Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η "ανακούφιση" των Η.Π.Α από την εκλογή Παπανδρέου

Αποκαλυπτικά έγγραφα στο περιοδικό “Επίκαιρα” για τις πιέσεις της πρεσβείας

Η "ανακούφιση" των Η.Π.Α από την εκλογή Παπανδρέου

Σημαντικά και αποκαλυπτικά έγγραφα από το Wikileaks, της “ευχαρίστησης” της αμερικανικής διπλωματίας για την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου, δημοσιεύει στο σημερινό τεύχος του το περιοδικό “Επίκαιρα”, το οποίο σημειωτέον είναι των εκδόσεων “Λιβάνη”, ο οποίος υπήρξε ο στνεότερος φίλος και συνεργάτης του Ανδρέα Παπανδρέου . Στα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας προς την Ουάσιγκτον φαίνεται-σύμφωνα με το περιοδικό- πώς μέσα από μια οργανωμένη τακτική παρεμβάσεων στην πορεία της εξωτερικής πολιτικής, ο τότε Αμερικανός πρέσβης Σπέκχαρντ προετοίμαζε επί δυο χρόνια το έδαφος για την ήττα του Καραμανλή και την θρiαμbευτική άνοδο του Γ. Παπανδρέου στην εξουσία.


“Οι μεθοδεύσεις” -όπως τις χαρακτηρίζει το περιοδικό τις αμερικανικές κινήσεις-γίνονται αντιληπτές από τα απόρρητα τηλεγραφήματα, σε ένα μάλιστα από τα οποία-από τα πιο ενδεικτικά-οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται να αγωνιούν ιδιαιτέρως για το εκλογικό αποτέλεσμα. Στο ενημερωτικό σημείωμα του ο κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ σημείωνε: “Όλα δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές» , εκτιμώντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός θα επανεξετάσει τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και τη συμφωνία του SouthStream, ένα θέμα που από ότι φαίνεται “έκαιγε” πολύ τους Αμερικανούς. Βασικός στόχος των Η.Π.Α ήταν να εγκαταλείψει η κυβέρνηση Καραμανλή την ενεργειακή προσέγγιση με τη Ρωσία που επηρέαζε αρνητικά τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή.


Όπως αποκαλύπτει το περιοδικό, σε ορισμένα τηλεγραφήματα μάλιστα γίνεται ευθέως λόγος για «προειδοποιήσεις» που δέχτηκαν Έλληνες αξιωματούχοι από Αμερικανούς συναδέλφους τους και την εκδήλωση «αντίμετρων» στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των αμερικανικών πιέσεων προς τη χώρα μας. Στόχος ήταν, να μην θέσει η τότε ελληνική κυβέρνηση Καραμανλή βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ κατά τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, αλλά και να κόψει τον “ομφάλιο λώρο” του επιχειρείν με την Ρωσία.



Όπως σημειώνει το www.real.gr, από το τέλος, στις 25 Σεπτεμβρίου 2009 ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ ενημέρωνε τόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και τους συναδέλφους του στην Άγκυρα, το Βερολίνο, το Βελιγράδι και τη Μόσχα για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην Αθήνα, παραμονές των εκλογών του Οκτώβρη του 2009. Ο πρέσβης σημείωνε ότι το διακύβευμα της κάλπης δεν είναι άλλο από την Οικονομία, για την οποία οι δύο αντίπαλοι, Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου διασταυρώνουν τα ξίφη τους. “Από τη μία ο Καραμανλής όπως διαβεβαιώνει ο Αμερικανός διπλωμάτης, είχε μιλήσει για δύσκολα χρόνια λιτότητας , θυσιών και πόνους για όλους, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δώσει έναν πιο αισιόδοξο προεκλογικό τόνο, υποσχόμενος μεγάλες αλλαγές στις πρώτες 1000 μέρες διακυβέρνησή του, προαναγγέλλοντας φιλολαϊκά μέτρα υπέρ των μεσαίων και χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων».


Ο κ. Σπέκχαρντ στάθηκε στην ενημερωτική αναφορά του και στις δημοσκοπήσεις που έδιναν προβάδισμα στο ΠΑΣΟΚ δίνοντας παράλληλα και όλα τα μετεκλογικά σενάρια ανάλογα με τις έδρες που θα κέρδιζε το κάθε κόμμα. Καταλήγοντας το συλλογισμό του προχωρά σε κάποιες προβλέψεις σχετικά με το πως θα κινηθεί ο Γιώργος Παπαπανδρέου ως πρωθυπουργός. «Ο Παπανδρέου, πρώην υπουργός Εξωτερικών και για τα επόμενα δύο χρόνια πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι προτίθεται να είναι προσωπικά πιο “δραστήριος” στην εξωτερική πολιτική απ΄ότι ο προκάτοχός του. Έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ακολουθήσει την πολιτική του Καραμανλή προς τη Ρωσία, λέγοντας ότι θα επανεκτιμήσει τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξαδρούπολη και τη συμφωνία για τον South Stream. Θα απευθυνθεί, επίσης, σίγουρα στους ομολόγους του στην Τουρκία και τη “Μακεδονία”. Το κόμμα του έχει, επίσης, δηλώσει ότι θέλει πιο δραστήριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε θέματα παγκόσμιας εμβέλειας, ενδιαφέρεται για τις κλιματικές αλλαγές , θα είναι συνεπής στην ελληνική δέσμευση για το Αφγανιστάν και μπορεί ακόμη και αυξήσει την ελληνική αναπτυξιακή βοήθεια, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας», σημειώνει ο κ. Σπέκχαρντ.



