Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μαύρες μπλούζες που έγιναν τιρκουάζ: Ένα αποκαλύπτικό ρεπορτάζ για την Νάντια Βαλαβάνη και οι αντιδράσεις που προκάλεσε

Τι έγραψε το Πρώτο Θέμα και τι απαντά η πρώην υπουργός

Μαύρες μπλούζες που έγιναν τιρκουάζ: Ένα αποκαλύπτικό ρεπορτάζ για την Νάντια Βαλαβάνη και οι αντιδράσεις που προκάλεσε

«Εγώ πήγα στην τράπεζα και ζήτησα να μου δώσουν τα λεφτά μου... Είναι οι οικονομίες μιας ζωής... Φοβήθηκα και τα πήρα σπίτι».

Με αυτή τη φράση η 85χρονη κυρία Αλίκη Βαλαβάνη, μητέρα της τέως υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, ομολόγησε σήμερα στο «ΘΕΜΑ» ότι λίγο πριν από την εξαγγελία του δημοψηφίσματος πήγε συνοδευόμενη από τον λογιστή της στην Εθνική Τράπεζα στην οδό Καλοκαιρινού, στην πόλη του Ηρακλείου, και ζήτησε να κάνει ανάληψη 200.000 ευρώ (αν και σύμφωνα με άλλες πληροφορίες από τραπεζικές πηγές το ποσό ανέρχεται σε 165.000 ευρώ) τα οποία διέθετε σε προθεσμιακούς και καταθετικούς λογαριασμούς.

Η δήλωση αυτή, καθώς και άλλα στοιχεία από το βασικό ρεπορτάζ της εφημερίδας για το παρελθόν της και την σχέση της με τον Υπουργό Εξωτερικων Νίκο Κοτζιά,   ήταν σήμερα η συζήτηση που επικυριάρχησε στο δημόσιο βίο, παρά την κόπωση που έχει προκληθεί από την πυκνή και έντονη πολιτικολογία των ημερών και τα διασταυρούμενα πυρά, πολλά των οποίων είναι φίλια ή "εντολές θανάτου".

Σύμφωνα με το  ρεπορτάζ του Θέματος:

"Σύμφωνα με μαρτυρίες των υπαλλήλων της τράπεζας, όταν η μητέρα της υπουργού πήγε στην τράπεζα να πάρει τα χρήματά της, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της όταν την ενημέρωσαν ότι δεν είχαν τα χρήματα για να της τα δώσουν και της ζήτησαν χρονικό περιθώριο μιας-δυο ημερών μέχρι να τα προμηθευτούν.

Οπως μάλιστα λένε οι ίδιοι, η κυρία Αλίκη Βαλαβάνη διαμαρτυρήθηκε έντονα τονίζοντας ότι «θα το πω στην κόρη μου...». Οι υπάλληλοι του υποκαταστήματος τρομοκρατήθηκαν και δύο ημέρες πριν από την επιβολή των capital controls φρόντισαν να στείλουν τα χρήματα στο σπίτι της, γεγονός που μαρτυρά την ιδιαίτερη μεταχείριση που επιφυλάχθηκε στη συγκεκριμένη καταθέτρια, καθώς σε καμία άλλη περίπτωση δεν προβλέπεται από την τραπεζική πρακτική η διανομή αναλήψεων κατ' οίκον.

Το περιστατικό αυτό έγινε γνωστό όταν ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας από την κυβέρνηση να αποκαλύψει «ποιος υπουργός έκανε την κρίσιμη αυτή χρονική στιγμή ανάληψη 200.000 ευρώ».

Οπως λέει στο «ΘΕΜΑ» η μητέρα της κυρίας Βαλαβάνη, πήρε τα χρήματα στο σπίτι της «μέχρι να περάσει αυτή η δύσκολη κατάσταση». Η ενέργειά της αυτή όμως συνδέθηκε με την παραίτηση της υπουργού από το αξίω­μά της.

Ωστόσο η ίδια θέλησε να αποστασιοποιηθεί από την ιστορία της μητέρας της, αφήνοντας να υπονοηθεί ότι δεν έχει γνώση του περιστατικού λόγω παγωμένων σχέσεων με την οικογένεια.

Η Νάντια Βαλαβάνη συνοδεύει τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Κρατική Δούμα κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Σεργκέι Ναρίσκιν, Μόσχα, Ρωσία στις 9 Απριλίου, 2015.

