Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Ποινή κάθειρξης 13 ετών στον Κορκονέα - «Έσπασαν» τα ισόβια

Σε ποινή κάθειρξης 13 ετών καταδικάστηκε ο Επαμεινώνδας Κορκονέας για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. «Έσπασαν» τα ισόβια

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Ποινή κάθειρξης 13 ετών στον Κορκονέα - «Έσπασαν» τα ισόβια

Σε ποινή κάθειρξης 13 ετών καταδικάστηκε ο Επαμεινώνδας Κορκονέας για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Το Μικτό Ορκωτό Εφετειο Λαμίας βρήκε νωρίτερα ομόφωνα ένοχο τον Επαμεινώνδα Κορκονέα, «σπάζοντας» ωστόσο τα ισόβια, με την πλευρά Γρηγορόπουλου να διαμαρτύρεται για «ευνοϊκή μεταχείριση» του ενόχου. «Το αποτέλεσμα της απόφαση ήταν προδιαγεγραμμένο. Η αναβολή δόθηκε προκειμένου να έχει ευνοϊκή μεταχείριση. Η απόφασης σας οπλίζει το χέρι του επόμενου Κορκονεα» δήλωσε η συνήγορος της οικογένειας Γρηγορόπουλου, Ζωή Κωνσταντοπούλου, προειδοποιώντας ότι θα ασκηθεί αναίρεση.

Το δικαστήριο αναγνώρισε ομόφωνα στον Κορκονέα το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου με αποτέλεσμα να «σπάσουν» τα ισόβια. Υπενθυμίζεται πως ο δολοφόνος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου έχει ήδη εκτίσει περίπου 10 χρόνια. Ο συνήγορός του Κορκονέα είχε ζητήσει την αναγνώριση πέντε ελαφρυντικών, με τον εισαγγελέα να προτείνει την αναγνώριση μόνο του προτέρου σύννομου βίου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας: «Από όσα έχουν εισφερθεί στο δικαστήριο είχε σύννομο οικογενειακό βίο. Το ίδιο συνέβη και στην επαγγελματική του ζωή. Ακούστηκαν χαρακτηρισμοί ότι ήταν «ο Ράμπο», δηλαδή πιο εκρηκτικός σε συμπεριφορές, αλλά αυτό δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει μη σύννομη συμπεριφορά. Καθ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του διαδρομής, είχε τιμηθεί από την αστυνομία για τη δράση του. Μέχρι τη στιγμή της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δεν υπήρξε μη σύννομη συμπεριφορά του, άρα συντρέχει βάσιμος λόγος χορήγησης του ελαφρυντικού. Ο κατηγορούμενος δεν είναι χαρακτήρας που υποκρύπτει παραβατική συμπεριφορά. Υπήρξε μία αμελής και αντιδεοντολογική συμπεριφορά από την πλευρά του κατηγορουμένου».

Η θέση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της πολιτικής αγωγής. 
Πολ. αγωγή: Αντιδεοντολογική δολοφονία... το ακούσαμε και αυτό... Θέλει αμέλεια, ενώ υπάρχει η απόφαση του δικαστηρίου σας για άμεσο δόλο. Θέλει να δώσει ελαφρυντικό για να βγει ο Κορκονέας έξω.
Εισαγγελέας: Ο καθένας θέλει κάτι για τον πελάτη του. Δεν υπάρχει κάποια στόχευση... προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις... Ανέλυσα την απαράδεκτη συμπεριφορά του κατηγορούμενου... Δέχομαι τον άμεσο δόλο όμως για τη χορήγηση του ελαφρυντικού αναφερόμαστε πριν την 6η Δεκεμβρίου του 2008. Αποδείχθηκε ότι έζησε σύννομα και συντρέχουν οι λόγοι για τη χορήγηση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου.
Πολ. Αγωγή (Νίκος Κωνσταντόπουλος): Μία δήλωση για την προβολή του αιτήματος της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος. Είναι το αποκορύφωμα της θρασύτητας. Ο νεκρός Αλέξανδρος να λοιδορείται μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Πρωτόδικα ο Κορκονέας είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό και είχε καταδικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας σε ισόβια κάθειρξη. Έκτοτε παρέμενε φυλακισμένος στο σωφρονιστικό κατάστημα Δομοκού. O Βασίλης Σαραλιώτης είχε καταδικαστεί σε 10ετή κάθειρξη αλλά το 2012 αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους.

Ο βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδας Κορκονέας έφτασε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο Εφετείο Λαμίας, με πολυμελή αστυνομική συνοδεία, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο δικαστικό μέγαρο. 

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας είχε εμφανιστεί αποφασισμένος να πάρει πάνω του όλες τις ευθύνες αφήνοντας στο περιθώριο τις οποιεσδήποτε ευθύνες του συναδέλφου του Βασίλη Σαραλιώτη που επίσης ήταν κατηγορούμενος. Παρόλο που όλα τα πορίσματα που έχουν κατατεθεί περιγράφουν με σαφήνεια την πορεία που ακολούθησε η φονική σφαίρα του Κορκονέα, ο ίδιος επέμενε ότι πυροβόλησε στον αέρα ισχυριζόμενος πως «η βολίδα έπληξε τριτογενώς τον 16χρονο μαθητή».

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας ανακοίνωσε την ποινή, παρουσία των γονέων του ειδικού φρουρού ενώ η μητέρα του θύματος, Τζίνα Τσαλικιάν απουσίαζε. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, σε αντίθεση με την εισαγγελική πρόταση που ήθελε μέτρα της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο. Αντίθετα, αθώος λόγω αμφιβολιών κρίθηκε ο Βασίλης Σαραλιώτης.