Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ανησυχία για την «ελλιποβαρή» φάλαινα μπελούγκα που εντοπίστηκε στο Σηκουάνα - Με drone η παρακολούθησή της

Το υδάτινο περιβάλλον του Σηκουάνα δεν είναι φιλόξενο για το κήτος, λόγω μόλυνσης και ηχορύπανσης

Ανησυχία για την «ελλιποβαρή» φάλαινα μπελούγκα που εντοπίστηκε στο Σηκουάνα - Με drone η παρακολούθησή της

Ανησυχία για την υγεία της ελλιποβαρούς φάλαινας μπελούγκα που εντοπίστηκε στον Σηκουάνα εκφράζουν οι αρμόδιες αρχές. 

Το προστατευτόμενο είδος που ενδημεί στα ψυχρά νερά της Αρκτικής, παρασύρθηκε στο ποτάμι, φτάνοντας σε υδροφράκτη περίπου 70 χιλιόμετρα από το Παρίσι. 

Γαλλικές υπηρεσίες διάσωσης, πυροσβέστες και ειδικοί περιβαλλοντολόγοι κινητοποιήθηκαν άμεσα, με διαρκή παρακολούθηση της φάλαινας, ώστε να αξιολογήσουν την «ανησυχητική» υγείας της. 

Σύμφωνα με τις αρχές, «φαίνεται πως έχει δερματικές αλλοιώσεις και να είναι ελλιποβαρής».

Όπως σημείωσε ο Ζεράρ Μοζέρ, επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας Θαλάσσιων Θηλαστικών, η μπελούγκα πέρασε «λίγο χρόνο στην επιφάνεια», κάτι που υποδεικνύει πως έχει «καλή» πνευμονική ικανότητα. 

Ωστόσο, οι διασώστες προσπαθούν να κατευθύνουν στις εκβολές του Σηκουάνα τη μπελούγκα της οποίας το μέγεθος δεν έχει καθοριστεί προς στιγμήν - αν και μια ενήλικη μπορεί να φτάσει σε μηκος τα τέσσερα μέτρα. 

Ομάδα της ΜΚΟ θαλάσσιας προστασίας Sea Shepherd θα επιχειρήσουν με drone το απόγευμα προκειμενου να εντοπίσουν το κήτος ευκολότερα. 

«Το περιβάλλον δεν είναι πολύ φιλόξενο για τη μπελούγκα, ο Σηκουάνας είναι μολυσμένος και τα κητώδη είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στην ηχορύπανση» σημείωσε η επικεφαλής της οργάνωσης Λαμιά Εσεμλαλί. 

«Το επείγον είναι να ταΐσουμε τη φάλαινα ώστε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να έχει την ίδια τύχη με την όρκα που λιμοκτόνησε μέχρι θανάτου» πρόσθεσε η Εσεμλαλί. 

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Μαΐου μία όρκα βρέθηκε νεκρή στο Σηκουάνα, μεταξύ Χάβρης και Ρουέν, καθώς δεν κατάφερε να βρει τον δρόμο της προς τις εκβολές, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αξιωματούχων να την καθοδηγήσουν. 

Οι μοναχικές μπελούγκα κάποιες φορές απομακρύνονται από το κοπάδι και κολυμπούν νοτιότερα από το σύνηθες στο μεταναστευτικό ταξίδι τους το φθινόπωρο, μετά το σχηματισμό πάγου, για να σιτιστούν. 

Με πληροφορίες από Guardian