Τι δηλώνει η Βαλαβάνη:

 

Λίγο αργότερα ήρθε η απάντηση της πρώην υπουργού, με δήλωσε την οποία διένειμε στα μέσα. Την δημοσιεύουμε ολόκληρη, ως έχει:

«Αναγκάζομαι να μιλήσω δημόσια για πράγματα που δε θα 'πρεπε να μιλάει κανείς ποτέ: Για τα οικονομικά ενός τρίτου προσώπου, όπως είναι η μητέρα μου. Με αναγκάζει η αθλιότητα των δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών, που έγιναν τσουνάμι το Σαββατοκύριακο. Με αποκορύφωμα, αλλά όχι μόνο, το πεντασέλιδο (!) αφιέρωμα του «Πρώτου Θέματος» σ' εμένα και στην πατρική μου οικογένεια. Με «πονηρό» πηχιαίο τίτλο πάνω από γιγαντοφωτογραφία μου, στην οποία μέσω μοντάζ φαίνεται να μελετώ εμβριθώς το «πόθεν έσχες» μου του 2012, «Εγώ σήκωσα τα 200.000 ευρώ» - και, με πολύ μικρότερα γκρι γράμματα, «Ομολογία της μητέρας Βαλαβάνη ενώ η κόρη υπουργός θα πάγωνε τις θυρίδες».

Θεωρώ δυστύχημα ότι βρίσκομαι αναγκασμένη να δηλώσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτό που γνωρίζουν όλοι όσοι ξέρουν τη μητέρα μου, συμπεριλαμβανομένων και διευθυντών αρκετών τραπεζικών υποκαταστημάτων στο Ηράκλειο: Η μητέρα μου διαχειρίζεται ανέκαθεν μόνη της τα οικονομικά της, δεν είχα και δεν έχω οποιαδήποτε ανάμιξη σ' αυτά, δεν συμμετέχω και δεν συμμετείχα στις τραπεζικές της κινήσεις, δεν είχα καμία απολύτως επικοινωνία με οποιοδήποτε τραπεζικό σε σχέση με αυτές. Δεν είμαστε, η αδερφή μου κι εγώ, συνδικαιούχοι σε τραπεζικούς λογαριασμούς της.

Το δημοσίευμα διανθίζει μάλλον την τελευταία από τις τρεις ερωτήσεις του κ.Λ.Αυγενάκη στη Βουλή προς τον Πρωθυπουργό: Ξεκίνησε «φωτογραφίζοντας» με και περιγράφοντας πως, την Πέμπτη 25.6.2015, δύο εικοσιτετράωρα πριν γυρίσει αιφνιδιαστικά – για όλους μας - ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες και ανακοινώσει το «σπάσιμο» των διαπραγματεύσεων και το δημοψήφισμα και τέσσερις μέρες πριν τα capital controls, «ανάγκασα» τηλεφωνικά το διευθυντή υποκαταστήματος της «Εθνικής» στο Ηράκλειο να σπάσει δική μου προθεσμιακή κατάθεση και να στείλει τα χρήματα με τραπεζικό υπάλληλο (!) σε «συγγενικό σπίτι» μου στο Ηράκλειο. Στην τρίτη, πλέον, ερώτηση φωτογραφίζει τη μητέρα μου («συγγενικό πρόσωπο») ως αυτή που εισέπραξε τα 200.000, διατηρώντας ωστόσο την αναφορά στον «εξαναγκασμό» του διευθυντή μετά από δικό μου τηλεφώνημα.

Στο πολυσέλιδο «αφιέρωμα» του «Π.Θ.» το τηλεφώνημα μου στο διευθυντή έχει εξαφανιστεί. Διανθίζονται, ωστόσο, με γλαφυρό τρόπο, μετά από υποτιθέμενο ρεπορτάζ (;) της εφημερίδας – τι να έχει απογίνει άραγε το τραπεζικό απόρρητο στο συγκεκριμένο υποκατάστημα της «Εθνικής»; -, τα βασικά στοιχεία των ερωτήσεων Αυγενάκη. Έτσι στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η μητέρα της υπουργού εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της όταν την ενημέρωσαν ότι δεν είχαν τα χρήματα για να της τα δώσουν και θα χρειαζόταν μια-δυο μέρες να τα συγκεντρώσουν, ότι διαμαρτυρήθηκε έντονα τονίζοντας ότι «θα το πω στην κόρη μου...», ότι οι υπάλληλοι του καταστήματος τρομοκρατήθηκαν (!!) και φρόντισαν ώστε δύο μέρες πριν από την επιβολή των capital controls να μεταφέρουν οι ίδιοι (!) τα χρήματα σπίτι της, πράγμα μοναδικό στα τραπεζικά χρονικά κλπ, κλπ. Το δημοσίευμα συμπεραίνει ότι η ενέργεια αυτή της μητέρας μου συνδέεται με την παραίτηση μου απ' την κυβέρνηση, αν κι η ίδια επιχείρησα ν' αποστασιοποιηθώ προσποιούμενη ότι οι σχέσεις μας είναι «παγωμένες».

