Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

O δήμαρχος με τα τατουάζ είναι φάρος ελπίδας για την Ελλάδα

Ο Guardian υμνεί τον Μπουτάρη με αφορμή την υποψηφιότητά του για κορυφαίος δήμαρχος του κόσμου

O δήμαρχος με τα τατουάζ είναι φάρος ελπίδας για την Ελλάδα

"Οι ευρωκράτες δεν έχουν πολλά καλά να πουν για τους Έλληνες πολιτικούς, από τότε που η χώρα γονάτισε από την οικονομική κρίση. Όμως αξιωματούχος της Κομισιόν περιέγραψε τον Γιάννη Μπουτάρη ως ''φάρο'' ελπίδας. Και άλλοι αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ έχουν αναφέρει πως χάρη στον Γιάννη Μπουτάρη η Θεσσαλονίκη μετατράπηκε σε νησί ελπίδας και πόλη-μοντέλο για όλη την Ελλάδα", αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian που αφιερώνει ένα άρθρο - ύμνο στον Έλληνα δήμαρχο.

"Ο Μπουτάρης όμως, δεν είναι ένας τυπικός έλληνας πολιτικός", αναφέρει στην συνέχεια η εφημερίδα η οποία κάνει λόγο στην πορεία του από την επιτυχημένη δυναστεία οινοποιίας μέχρι την πολιτική. Όπως αναφέρεται ο Μπουτάρης δεν βλέπει τον εαυτό του ως πολιτικό, αλλά σαν επιχειρηματία που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει επιτυχώς ένα πρότζεκτ.

"Οι πολιτικές του Μπουτάρη επέδειξαν μια προοδευτική στάση απέναντι στις παλιές μνησικακίες που κρατούν την πόλη πίσω. Για να ενισχύσει την οικονομία της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη ώστε να ενθαρρύνει τις Τουρκικές Αερογραμμές να ξεκινήσουν δρομολόγια πτήσεων μεταξύ των δύο πόλεων. Τώρα 100.000 Τούρκοι τουρίστες επισκέπτονται την πόλη ετησίως και ο ίδιος αναφέρει πως "Οι Τούρκοι είναι αδέλφια μας", αναφέρει το άρθρο.

SOOC

Στο δημοσίευμα γίνεται επίσης αναφορά αναφορά στην αύξηση του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη από το Ισραήλ, χάρη στις παρεμβάσεις του Μπουτάρη που έχει χαρακτηρίσει την «πιο σκοτεινή στιγμή της ιστορίας», την περίοδο που 56.000 Εβραίοι από τη Θεσσαλονίκη εστάλησαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης από τους Ναζί και το 450 ετών εβραϊκό νεκροταφείο καταστράφηκε. Ειδική αναφορά γίνεται και στην κίνησή του να φορέσει το Αστρο του Δαβίδ στην ορκωμοσία του ως δήμαρχος σαν ένδειξη διαμαρτυρίας για την θέση που κέρδισε η Χρυσή Αυγή στο δημοτικό συμβούλιο.

Στις φετινές αρετές του Μπουτάρη συγκαταλέγεται επίσης σύμφωνα με το δημοσίευμα η σημαντική υποστήριξή του στο gay pride της πόλης, αλλά και το γεγονός πως έχει μιλήσει ανοιχτά για την μάχη του με τον αλκοολισμό ενώ δεν διστάζει να δείξει πόσο προοδευτικός είναι και δεν κρύβει τα τατουάζ του.

Ο Γιάννης Μπουτάρης διεκδικεί φέτος το βραβείο του δημάρχου της χρονιάς από το City Mayor Foundation. Ο 72χρονος πολιτικός είναι υποψήφιος μαζί με ακόμη 8 δημάρχους από την Ευρώπη και 19 ακόμη από όλο τον κόσμο.

Στις 3 Φεβρουαρίου του 2015 ένας από τους παρακάτω θα κερδίσει τον τίτλο World Mayor Prize:

B. Αμερική
Naheed Nenshi, Calgary, Καναδάς
Annise Parker, Houston, ΗΠΑ
Mick Cornett, Oklahoma City, ΗΠΑ
Kevin Johnson, Sacramento, ΗΠΑ

Λατινική Αμερική
Marcio Lacerda, Belo Horizonte, Bραζιλία
Álvaro Arzú, Guatemala City, Γουατεμάλα
Carlos Eduardo Correa, Monteria, Κολομβία
Carlos Ocariz, Sucre, Βενεζουέλα

Ευρώπη
Daniel Termont, Ghent, Bέλγιο
Alain Juppé, Bordeaux, Γαλλία
Albrecht Schröter, Jena, Γερμανία
Γιάννης Μπουτάρης, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Giusy Nicolini, Lampedusa, Ιταλία
Nils Usakovs, Riga, Λετονία
José Ramón García, Ribera de Arriba, Ισπανία
George Ferguson, Bristol, UK
Joe Anderson, Liverpool, UK

Ασία
Tri Rismaharini (Risma), Surabaya, Ινδονησία
Yona Yahav, Haifa, Iσραήλ
Jed Patrick Mabilog, Iloilo City, Φιλιππίνες
Hani Mohammad Aburas, Jeddah, Σαουδική Αραβία
Park Won-soon, Seoul, Ν. Κορέα
Aziz Kocaoglu, Izmir, Tουρκία

Αυστραλία
Clover Moore, Sydney, Αυστραλία