Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ένας ασυνήθιστα ταλαντούχος φίλος!

Αυτός είναι ο Έλληνας 24χρονος πιανίστας που διαπρέπει στη Γερμανία

Ένας ασυνήθιστα ταλαντούχος φίλος!

Μέσω φίλων του έμαθα γι' αυτόν. 

Ο Πάρις Τσενίκογλου γεννήθηκε το 1989 στη Θεσσαλονίκη. Παρότι ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία οχτώ ετών, παρουσίασε μόλις τρία χρόνια αργότερα το κοντσέρτο σε ρε ελάσσονα και τις Παραλλαγές Goldberg του J. S. Bach. Σε ηλικία 15 ετών και μετά τις διπλωματικές του εξετάσεις στο Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης ο καθηγητής του, Γιάννης Αδαμίδης, τον έστειλε στο Μόναχο, όπου σπούδασε στην τάξη του Prof. Franz Massinger (†) στη Hochschule für Musik und Theater München. Τον περασμένο Ιούνιο πήρε το δίπλωμά του ως μαθητής του Prof. Thomas Böckheler και έκτοτε κάνει με-ταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Σάλτσμπουργκ στην τάξη του Prof. Jacques Rouvier. Έκανε επίσης μάθημα με το Murray Perahia.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έδωσε ήδη πολυάριθμα κοντσέρτα με σημαντικά έρ-γα του πιανιστικού ρεπερτορίου. Σε ηλικία 18 ετών πραγματοποίησε την πρώτη του ηχογράφηση με έργα Chopin και Bach στο Bαυαρικό Pαδιόφωνο. Έχει δώσει ρεσιτάλ και συμπράξει ως σολίστ με ορχήστρες σε Ελλάδα, Σερβία, Γερμανία και Αυστρία. Σημαντικές διακρίσεις και βραβεία (μεταξύ άλλων 1ο Βραβείο Steinway 2008 στο Μόναχο, 1ο Βραβείο Μότσαρτ 2012 στο Σάλτσμπουργκ) συνοδεύουν τη σταδιοδρομία του. Από το 2008 σπουδάζει με υποτροφία του Ιδρύματος Σπουδών του Γερμανικού Έθνους, την οποία απέσπασε κατόπιν διαγωνισμού.

Έχει συμπράξει ως σολίστ με τη Συμφωνική του Μονάχου, τη Φιλαρμονική του Bad Reichenhall, τη Hochschulorchester του Μονάχου, την Ορχήστρα του Ινστιτούτου Sándor Végh του Σάλτσμπουργκ, τη Συμφωνική του Νις της Σερβίας και την Ορχήστρα Πατρών. Στο πλαίσιο παρουσίασης όλων των κοντσέρτων για πιάνο του W. A. Mozart συνεργάστηκε ως σολίστ με τη Συμφωνική ορχήστρα του Μονάχου, με την οποία επίσης έπαιξε το κοντσέρτο για πιάνο του Grieg στη Herkulessaal der Residenz και στο Prinzregententheater του Μονάχου καθώς και στο Θέατρο του Pforzheim.

Ο πιανίστας απέσπασε τότε ενθουσιώδη κριτική: «Ο Τσενίκογλου ποιεί μουσική σε κάθε στιγμή, οι ραφιναρισμένες γραμμές, το μαλακό, κρυστάλλινο και πάντα φορμαρισμένο pianissimo του είναι υπέροχα. Χαρακτηρίζεται έτσι ως λυρικός του πιάνου, του οποίου ακόμα και το δυνατότερο forte εκφράζεται ηχητικά με κομψή μεστότητα. Αυτό είναι μαγευτικό.» (Süddeutsche Zeitung, 24.02.2010).

Όταν έπαιξε το Καρναβάλι του Schumann στο Φεστιβάλ πιάνου του Μονάχου, ο Tύπος έγραψε για αυτόν: «... το παίξιμό του έχει χρωματισμούς που μαγεύουν. Στο Καρναβάλι του Schumann κάθε νότα μετατρέπεται σε ένα εκλεπτυσμένο ακουστικό θαύμα. Αυτό δεν είναι ένας βιρτουόζικος θόρυβος, αυτό είναι μία υπέροχη βύθιση στη μουσική. Έτσι ο 17χρονος καταφέρνει αυτό που ελάχιστοι πιανίστες κατορθώνουν: η εκτέλεσή του γίνεται έργο τέχνης.» (Süddeutsche Zeitung, 05.02.2007).

Σε ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung χαρακτηρίστηκε ως «μία αξιοθαύμαστη ανακάλυψη» (18.02.2008).

Για το τελευταίο του ρεσιτάλ στο Μόναχο η Süddeutsche Zeitung έγραψε: «... ο Πάρις Τσενίκογλου είναι ένας ξεχωριστός πιανίστας.» (13.03.2012).

Πρόσφατα τον χαρακτήρισε σε αφιέρωμά της με αφορμή το νέο του CD ως τον «αγαπημένο των θεών» (25.05.2013).

Τον περασμένο Ιούλιο ηχογράφησε τα 24 Πρελούδια του Chopin και τις Images του Debussy στο Βαυαρικό Ραδιόφωνο για το πρώτο του CD, το οποίο κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2013 από την Οehms Classics.