Στις 19 Δεκεμβρίου 2007, πάλι ο Ντανιέλ Σπέκχαρντ ενημερώνει τους ανωτέρους του για τις εντυπώσεις από το ταξίδι Καραμανλή στη Μόσχα, ένα 24ωρο πριν. Το διήμερο 17-18 Δεκεμβρίου 2007 υπεγράφη συμφωνία στη Μόσχα ανάμεσα στο Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, το Βούλγαρο πρωθυπουργό, Γκεόργκι Παρβανόφ, και τον Κώστα Καραμανλή για την από κοινού ίδρυση της εταιρείας κατασκευής πετρελαιαγωγού Μπούργκας- Αλεξανδρούπολη. Από ό,τι δείχνουν τα τηλεγραφήματα, η αμερικανική πλευρά είχε αιφνιδιαστεί από τις εξελίξεις και προσπαθούσε μέσα από τα δημοσιεύματα του Τυπου και σκόρπιες πληροφορίες να σχηματίσει εντύπωση για τη διπλωματική αποστολή.



Σημειώνει τότε ο κ. Σπέκχαρντ ότι «οι κινήσεις Καραμανλή απέναντι στη Ρωσία αντιμετωπίζονται θετικά από μεγάλος μέρος του ελληνικού Τύπου και του λαού, λόγω της κοινής ορθόδοξης κληρονομιάς και για κάποιους της αριστερής νοσταλγίας. Με την υπογραφή της συμφωνίας Μπούργκας- Αλεξανδρούπολη με τους Ρώσους και τους Βούλγαρους ο Καραμανλής μπορεί να ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κομβου. Προσπαθεί, ωστόσο, να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας - σε αντίθεση με αυτό που κάποιοι Έλληνες πιστεύουν για την υπερβολικά φιλοαμερικανική γραμμή της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί στην εξωτερική πολιτική και στρατιωτικοί αξιωματούχοι είναι πιο επιφυλακτικοί και λένε ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια πιο επικίνδυνη πορεία”.



Στη συνέχεια φαίνεται καθαρά η δυσαρέσκεια των Η.Π.Α από τις κινήσεις Καραμανλή για την Ελληνορωσική προσέγγιση αφού στο τηλεγράφημα του ο Αμερικανός πρέσβης κάνει λόγω για “δουλοπρεπή συγχαρητήρια” του Καραμανλή στον Πούτιν , για θέσεις που δεν είναι χρήσιμες και για κινδύνους από αυτή την προσέγγιση:



“Δεν πιστεύουμε πως οι στενότερες επαφές Καραμανλή με τη Μόσχα αντιπροσωπεύουν μια θεμελιώδη αναπροσαρμογή της συνολικής ελληνική πολιτικής. Αλλά σε ορισμένα επιμέρους, όπως η μετακίνηση προς την υπογραφή μιας συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου φυσικού αερίου South Stream και τα «δουλοπρεπή» συγχαρητήρια στον Πούτιν για τις πρόσφατες εκλογές στη Δούμα, ο κ. Καραμανλής έχει πάρει θέσεις που δεν είναι χρήσιμες.



» Ο Καραμανλής προφανώς θεωρεί ότι μπορεί να διατηρήσει μια ισορροπία στις σχέσεις με τη Ρωσία και τη Δύση. Ο κίνδυνος, ωστόσο, είναι ότι αφού ήρθε πιο κοντά στη Μόσχα για την ενέργεια, η Αθήνα μπορεί να βρεθεί υπό την πίεση από τους Ρώσους για άλλα θέματα όπως οι σχέσεις με το Ιράν. Εμείς έχουμε πει στους Έλληνες ότι οι ΗΠΑ δεν εχουν κανένα πρόβλημα με τους καλύτερους ελληνορωσικούς δεσμούς. Αλλά, παράλληλα, συνεχίζουμε να ρωτάμε πως μπορεί η Ελλάδα να συμφιλιώσει την υποστήριξή του προς την ενεργειακή σύνδεση Τουρκία- Ελλάδα- Ιταλία με το ανταγωνιστικό έργο South Stream. Δεν έχουμε ακόμη λάβει επαρκή απάντηση.»