Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

WEF: Η Ελλάδα, πιο χαμηλά κι από την Ναμίμπια, στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας

Υποχώρησε στην 86η θέση από την 81η πέρυσι στην κατάταξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

WEF: Η Ελλάδα, πιο χαμηλά κι από την Ναμίμπια, στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας

Στην 86η θέση μεταξύ 138 χωρών, από την 81η θέση πέρυσι μεταξύ 140 χωρών, υποχώρησε η Ελλάδα στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).

Σύμφωνα με την έκθεση του WEF (Global Competitiveness Report 2016-2017), στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η Ελβετία. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Σιγκαπούρη, οι ΗΠΑ, η Ολλανδία και η Γερμανία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ και η Φινλανδία. Μάλιστα οι τρεις πρώτες χώρες, η Ελβετία, η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ βρίσκονταν ακριβώς στην ίδια θέση και το 2015.

Η κατάταξη των χωρών από το WEF γίνεται με βάση τη βαθμολογία που παίρνει κάθε χώρα σε έναν μεγάλο αριθμό επί μέρους δεικτών.

Οι 10 χώρες που βρίσκονται υψηλότερα στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 86η θέση της λίστας αφήνοντας πίσω της την Αλγερία, την Ονδούρα, την Καμπότζη και την Σερβία. Την ίδια ώρα, όμως στην κατάταξη βρίσκεται πιο χαμηλά από την Αλβανία, την Ουκρανία, τη Ναμίμπια, την Κύπρο και το Μαυροβούνιο.

Από τις 12 γενικές κατηγορίες δεικτών, η Ελλάδα είχε την καλύτερη επίδοση στις υποδομές (37η θέση), την τεχνολογική ετοιμότητα (42η θέση), την ανώτερη παιδεία και εκπαίδευση (45η θέση), την υγεία και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση (46η θέση). Τις χαμηλότερες επιδόσεις είχε στην ανάπτυξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς (136η θέση), το μακροοικονομικό περιβάλλον (131η θέση) και την αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας (114η θέση). Στους υπόλοιπους δείκτες, η Ελλάδα είναι 81η στους θεσμούς, 89η στην αποτελεσματικότητα της αγοράς προϊόντων, 56η στο μέγεθος της αγοράς, 69η στην εξειδίκευση των επιχειρήσεων και 72η στην καινοτομία των επιχειρήσεων.

Οι πιο προβληματικοί παράγοντες για το επιχειρείν στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του WEF, είναι η πολιτική αστάθεια, οι φορολογικοί συντελεστές, η αναποτελεσματική γραφειοκρατία του δημόσιου τομέα, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση και οι φορολογικές ρυθμίσεις.

Στην 86η θέση μεταξύ 138 χωρών, από την 81η θέση πέρυσι μεταξύ 140 χωρών, υποχώρησε η Ελλάδα.