Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Απάντηση ΥΠΕΞ στην Άγκυρα: «Η Τουρκία απομονώνεται»

To ελληνικό ΥΠΕΞ σχολιάζει την αντίδραση της Τουρκίας μετά τη χθεσινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Νότου

Απάντηση ΥΠΕΞ στην Άγκυρα: «Η Τουρκία απομονώνεται»

Σκληρή απάντηση έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αντιδρώντας στη δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σχετικά με το κοινό ανακοινωθέν της  χθεσινής Συνοδού των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου κατά της Άγκυρας, 

Διπλωματικές πηγές που επικαλείται ο τηλεοπτικό σταθμός Alpha, σημειώνουν ότι «η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας δείχνει και τη σημασία της δήλωσης των Med7, τόσο αναφορικά με τα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ, όσο και εις ότι αφορά την πολιτική της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Η Τουρκία, απομονώνεται, πιέζεται με αποτέλεσμα να γίνεται απρόβλεπτη».

Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη της και βρίσκεται σε διαρκή συντονισμού με τους ετέρους και συμμάχους της στην περιοχή.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν εξάλλου πως η Med7 καταδίκασε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Οι επτά ηγέτες των χωρών του Νότου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κάλεσαν την ΕΕ να εξετάσει κατάλληλα μέτρα σε βάρος της Άγκυρας, εάν δεν τερματιστούν οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ


Είχε προηγηθεί προκλητική δήλωση – απάντηση της Άγκυρας στις χώρες της Med7. «Απορρίπτουμε την δήλωση των Med7 ως προκατειλημμένη, απομακρυσμένη από την πραγματικότητα και αντίθετη με τον διεθνές δίκαιο» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται, επίσης, ότι «τέτοιες δηλώσεις αντανακλούν τις εθνικές θέσεις των Ελληνοκυπρίων που δεν είναι συμβατές με τις αρχές του ΟΗΕ όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Δεν έχει καμία αξία, καμία επίπτωση και δεν μας επηρεάζει».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών φτάνει, μάλιστα, στο σημείο να υποστηρίξει ότι η ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής μετά τη συνεδρίαση της Med7 στη Μάλτα «αποτελεί παράδειγμα του πώς οι Ελληνοκύπριοι εκμεταλλεύονται την παρουσία τους στην ΕΕ και πώς ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ συνεργάζονται σε αυτό».

«Γι' αυτό η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν μπορεί να αποτελούν αξιόπιστο παράγοντα στην επίλυση του Κυπριακού» προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ επανερχόμενο στη θέση ότι «πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι τουρκοκύπριοι έχουν τα ίδια δικαιώματα στις φυσικές πηγές ενέργειας του νησιού».