Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους και η υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων

Η ανάγκη μίας «σοβαρής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους» σε συνδυασμό με την υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων αποτελούν για το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής τη συνταγή της επιτυχίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους και η υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων

Η ανάγκη μίας «σοβαρής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους» σε συνδυασμό με την υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων αποτελούν για το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, τη συνταγή της επιτυχίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από τη μακροχρόνια κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Αυτό υπογραμμίζεται στην 5η Ενδιάμεση Έκθεση με τίτλο «Η παγίδα του χρέους» που δημοσίευσε το γραφείο της Βουλής που είναι επιφορτισμένο με την παρακολούθηση του κρατικού προϋπολογισμού.

«Ενώ η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα και παρά το "κούρεμα" του PSI το 2012, η χώρα διανύει ήδη τον 7ο χρόνο ύφεσης, το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά περίπου 25%, το χρέος έχει εκτιναχθεί στο 175% του ΑΕΠ ενώ η ανεργία είναι σε υψηλότατα επίπεδα» επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, οι συντάκτες της έκθεσης για να προσθέσουν: «Την ίδια στιγμή, οι επενδύσεις - που είναι άκρως απαραίτητες για την εγκαθίδρυση ενός νέου οικονομικού-παραγωγικού μοντέλου - έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ και η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε κεφάλαια είναι ιδιαιτέρως προβληματική. Η ζοφερή αυτή κατάσταση αυξάνει και την αβεβαιότητα (σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο), δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο».

Επομένως, κατά το Γραφείο Προϋπολογισμού, η σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους θεωρείται απαραίτητη για να επανέλθει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Ωστόσο, «μία αναδιάρθρωση χρέους, χωρίς βαθιές τομές, δεν θα βοηθήσει, καθώς σε μερικά χρόνια η χώρα θα βρίσκεται πάλι στην κόψη του ξυραφιού».

Επομένως, «η Ελλάδα πρέπει απαραιτήτως να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως στη δικαιοσύνη, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, στην καλύτερη λειτουργία των μηχανισμών του κράτους και στην διακυβέρνηση. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι δεν θα ξαναφτάσει σε καταστάσεις χρεοκοπίας και αναξιοπιστίας», καταλήγουν.