Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Θεσσαλονίκη: Θετικοί στον κορωνοϊό «σπάνε» την καραντίνα – Έντονη ανησυχία των υγειονομικών

Περιορισμένοι αστυνομικοί έλεγχοι στην επαρχία

Θεσσαλονίκη: Θετικοί στον κορωνοϊό «σπάνε» την καραντίνα – Έντονη ανησυχία των υγειονομικών

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο που παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές, όπου ασθενείς με κορωνοϊό φαίνεται να μην συμμορφώνονται στα υγειονομικά μέτρα και να «σπάνε» την καραντίνα.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο, που σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννη Κιουμή, προκαλεί «πονοκέφαλο» στις υγειονομικές αρχές, καθώς όπως υποστηρίζει η συγκεκριμένη στάση ορισμένων στις μικρές κοινωνίες παρατηρείται ενδεχομένως από την αρχή της πανδημίας.

«Υπάρχει από πάντα αυτή η συμπεριφορά ορισμένων στις μικρές κοινωνίες, διότι ξέρετε σε αυτές τις τοπικές κοινότητες δεν φοβούνται απολύτως τίποτα, γιατί ακόμη και οι αστυνομικές δυνάμεις -που βρίσκονται εκεί- είναι άτομα που γνωρίζονται μεταξύ τους και δεν πρόκειται να τους συλλάβουν» ανέφερε ο καθηγητής μιλώντας στο ThessToday.gr.

Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε ότι η λογική των διαπροσωπικών σχέσεων «είναι ένας σημαντικός παράγοντας που κακά τα ψέματα, δυστυχώς συντηρεί την πανδημία».

«Στις μεγάλες πόλεις είναι λίγο πιο απρόσωπα τα πράγματα και μπορεί ο αστυνομικός να σε ελέγξει ανά πάσα στιγμή και αν είσαι παραβάτης θα υποστείς και τις συνέπειες. Στα μικρά μέρη ισχύουν οι διαπροσωπικές σχέσεις. Αυτή την πληροφόρηση την ξέρω από την πρώτη στιγμή και από φίλους γιατρούς που μου τα μεταφέρουν αυτά τα πράγματα», ανέφερε.

Τραγικά τα περιστατικά με εφόδους στα νοσοκομεία

Ο κ. Κιουμής αναφερόμενος στις καταγγελίες για εφόδους αρνητών στα νοσοκομεία, έκανε λόγο για τραγικά περιστατικά, τα οποία δεν πρέπει να γίνονται ανεκτά από την Πολιτεία.

 «Οι αρνητές προπαγανδίζουν τον κόσμο να μην πάει στα νοσοκομεία, να μη δεχτεί θεραπευτική αγωγή, να μη διασωληνωθεί κ.λπ. Αυτά δεν πρέπει να γίνονται ανεκτά από την Πολιτεία, είναι τραγικές καταστάσεις. Όσο θα παραμένουν ανεκτά τόσο θα δημιουργούνται τέτοια προβλήματα», δήλωσε συγκεκριμένα.

Τέλος, ο καθηγητής απεύθυνε έκκληση στους ασθενείς που παρουσιάζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας από τη λοίμωξη να αντιμετωπίζουν έγκαιρα την κατάσταση.

«Όταν φτάνει στο “παρά πέντε” στο νοσοκομείο και στο “και πέντε” στη ΜΕΘ -είτε γιατί έχει φτάσει αργά στο νοσοκομείο, είτε γιατί και οι μονάδες έχουν φτάσει σε σημείο αδιεξόδου από την πληρότητα που έχουν- τότε τα πράγματα γίνονται άσχημα», είπε.