Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Βραζιλία: Εκτός κρατικής χρηματοδότησης οι καλλιτέχνες που είναι υπέρ των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό

Μέτρα στήριξης για καλλιτεχνικές δράσεις μόνο σε περιοχές που δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας

Βραζιλία: Εκτός κρατικής χρηματοδότησης οι καλλιτέχνες που είναι υπέρ των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου επέβαλε νέους περιορισμούς στη χρηματοδότηση των καλλιτεχνικών σωματείων και απέκλεισε από τη χρηματοδότηση το Arts Funding for States και όσους υπερασπίζονται τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Η κυβέρνηση του ακροδεξιού Μπολσονάρου μέσω του André Porciuncula Alay Esteves, εθνικού γραμματέα πολιτισμού ανακοίνωσε ότι οι προτάσεις για χρηματοδοτήσεις έργων θα εξεταστούν μόνο αν περιλαμβάνουν διαπροσωπική αλληλεπίδραση και προέρχονται από περιοχές «όπου δεν υπάρχει περιορισμός κυκλοφορίας και απαγόρευση κυκλοφορίας, lockdown ή άλλα μέτρα που εμποδίζουν την υλοποίηση του έργου».

Πολιτείες που προσπαθούν να περιορίσουν τη διάδοση του κορωνοϊού δεν θα είναι επιλεγούν για υποστήριξη. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ για 15 ημέρες, και σύμφωνα με την ανακοίνωση μπορεί να «παραταθεί ή να ανασταλεί, ανάλογα με το εάν διατηρούνται ή όχι τα περιοριστικά μέτρα». Εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού της Βραζιλίας δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό από το Artnet News.

Το διάταγμα Μπολσονάρου θεωρείται ως χειρονομία αντιποίνων από τον πρόεδρο της χώρας που μόλις πριν λίγες ημέρες είπε σε δημόσια εκδήλωση: «Αρκετά με την φασαρία και τη γκρίνια. Πόσο περισσότερο θα μείνεις στο σπίτι και θα κλείσεις τα πάντα; Κανείς δεν μπορεί να το αντέξει πια. Λυπούμαστε και πάλι για τους θανάτους, αλλά χρειαζόμαστε μια λύση». Οι δηλώσεις του είναι σταθερά κατά των κοινωνικών αποστάσεων, των μασκών, των εμβολίων και των προληπτικών μέτρων, περιφρονώντας τα επιστημονικά στοιχεία για την πανδημία και ενώ η χώρα του θρηνεί περισσότερους από 250.000 νεκρούς από κορωνοϊό. Η Βραζιλία είναι η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ σε αριθμό θανάτων.

Η βουλευτής Jandira Feghali, κινήθηκε για την κατάργηση του διατάγματος στη Βραζιλιάνικη Βουλή των Αντιπροσώπων λέγοντας ότι: «Με αυταρχικό και αδικαιολόγητο τρόπο, το μέτρο απειλεί τον πολιτισμό, την υγεία και το Σύνταγμα», και ζήτησε στους βουλευτές να σκεφτούν ξανά την απόσυρσή του.