Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Το σχέδιο «σταδιακής επιστροφής» που εξετάζει το Μαξίμου

Πότε ανοίγουν σχολεία, καφετέριες, εμπορικά - Μέχρι πότε θα ισχύει η ελεγχόμενη μετακίνηση

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Το σχέδιο «σταδιακής επιστροφής» που εξετάζει το Μαξίμου

Τα θέματα της σταδιακής άρσης των έκτακτων μέτρων λόγω του κορωνοϊού περιλαμβάνει η σημερινή ατζέντα της ειδικής συνεδρίασης στο Μαξίμου.

Η σταδιακή χαλάρωση των έκτακτων μέτρων και η επιστροφή στην κανονικότητα ξεκινά με τα υποθηκοφυλακεία και τα δικαστήρια που έχουν ήδη ανακοινωθεί ότι θα ανοίξουν στις 27 Απριλίου.

Με γνώμονα τους λοιμωξιολόγους

Στη σύνταξη του εθνικού σχεδίου αποτιμάται η σημερινή συνεδρίαση της Ειδικής Ομάδας των λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό, η οποία με τη συνδρομή και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, θα οριοθετήσει τόσο το πλαίσιο, όσο και τον τρόπο υλοποίησης του χρονοδιαγράμματος της εθνικής επανεκκίνησης.

Ο κ. Τσιόδρας έκανε ήδη λόγο «σταδιακή και ελεγχόμενη χαλάρωση» και όχι αναστολή των μέτρων, καθώς κάθε βήμα προς την κανονικότητα θα περνά μέσα από ενδελεχή έλεγχο της συμπεριφοράς του ιού, προκειμένου να εγκρίνονται οι επόμενες κινήσεις, οι οποίες θα προβλέπονται στο κεντρικό χρονοδιάγραμμα.

Έχουν αναπτυχθεί «ειδικά μαθηματικά εργαλεία που ερμηνεύουν αυτές τις τάσεις επιδημίας, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας προσθέτοντας πως τα ίδια εργαλεία «θα μας δώσουν και θα μας δίνουν περισσότερη αυτοπεποίθηση στις αποφάσεις μας, ώστε να μπορούμε έγκαιρα και αποτελεσματικά να προσαρμόζουμε την ένταση των μέτρων, όταν αυτή χρειάζεται, με στόχο τον έλεγχο της επιδημίας».

Η απελευθέρωση των μετακινήσεων θα είναι από τα τελευταία μέτρα που θα αρθούν, σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια του Μαξίμου. Για τις μαζικές μετακινήσεις αναμένεται μάλιστα, να θεσπιστούν συγκεκριμένα μέτρα ασφάλειας, ενώ το πιο δύσκολο κομμάτι είναι οι αερομεταφορές, σε απόλυτη συνάρτηση με τον τουρισμό.

Η μαζική χρήση των τεστ είναι ένα από τα καλά σενάρια που εξετάζονται για τα αεροπορικά ταξίδια αλλά απαιτείται η συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και άλλων χωρών.

Πρόκειται για την πραγματοποίηση γρήγορου τεστ για τον κορωνοϊό τόσο στην χώρα αναχώρησης, όσο και στην χώρα άφιξης. Απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, είναι η άμεση δημιουργία ενός αξιόπιστου γρήγορου τεστ και η προμήθεια των αναγκαίων ποσοτήτων.

Η λειτουργία ξενοδοχείων και οι οργανωμένες πλαζ στο εσωτερικό της χώρας προέχουν και έπειτα η τόνωση του εξωτερικού τουρισμού. Προϋπόθεση να έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες.

Σταδιακά η άρση

 

Το εθνικό σχέδιο ολικής επαναφοράς αναμένεται να εκκινήσει «από οικονομικές δραστηριότητας που συνεπάγονται λιγότερο συνωστισμό, όπως για παράδειγμα τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου» σημείωνε χθες ο κ. Πέτσας, με την επαναλειτουργία μικρών εμπορικών καταστημάτων, κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής να υπολογίζεται στις 4 Μαΐου, αλλά με συγκεκριμένες προδιαγραφές προστασίας (αποστάσεις, γάντια κά).

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως στις 27 Απριλίου ανοίγουν τα υποθηκοφυλακεία, έμμισθα και άμισθα, καθώς και τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία «για συγκεκριμένες διαδικασίες όπως οι συναινετικές προσημειώσεις». Ωστόσο ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις, για την ελαχιστοποίηση φαινομένων συνωστισμού, η διαδικασία θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς την συμμετοχή των διαδίκων.

Καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ και ταβέρνες αναμένεται να ανοίξουν προς τα τέλη Μαΐου αλλά μόνο με περιορισμένο αριθμό τραπεζοκαθισμάτων σε εξωτερικό χώρο.

Προβληματισμός για τα σχολεία

 

Το άνοιγμα των σχολείων είναι το βασικότερο ζήτημα στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την επιστροφή στην κανονικότητα. Την τελική απόφαση θα λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ δεδομένη θεωρείται η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων με πιθανότερες ημερομηνίες έναρξης στα τέλη Ιουνίου.

Άγνωστο παραμένει το χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα της Α' και Β' Λυκείου αλλά και των γυμνασίων ενώ νηπιαγωγεία και δημοτικά το πιθανότερο είναι να παραμείνουν κλειστά. Ωστόσο, διευκρινίσεις αναμένονται σήμερα από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Οι ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδας

 

Ειδικές προϋποθέσεις αναμένεται να ισχύσουν και για ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει περιορισμός των μετακινήσεων για άτομα άνω των 65 ετών και όσους πάσχουν από σοβαρά νοσήματα, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο από τη διασπορά της πανδημίας.

Παράλληλα, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα απαιτείται για την μετακίνηση των πολιτών η χρήση του sms, με παράλληλη διεύρυνση των πεδίων που θα καλύπτουν οι έξι υφιστάμενες κατηγορίες.