Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Είμαι ζωάκι, δεν είμαι παλτό!

Γιατί πρέπει να απαγορευτεί η εκτροφή γουνοφόρων ζώων στην Ελλάδα: Απάντηση σε όλα τα 'επιχειρήματα' της αναίτιας κακοποίησης έμβιων και συναισθανόμενων ζώων

Είμαι ζωάκι, δεν είμαι παλτό!

Το χρώμα της γούνας είναι πάντα κόκκινο, λέει η Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ), εννοώντας το αίμα που χύνεται, ακόμα, και στην Ελλάδα για να φορέσουν κάποιοι και κάποιες αληθινές γούνες. 

Στην ερώτηση «Γιατί πρέπει να απαγορευτεί η εκτροφή γουνοφόρων ζώων στην Ελλάδα;», έχουν πολλά να πουν και τους παραχωρώ τον χώρο: 

 

Με τον όρο 'εκτροφή γουνοφόρων ζώων' (ΕΓΖ) (fur farming) εννοείται η αναπαραγωγή ή/και εκτροφή ορισμένων ειδών ζώων για τη γούνα τους. Στην Ελλάδα υπάρχουν (2013) άνω των 100 εκτροφείων μινκ (45 στον νομό Καστοριάς, 50 στον νομό Κοζάνης, 8 στον νομό Γρεβενών, δύο στον νομό Φλώρινας) με παραγωγή η οποία ξεπερνά τα 1,000,000 γουνοδέρματα ετησίως.

 

Τα μινκ στις φάρμες εκτροφής τους ζουν σε κλουβιά τυπικών διαστάσεων 70εκ μήκος, 40 εκ πλάτος και 45εκ ύψος, από τα οποία δεν βγαίνουν ποτέ. Καθώς δεν τους επιτρέπεται να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή οι περιπτώσεις στερεοτυπικής συμπεριφοράς (π.χ. συνεχείς κύκλοι μέσα στο κλουβί), αυτό-ακρωτηριασμών (π.χ. δάγκωμα της ουράς ή άλλων σημείων της γούνας), κανιβαλισμού και βρεφοκτονίας είναι συνηθισμένες.

Από αυτή τη μιζέρια θα «απαλλαχθούν» σε ηλικία 7-8 μηνών, όταν θα θανατωθούν, με ηλεκτροπληξία ή με ασφυξία, για τη γούνα τους.


Οι εμπλεκόμενοι στη βιομηχανία εκτροφής γουνοφόρων ζώων, συχνά παραθέτουν μια σειρά «επιχειρημάτων» για να δικαιολογήσουν αυτή την αναίτια κακοποίηση έμβιων και συναισθανόμενων ζώων. Τα παραθέτουμε ένα προς ένα στις επόμενες γραμμές, αποκαθιστώντας παράλληλα και την πραγματικότητα.


«Το να εκτρέφουμε γουνοφόρα είναι ακριβώς το ίδιο με το να εκτρέφουμε κότες, πρόβατα ή αγελάδες».

Τα μινκ είναι άγρια ζώα τα οποία φυλακίζονται σε ένα κλουβί, ακριβώς όπως τα λιοντάρια του τσίρκου. Πρέπει να ζουν ελεύθερα στη φύση. Επιπλέον, τα εκτρέφουμε για να καλύψουμε τη ματαιοδοξία μας η οποία «επιβάλλει» το να φοράμε γούνες.

«Η γούνα των ζώων είναι το πιο ζεστό ρούχο που μπορείς να φορέσεις».

Σήμερα υπάρχουν υλικά –μεταξύ των οποίων και οι συνθετικές γούνες- τα οποία είναι πιο ανθεκτικά, πιο θερμαντικά και πιο φτηνά από μία γούνα.

«Συνθετικές γούνες; Η φυσική γούνα είναι οικολογική/φιλική προς το περιβάλλον».

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα (2013) οι επιπτώσεις στο περιβάλλον μιας φυσικής γούνας μινκ είναι 4 φορές περισσότερες από μια συνθετική γούνα.

«Γιατί να απαγορευτεί η εκτροφή ζώων για τη γούνα τους στην Ελλάδα, αφού συμβαίνει και αλλού;»

Μια σειρά από χώρες έχουν απαγορεύσει ή είναι στη διαδικασία απαγόρευσης της εκτροφής γουνοφόρων ζώων (Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Ελβετία, Κροατία, Δανία, Ολλανδία, Σλοβενία, Βέλγιο, Γερμανία).


