Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Στη Βουλή τα έγγραφα για την πρόσληψη του αδελφού του Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο

Διαβιβάστηκαν οι 13 συμβάσεις εργασίας, έπειτα από ερώτηση 24 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Στη Βουλή τα έγγραφα για την πρόσληψη του αδελφού του Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο

Στη Βουλή διαβιβάστηκαν οι 13 συμβάσεις εργασίας που έχουν συναφθεί μεταξύ του Εθνικού Θεάτρου και του αδελφού του Δημήτρη Λιγνάδη, Γιάννη.

 

Ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης διαβίβασε τα έγγραφα έπειτα από ερώτηση 24 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη διερεύνηση των νόμιμων προϋποθέσεων πρόσληψης του αδελφού του Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο.

 

Στην έγγραφη απάντησή του ο κ. Γιατρομανωλάκης επισημαίνει ότι η πρόσληψη καλλιτεχνικού και τεχνικού προσωπικού ή ειδικών συνεργατών, με συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

 

Ακόμη ο κ. Γιατρομανωλάκης σημειώνει πως το υπουργείο Πολιτισμού εκ του νόμου δεν προβλέπεται και δεν δύναται να γνωρίζει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με όσους συνάπτουν σύμβαση εργασίας ή έργου με τον καλλιτεχνικό διευθυντή, αλλά ούτε και το περιεχόμενο των συμβάσεων αυτών, δεδομένου ότι το Εθνικό Θέατρο παρότι συνιστά εποπτευόμενο από το ΥΠΠΟΑ φορέα, απολαμβάνει διοικητικής αυτοτέλειας.

 

Επίσης ο υφυπουργός Πολιτισμού επισημαίνει ότι η διοίκηση του Εθνικού Θεάτρου είναι μόνη αρμόδια να λύσει την οιανδήποτε σύμβαση εργασίας έχει συναφθεί με καλλιτεχνικό και τεχνικό προσωπικό, σύμφωνα με τα όσα ορίζει ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του και με βάση τις σχετικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

 

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης αναφέρει ακόμη ότι σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε το Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο της ερώτησης, η πρόσληψη του Γιάννη Λιγνάδη ως ηθοποιού με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου (1.12.2020-31.7.2021) δεν έχει καταγγελθεί, καθώς ο προσληφθείς εξακολουθεί να παρέχει τις υπηρεσίες του για τις ανάγκες του δραματολογίου και συγκεκριμένα για την υποστήριξη της Ερευνητικής Σκηνής, που έχει ως αντικείμενο και το αρχαιόθεμα δράμα και περαιτέρω, η αναγραφή άλλης ειδικότητας στην εκάστοτε σύμβαση δεν δημιουργεί ζήτημα ακυρότητας.

 


Επίσης, σύμφωνα με πάγιο όρο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που συνάπτονται μεταξύ Εθνικού Θεάτρου και Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, το Εθνικό Θέατρο υποχρεούται να ενημερώνει το ΣΕΗ για τις υπογραφείσες με ηθοποιούς συμβάσεις και στο πλαίσιο της υποχρέωσης αυτής, το Εθνικό Θέατρο είχε ενημερώσει το ΣΕΗ για τη σχετική σύμβαση, σύμφωνα με το υπ' αρ. πρωτ. 40/5.1.2021 έγγραφο του Εθνικού Θεάτρου προς το ΣΕΗ.

 

Απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γιατρομανωλάκης αναφέρει ότι η τελευταία σύμβαση που έχει συνάψει ο Γιάννης Λιγνάδης είναι κατά τον χρόνο που ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου ο Δημήτρης Λιγνάδης, στο πλαίσιο του μαθήματος «Αρχαίο Δράμα». Η σύμβαση λήγει 31 Μαΐου 2021.



Ανάμεσα στα ερωτήματα που έθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αν οι υπουργοί Εσωτερικών και Πολιτισμού θα παραπέμψουν στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας τις διοικητικές πράξεις που γίνονταν στο Εθνικό Θέατρο το διάστημα που ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής ο Δημήτρης Λιγνάδης, για να διερευνηθεί αν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες. Σε αυτό ο κ. Γιατρομανωλάκης απαντά ότι στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας μπορεί να προσφύγει οποιοσδήποτε κρίνει ότι υφίστανται ζητήματα αρμοδιότητάς της προς διερεύνηση, συμπεριλαμβανομένων και των ερωτώντων βουλευτών.

 

Τέλος, ο κ. Γιατρομανωλάκης στην απάντησή του αναφέρει πως έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία για τη δημιουργία και υιοθέτηση κώδικα δεοντολογίας και μηχανισμού εφαρμογής του σε επίπεδο εποπτευόμενων από το υπουργείο Πολιτισμού φορέων.



Στην ερώτηση και την αίτηση κατάθεση εγγράφων οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι ο Γιάννης Λιγνάδης προσελήφθη στο Εθνικό Θέατρο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου κατά την περίοδο που ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής ο αδελφός του, για τις ανάγκες του δραματολογίου και με την ειδικότητα του ηθοποιού, παρ' όλο που ο ίδιος επαγγέλλεται μεταφραστής, εκπαιδευτικός με σπουδές κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ως διδάσκων στα Αρσάκεια Σχολεία. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για «μεροληπτική πρόσληψη που παραβιάζει κάθε έννοια αξιοκρατίας και δεν υποστηρίζεται από τα προσόντα του Γιάννη Λιγνάδη».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