Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ρουπακιώτης εναντίον Μανιτάκη για τους συμβασιούχους

Αιτία, ρύθμιση που «προσπερνά» δικαστικές αποφάσεις και οδηγεί σε απολύσεις

Ρουπακιώτης εναντίον Μανιτάκη για τους συμβασιούχους

Αναταραχή πάλι στην συγκυβέρνηση και μάλιστα μεταξύ υπουργών που ανήκουν στη ΔΗΜΑΡ δημιούργησε ρύθμιση που προωθεί ο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και προβλέπει την κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων, που αφορούν απολυμένους εργαζόμενους.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του υπουργού Δικαιοσύνης, ο κ. Ρουπακιώτης δεν πρόκειται να υπογράψει αυτή τη ρύθμιση. «Δεν έχω δει ολόκληρο το σχέδιο Μανιτάκη. Είμαι αντίθετος σε κάθε ρύθμιση που καταργεί δικαστικές αποφάσεις, έστω και προσωρινού χαρακτήρα», είναι η ολιγόλογη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, όπως μεταδόθηκε από τον Antenna.

Σύμφωνα με το επίμαχο νομοσχέδιο, μεταξύ των άλλων, καταργείται η πρόσφατη διάταξη (20.3.2013) του υπουργού Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε από την Βουλή (άρθρο 64 Ν. 4139/2013) και προβλέπει ότι "σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση".

Παράλληλα, καταργούνται και όσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων έχουν εκδοθεί και διατάσσουν την επαναπρόσληψη εργαζομένων, ενώ αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν εργαζομένους μπορούν να εκδοθούν μόνο για τυπικούς λόγους.

Όπως είναι για μη έγγραφη απόλυση (αλλά προφορική) εργαζομένου, για απόλυση χωρίς καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης, κ.λπ. Αντίθετα, στις περιπτώσεις απολύσεως εργαζομένων δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση ασφαλιστικών μέτρων επί της ουσίας, δηλαδή, για τις περιπτώσεις εκείνες που η καταγγελία της σύμβασης είναι καταχρηστική.

Σχολιάζοντας τη ρύθμιση η Ένωση Εργατολόγων έκανε λόγο για «θεσμική εκτροπή ειδικά όταν καταργεί όλες τις δικαστικές αποφάσεις που προστατεύουν χιλιάδες εργαζομένους». Γίνεται επίσης λόγος για  «πραξικοπηματικό νομοσχέδιο».