«Δε με νοιάζει τι έχει απαγορευτεί αλλού, η εκτροφή γουνοφόρων ενισχύει την Ελληνική οικονομία».

Οι εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων γούνας κατευθύνονται κατά 98% στη Ρωσία και στην Ουκρανία. Μεταξύ 2012-2014 οι ελληνικές εξαγωγές γούνας μειώθηκαν κατά -76%, και η συνεχιζόμενη πολιτική και οικονομική κρίση στις συγκεκριμένες χώρες καθιστούν την όποια ανάκαμψη εξαιρετικά αμφίβολη και αδύνατη να συμβεί στο εγγύς μέλλον.

«Ωραία όλα αυτά αλλά στη Δυτική Μακεδονία απασχολούνται τόσοι άνθρωποι στη εκτροφή γουνοφόρων ζώων- θέλετε να χάσουν τις δουλειές τους και να καταστραφούν;».

Σε καμία περίπτωση! Το να κλείσουν αύριο το πρωί όλα τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων και να βρεθούν άνθρωποι στο δρόμο είναι εξίσου εγκληματικό με το να αφήσουμε να διαιωνίζεται η συγκεκριμένη πρακτική και να προσπαθούμε να διασώσουμε μια ηθικά κατακριτέα και οικονομικά φθίνουσα παραγωγική δραστηριότητα.

Η Ελληνική Πολιτεία, η οποία σε καιρούς οικονομικής κρίσης ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ να επιδοτεί, πέρα από κάθε ηθικό έρεισμα και οικονομική λογική, την εκτροφή γουνοφόρων ζώων θα έπρεπε ΤΩΡΑ να σχεδιάσει, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους, έναν οδικό χάρτη που θα οδηγήσει τη Δυτική Μακεδονία στην «Εποχή-Μετά-Τη-Γούνα», με βασικά σημεία τα εξής:

1. Νομοθετική πρωτοβουλία για την απαγόρευση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων στην Ελλάδα μετά από συγκεκριμένη ημερομηνία.
2. Καθορισμός συγκεκριμένης χρονικής περιόδου σταδιακής κατάργησης.
3. Αντίστοιχη περίοδος σταδιακής κατάργησης όλων των οικονομικών ενισχύσεων προς τις εταιρίες εκτροφής γουνοφόρων.
4. Ουσιαστικά μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των υπαρχόντων εκτροφέων ώστε να βοηθηθούν στην αλλαγή της παραγωγικής τους δράσης προς δραστηριότητες οι οποίες σέβονται το περιβάλλον και τα ζώα.Παρότι η οικονομία της Δυτικής Μακεδονίας είναι σήμερα στενά συνυφασμένη με την γουνοπαραγωγική δραστηριότητα, η κρίση του κλάδου, η ηθική επιταγή αλλά και η κοινή λογική συνηγορούν στο ότι πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικοί δρόμοι οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Και αυτοί οι δρόμοι υπάρχουν: το εντυπωσιακό φυσικό κάλλος και η σπουδαία πολιτισμική παράδοση της Δυτικής Μακεδονίας εξασφαλίζουν ότι ανάπτυξη και απασχόληση μπορούν να συνδεθούν με την προώθηση αυτών των «προϊόντων» της Μακεδονικής γης- και όχι με τα γδαρμένα κουφάρια ανυπεράσπιστων ζώων.

Το απαιτεί η ηθική μας, το απαιτεί η λογική.

[Βοηθήστε μας να βάλουμε ένα τέλος! Βρείτε μας στο Facebook (stopfurfarminginGreece) και στο www.pfpo.gr]

 

Update

 

Η ελληνική πραγματικότητα σχετικά με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος

 

«Η πραγματικότητα των ελληνικών εκτροφείων και γουνοποιητικών επιχειρήσεων, έρχεται να υπερτονίσει τα αποτελέσματα των επιστημονικών μελετών» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Π.Φ.Π.Ο. 