Η αλήθεια είναι ότι: Η μητέρα μου είχε σπάσει και εισπράξει προθεσμιακή της κατάθεση ύψους 100.000 ευρώ ημέρα μεν Πέμπτη, αλλά την προηγούμενη Πέμπτη, 18.6.2015. Τότε δηλαδή που συνθέταμε στην κυβέρνηση την πρόταση των 46 σελίδων, ώστε να κατατεθεί στο τραπέζι τέσσερις μέρες αργότερα, τη Δευτέρα, για να χαρακτηριστεί από τους δανειστές ως «καλή βάση για συζήτηση», μακριά απ' οποιεσδήποτε σκέψεις για capital controls. Την προηγούμενη ημέρα, Τετάρτη 17.6.2015, ο λογιστής της μητέρας μου ενημέρωσε το διευθυντή της τράπεζας ότι πελάτισσα του ήθελε 50.000-100.000 την επομένη. Ο διευθυντής απάντησε ότι την επομένη θα είχε χρηματαποστολή, άρα να περάσουν όποια ώρα ήθελαν. Έτσι την Πέμπτη 18.6.2015 η μητέρα μου πήγε στην τράπεζα συνοδευόμενη από λογίστρια και παρέλαβε το ποσόν που ζήτησε μέσα σε 10-15 λεπτά χωρίς οποιοδήποτε πρόβλημα - παρουσία του λογιστή της, ο οποίος τη συνόδευσε πίσω στο σπίτι. Φυσικά δεν υπήρξε οποιαδήποτε επίκληση στην «κόρη της την υπουργό».

Για όλα τα παραπάνω δεν είχα ιδέα και λόγω και της εξαιρετικά αραιής επικοινωνίας μας: Πριν απ' όλα λόγω του δικού μου φόρτου εργασίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είχα κι έχω εξαιρετικές σχέσεις με τη μητέρα μου. Όταν υπέβαλλα την παραίτηση μου, όμως, τη Δευτέρα πρωί, 13.7.2015, ένα 24ωρο πριν την πρώτη ερώτηση Αυγενάκη, δεν είχα ιδέα για οτιδήποτε απ' αυτά.

Νιώθω επίσης υποχρεωμένη να καταγγείλω, και να ζητήσω να κατεβεί άμεσα, την εξοργιστική λεζάντα σε φωτογραφία με τη μητέρα μου σε κοινό τραπέζι, που δημοσιεύτηκε χθες στην iefimerida, «Η Ν.Β. με τη μητέρα της τότε που δεν της ...μιλούσε», διαβεβαιώνοντας τους αναγνώστες ότι προέρχεται από εκδήλωση στο Ηράκλειο 20 μέρες πριν. Μόνο που στη φωτογραφία φορώ τυρκουάζ μπλούζα, ενώ δεν έχω βγάλει τα μαύρα από τον περασμένο Νοέμβρη, που πέθανε ο σύντροφος μου. Και έχω να βρεθώ στην Κρήτη από πέρυσι τον Δεκαπεντάυγουστο. Όσο για τη φωτογραφία, από την οποία έχει «κοπεί» ο άντρας μου, είναι από εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Γαλήνης τον Δεκαπενταύγουστο του 2012...

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται γνωστό ότι συμμετείχα σε σχέδιο του «Αριστερού Ρεύματος» - για τους συντάκτες δεν έχει φυσικά καμιά σημασία ότι ήμουν ανέκαθεν ανένταχτη στο ΣΥΡΙΖΑ – για κατάληψη της Τράπεζας της Ελλάδας και είχα αναλάβει τμήμα του, τη ληστεία των θυρίδων και στη συνέχεια την κατάσχεση και ό,τι χρημάτων είχε ο κόσμος επίσης στα σπίτια του. Όντως, με την ανοησία δε μπορεί να βρει εύκολα άκρη κανείς, ειδικά όταν είναι εκπορευόμενη.

Ζητώ για μια ακόμα φορά την άμεση παρέμβαση της ελληνικής δικαιοσύνης ώστε να σταματήσει η εκστρατεία σπίλωσης της τιμής και της υπόληψής μου. Να χυθεί άπλετο φως, να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και να τερματιστεί η συκοφαντία και ο κανιβαλισμός.

Δηλώνω για μια ακόμα φορά πως ό,τι διαθέτω σε καταθέσεις βρίσκεται μέσα στη χώρα, «μπλοκαρισμένο» στις τράπεζες, όπως και των υπόλοιπων ανθρώπων.

Δηλώνω για μια ακόμα φορά ότι παραιτήθηκα για λόγους πολιτικούς. Κι η λάσπη, που ξέρουν καλά όσοι τη χειρίζονται πως τελικά «κολλά» ό,τι κι αν πεις ή κάνεις, έχει να κάνει με την σε εξέλιξη επιχείρηση δαιμονοποίησης της στάσης κυβερνητικών βουλευτών, που καταψήφισαν τη μνημονιακή συμφωνία. Πρόκειται για επιχείρηση που στρέφεται συνολικότερα ενάντια στην κυβέρνηση, ενώ εκπορεύεται από τους γνωστούς κύκλους: Τους υπερασπιστές ό,τι αθλιοδέστερου πολιτικά και οικονομικά διαδραματίστηκε στη χώρα μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια.

Όλοι όσοι επιτρέπουν να τους χειραγωγούν, ας σκεφτούν αυτό που δεν κουράζομαι να επαναλαμβάνω: Η διαφθορά δεν είναι ο φυσιολογικός τρόπος συνύπαρξης των ανθρώπων».