Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΑΠΘ: Εισαγγελική παρέμβαση μετά την άρνηση καθηγητών για διενέργεια της εξεταστικής ψηφιακά

Αντιδράσεις για τη διεξαγωγή των εξετάσεων διαδικτυακά υπήρξαν και στα πανεπιστήμια Κρήτης και Πατρών

Φωτ. αρχείου: Eurokinissi

Η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης ξεκίνησε προκαταρκτική ποινική έρευνα στο ΑΠΘ  για τις ψηφιακές εξετάσεις.

Η παρέμβαση της δικαιοσύνης αποφασίστηκε μετά την άρνηση των καθηγητών του ΑΠΘ να προχωρήσουν σε ψηφιακές εξετάσεις για να μην χαθεί η εξεταστική περίοδος, καθώς αρκετές είναι οι σχολές που τελούν υπό κατάληψη ως αντίδραση στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση, στάθηκε η απόφαση των καθηγητών του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, η οποία δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Η συνέλευση του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών αποφάσισε «να μην διεξαχθούν εξ αποστάσεως εξετάσεις καθώς θεωρεί ότι δεν πληρούται η οριζόμενη εκ του νόμου 4597/2002 (Αρ. 65, π. 4, εδ. β) προϋπόθεση του αδιάβλητου της διαδικασίας της αξιολόγησης. Να εξετάσει την κατ΄ εξαίρεση εφαρμογή κάθε πρόσφορου τρόπου διεξαγωγής εξετάσεων διπλωματικών εργασιών, διδακτορικών διατριβών, φοιτητών Erasmus και ολιγομελών ομάδων τελειόφοιτων».

Αντίστοιχα, και η σύγκλητος του πανεπιστημίου Πατρών ανακοίνωσε, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση, πως την απόφαση για εξ αποστάσεως εξετάσεις θα τη λάβουν μόνο τα τμήματα, που επηρεάζονται από τις καταλήψεις και για συγκεκριμένες περιπτώσεις ενώ η γενική στάση είναι να μην πραγματοποιηθούν διαδικτυακές εξετάσεις.

Στην ανακοίνωση της συγκλήτου αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «το πανεπιστήμιο Πατρών στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου και σε συνέχεια της ομόφωνης απόφασης της συγκλήτου στις 31/01/2024, υλοποιεί τον Εσωτερικό του Κανονισμό, ο οποίος προβλέπει δυνητικά ειδικές μέριμνες για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών. Οι έκτακτες αυτές συνθήκες διαπιστώνονται σε 10 από τα 31 τμήματα του πανεπιστημίου Πατρών, σήμερα 02/02/2024. Στο πλαίσιο αυτό, με μέριμνα των Κοσμητειών, τα τμήματα δύνανται να υλοποιήσουν τις σχετικές διατάξεις του Εσωτερικού Κανονισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε Τμήματος και διασφαλίζοντας το αδιάβλητο των εξετάσεων».

Αντιδράσεις προκλήθηκαν και στο πανεπιστήμιο Κρήτης σχετικά με τη διενέργεια εξ αποστάσεως εξετάσεων. Ύστερα από την ανακοίνωση της απόφασης, υπέβαλαν χθες την παραίτηση από τα διοικητικά τους καθήκοντα δύο καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής: ο πρόεδρος Ηλίας Κολοβός και ο αντιπρόεδρος, Δημήτρης Μποσνάκης με το διοικητικό συμβούλιο του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης, να σχολιάζει πως η σύγκλητος «επιβάλλει με τιμωρητικούς όρους στους ακαδημαϊκούς την ηλεκτρονική διεξαγωγή των εξετάσεών τους».

Με πληροφορίες από protothema.gr