Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τεράστιο σμήνος από ακρίδες καταστρέφει καλλιέργειες στην Αφρική -Με μήκος 60 χλμ., πλάτος 40 χλμ.

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών έχουν καταστραφεί από τη μαζική εμφάνιση ακρίδων

Τεράστιο σμήνος από ακρίδες καταστρέφει καλλιέργειες στην Αφρική -Με μήκος 60 χλμ., πλάτος 40 χλμ.

Η ανατολική Αφρική είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη μαζική εμφάνιση ακρίδων των τελευταίων 25 ετών, μια άνευ προηγουμένου απειλή για τη διατροφική ασφάλεια σε κάποιες από τις πιο ευάλωτες χώρες στον κόσμο.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ένα σμήνος ακρίδων στην Κένυα μετρήθηκε να έχει 60 χλμ. μήκος και 40 χιλιόμετρα πλάτος, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας για την ανάπτυξη. Σε κάποιες περιοχές, τα σμήνη των ακρίδων φαίνονται σαν μαύρα σύννεφα, ενώ αλλού οι άνθρωποι αναγκάζονται να περάσουν μέσα από αυτές ή προσπαθούν να τις διώξουν με ξύλα. Εν μέρει, για αυτή την κατάσταση ευθύνονται οι κλιματικές συνθήκες.

«Ένα τυπικό σμήνος ακριδών της ερήμου μπορεί να περιλαμβάνει έως και 150 εκατ. ακρίδες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Τα σμήνη μεταναστεύουν με τον άνεμο και μπορούν να καλύψουν 100-150 χιλιόμετρα σε μία ημέρα. Ένα μέσο σμήνος μπορεί να καταστρέψει μέχρι και τη σοδειά μιας ημέρας που επαρκούν για να τραφούν 2.500 άνθρωποι», σύμφωνα με τις αρχές της Κένυας.

Οι ακρίδες της ερήμου θεωρούνται το πιο επικίνδυνο είδος (Πηγή φωτό EPA)

Με μήκος περίπου όσο το μέγεθος ενός δάχτυλου, τα έντομα πετούν μαζί κατά εκατομμύρια και καταβροχθίζουν τις καλλιέργειες. Η μαζική εμφάνιση των συγκεκριμένων ακρίδων, που θεωρούνται το πιο επικίνδυνο είδος, έχει πλήξει επίσης τμήματα της Σομαλίας, της Αιθιοπίας, του Σουδάν, του Τζιμπουτί και της Ερυθραίας, ενώ υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι μπορεί το Νότιο Σουδάν και η Ουγκάντα να είναι οι επόμενες χώρες που θα πληγούν.

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών έχουν ήδη καταστραφεί από τα σμήνη ακρίδων (Πηγή φωτό ΕPA)

Η κατάσταση αυτή επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη διατροφική ανασφάλεια της περιοχής, ενώ η περαιτέρω αύξηση των ακρίδων μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τον Ιούνιο, καθώς ευνοούνται οι συνθήκες αναπαραγωγής, εξαιτίας των ασυνήθιστων πλημμυρών σε τμήματα της περιοχής τις τελευταίες εβδομάδες.

Τέτοιες μαζικές εμφανίσεις ακρίδων μπορεί να είναι καταστροφικές. Για να αντιμετωπιστεί μια αντίστοιχη κρίση από το 2003 έως το 2005 απαιτήθηκαν πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια, ενώ χάθηκαν σοδειές κόστους άνω των 2,5 δισ. δολαρίων.

Με πληροφορίες από AP