Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

H κρίσιμη Μεγάλη Πέμπτη για την Ελλάδα - Στις 8 και 9 Απριλίου το Euro Working Group

Bloomberg: Πώς θα γλιτώσει η Ελλάδα το Grexit και πού θα βρει τα λεφτά για το 2015

H κρίσιμη Μεγάλη Πέμπτη για την Ελλάδα - Στις 8 και 9 Απριλίου το Euro Working Group

Η αντιπροσωπεία της Γερμανίας στις Βρυξέλλες ανακοίνωσε σήμερα πως το Euro Working Group θα συνεδριάσει το απόγευμα της 8ης Απριλίου και το πρωί της 9ης Απριλίου καθώς ο χρόνος εξαντλείται σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει να εφαρμόσει η κυβέρνηση της Ελλάδας για να επιτύχει την εκταμίευση νέων δόσεων του δανείου της.


Το Euro Working Group, στο οποίο συμμετέχουν συνήθως οι υφυπουργοί Οικονομικών, προετοιμάζει τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που είναι σε θέση να αποφασίσουν την εκταμίευση χρημάτων για την Ελλάδα.

Αν και το κεντρικό θέμα της διήμερης συνεδρίασης θα είναι η συμφωνία με την Ελλάδα, η αντιπροσωπεία της Γερμανίας απέφυγε ωστόσο να αναφέρει ρητώς ότι το θέμα που θα συζητηθεί το EWG θα είναι η λίστα των μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας.

Ωστόσο το αποψινό δημοσίευμα του Bloomberg εμφανίζεται αισιόδοξο για τη χώρα μας, τουλάχιστον για το 2015. "Πώς η Ελλάδα θα τα βγάλει πέρα το 2015" τιτλοφορείται το άρθρο στο οποίο αρχικά εκφράζεται η εκτίμηση πως η Ελλάδα θα παραμέινει στην ευρωζώνη για την ώρα και τουλάχιστον για όσο διαρκεί το 2015. Το Bloomberg σημειώνει πως η επόμενη δόση είναι συγκριτικά μικρή σε σχέση με τα χρήματα που έχει λάβει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και κρίνει πως η βούληση για ενότητα στην ευρωζώνη είναι μεγάλη. 

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η Ελλάδα θα μπορούσε να φτάσει σε συμφωνία με τους εταίρους την τελευταία στιγμή, λίγο πριν την αποπληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ.  Ωστόσο, σημειώνεται πως τα χρονοδιαγράμματα στενεύουν και υπάρχει ο κίνδυνος οι ευρωπαίοι να χάσουν την υπομονή τους και να προκαλέσουν μια άτσαλη έξοδο από το ευρώ.

Σύμφωνα με το Bloomberg μαζί με τη δόση των 360 εκατ. στο ΔΝΤ, η Ελλάδα θα πρέπει να βρει ακόμη 17 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο του έτους, χρήματα που θα μπορούσε να εξασφαλίσει με τους παρκάτω τρόπους:

Αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να τα βρει με τους ακόλουθους τρόπους:

  •  Το πρωτογενές πλεόνασμα του 1,5% το οποίο υπολογίζεται ότι θα προσφέρει 2 δισ. ευρώ.
  • η επιστροφή των κερδών των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ τα οποία ανέρχονται στα 1.9 δις ευρώ και θα αποδεσμευτούν μόλις υπάρξει συμφωνία
  • Το ΔΝΤ θα μπορούσε να απελευθερώσει τη δόση των 3,5 εκ. από την 6η αξιολόγηση αν υπάρξει συμφωνία. Αυτή η αξιολόγηση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον περασμένο Αύγουστο, κάτι που δεν έγινε. Παράλληλα το ΔΝΤ θα μπορούσε να  αποδεσμεύσει επιπλέον 5,3 δισ. ευρώ, από την έβδομη αξιολόγηση που θα γίνονταν στις 30 Νοεμβρίου 2014 και την όγδοη που θα γίνονταν στις 28 Φεβρουαρίου 2015.
  • Απελευθέρωση 1.8 δισ. ευρώ από τον EFSF, αφού ολοκληρωθεί η τετράμηνη παράταση και εφόσον υπάρξει συμφωνία.
  • Υπόλοιπες πηγές: Το ποσό που έχει απομείνει μπορεί να καλυφθεί με τουλάχισατον έναν από τους δύο παρακάτω τρόπους: α) εάν η ΕΚΤ αυξήσει το όριο στην έκδοση εντόκων γραμματίων, β) εάν επιτραπεί στη χώρα να έχει πρόσβαση στην προληπτική πιστωτική γραμμή του ESM, κάτι που είχε συμφωνηθεί στις 8 Δεκεμβρίου 2014.

 

Αμέσως μετά την παραπάνω ανάλυση το πρακτορείο επανέρχεται στο δυσάρεστο σενάριο και επισημάινει πως ενδέχεται αν η κυβέρνηση δεν έρθει σε συμφωνία και αν ξαφνικά χαθεί η "καλή θέληση" τότε το Grexit θα γίνει με πιεστικό τρόπο από τους εταίρους και όχι με διαπραγμάτευση για έξοδο. Εδώ το Bloomberg σημειώνει πως αν η στρόφιγγα κλείσει, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να τυπώσει δικό της νέο νόμισμα, κάτι που αναφέρει πως μάλλον θα την κάνει σελίγα χρόνια να ξανασταθεί στα πόδια της, αλλά θα της προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στο ενδιάμεσο.

 

Η συνέχεια της ανάλυσης του Bloomberg υπενθυμίζει πως ακόμη και αν η Ελλάδα τα καταφέρει το 2015, θα πρέπει να ανησυχεί για το 2016.

Για να πληρωθούν οι λογαριασμοί της επόμενης χρονιάς η Ελλάδα θα πρέπει να διαπραγματευθεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης μετά τη λήξη της 4μηνης παράτασης, σημειώνει το πρακτορείο.