Περιστατικά μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα στην Καστοριά στο χωριό Δισπηλιό και στην πηγή «Μπέης Μπουνάρ» βγαίνουν στη δημοσιότητα. Πρόσφατες αποφάσεις διατάσσουν την προσωρινή σφράγιση και την επιβολή προστίμων σε κάποιες από τις γουνοποιητικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, για το ζήτημα της τοπικής οικονομίας αλλά και για τον κλάδο γενικότερα θα πρέπει να εγκύψει η Πολιτεία προσφέροντας μέτρα ανακούφισης αλλά και κίνητρα, τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους εργαζομένους, προκειμένου να γίνει η μετάβαση σε άλλους παραγωγικούς τομείς.

«Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και πάλι θέτει το ζήτημα και στη χώρα μας και υποστηρίζει σθεναρά πως αντί οι πολιτικοί να εμμένουν και να υποστηρίζουν τέτοιες παραγωγικές δραστηριότητες που διαρκώς φθίνουν, και των οποίων η κατάργηση είναι έτσι κι αλλιώς δρομολογημένη, θα πρέπει -είναι επείγουσα η ανάγκη- να προετοιμάσουν το έδαφος με την κατάλληλη στρατηγική και προγραμματισμό για δημιουργία εναλλακτικών οικονομικών μονάδων, προκειμένου οι άνθρωποι που ζουν από τέτοια εισοδήματα να προστατευτούν και να μπορέσουν να προχωρήσουν με άλλους τρόπους. Η πρόοδος το απαιτεί, η ηθική το απαιτεί, οι διεθνείς εξελίξεις πιέζουν» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Άλλωστε, 8 στους 10 Έλληνες πολίτες λένε «ΟΧΙ» στην παραγωγή γούνας και στις επιδοτήσεις τέτοιων επιχειρήσεων, σύμφωνα με μεγάλη δημοσκόπηση.

 

Η περιβαλλοντική διάσταση του ζητήματος

Όπως αναφέρουν οι φιλόζωοι που έχουν πραγματοποιήσει έρευνες, επώνυμες μελέτες από επιστήμονες και ερευνητικούς οργανισμούς τεκμηριώνουν τις επιβλαβείς συνέπειες της παραγωγής, επεξεργασίας και χρήσης γούνας στην υγεία των ανθρώπων αλλά και στο περιβάλλον.

Μία από τις μεγαλύτερες μελέτες, η Poisons in Furs, από τον επιστήμονα χημικό μηχανικό Manfred Krautter, επισημαίνει συγκεκριμένα ότι «η μόδα της γούνας είναι υπερβολικά μολυσμένη με επικίνδυνες και βλαβερές χημικές ουσίες». Η έρευνα που έγινε στην ευρωπαϊκή ήπειρο με δείγματα γούνας από Ελβετία, Αυστρία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Βουλγαρία και Ρουμανία κατέληξε σε ευρήματα που αποδεικνύουν ότι η μόλυνση είναι ανησυχητικά συνεχής.

Κι αυτό διότι πολλά χημικά στοιχεία και συστατικά που χρησιμοποιούνται καθ’ όλη τη διαδικασία παραγωγής γούνας, αλλά και δερμάτων γενικότερα, για παράδειγμα κατά τον καθαρισμό, την επεξεργασία, τη βαφή και τη συντήρηση,  με σκοπό τη δημιουργία ενός προϊόντος ανθεκτικού στην αποσύνθεση και προερχόμενου από έναν ζωντανό οργανισμό, κρίνονται ως επικίνδυνα για την υγεία και το περιβάλλον.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας είναι δύο καλοί λόγοι για τη χρήση εναλλακτικών υλικών.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Μία ακόμα μεγάλη επιστημονική ανάλυση του κύκλου ζωής από τον CE Delft (ανεξάρτητος ερευνητικός και συμβουλευτικός οργανισμός) σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η γούνα συγκρινόμενη με άλλα υφάσματα έχει υψηλότερη περιβαλλοντική επίπτωση σε 17 από 18 περιβαλλοντικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης και της κλιματικής αλλαγής».

Το οικολογικό αποτύπωμα της γούνας σύμφωνα με τις μελέτες και αναλύσεις είναι μεγαλύτερο από άλλων εναλλακτικών υλικών. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Αλλά και η έρευνα Toxic Fur, που πραγματοποιήθηκε από το Περιβαλλοντικό Ινστιτούτο της Βρέμης, κάνει αναφορά σε καρκινογόνες ουσίες που ανιχνεύτηκαν σε γούνινες επενδύσεις σακακιών, δίνοντας ακόμη έναν λόγο για πέρασμα σε εναλλακτικά υλικά.

Μάθετε περισσότερα εδώ.