Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Not Another Straight Fest!

Good As Youth: H Lgbtiq κοινότητα νέων Θεσσαλονίκης συστήνεται στο LIFO.gr, και μας μιλά για το εξαιρετικά ενδιαφέρον φεστιβάλ που διοργάνωσε

Not Another Straight Fest!

[ Από την Άλκηστη Γεωργίου ]

 

Ολόκληρη την εβδομάδα που διανύουμε, και μέχρι και σήμερα, λαμβάνει χώρα στην Θεσσαλονίκη ένα από τα πιο ενδιαφέροντα φεστιβάλ της χρονιάς.

Η Lgbtiq κοινότητα νέων Θεσσαλονίκης, "Good As Youth", διοργάνωσε το πρώτο "Not another Straight Fest", ένα πολυεπίπεδο φεστιβάλ με πλήθος εκδηλώσεων σε ολόκληρη την πόλη, και  με στόχο την εναντίωση στην ομοφοβία, την τρανσοφοβία, και τον σεξισμό.

Φτάνοντας στο τέλος της διοργάνωσης, ζητήσαμε από τα μέλη του "Good As Youth" να μας συστηθούν, και να μας μιλήσουν για τις δράσεις, τους στόχους τους, την συνεργασία τους με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την ομοφοβία στην πόλη μας, και φυσικά για το ίδιο το Not another Straight Fest.

 

Τους ακούμε!

Τι είναι η Good As You(th);

Είμαστε μια ομάδα που συστάθηκε το 2011, αποτελείται κυρίως από γκέι, λεσβίες, μπάι, και τρανς νέους, και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη και θέτει ως στόχο της την εξάλειψη των διακρίσεων με βάση το φύλο, την ταυτότητα φύλου, την έκφραση φύλου και το σεξουαλικό προσανατολισμό.

Είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε μια κοινότητα περήφανη για αυτό που είναι και όχι φοβική. Για να ενημερώσουμε την κοινότητα για ζητήματα που την αφορούν, για να την ενδυναμώσουμε και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη στον εαυτό της και τις διεκδικήσεις της.

Ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας;

Στόχος μας είναι η εξάλειψη των διακρίσεων που γίνονται με βάση το φύλο, την ταυτότητα και την έκφραση του φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, οι διακρίσεις εναντίον των γυναικών, η αλληλεγγύη και η συνεργασία με αντιφασιστικές, φεμινιστικές, και αντιρατσιστικές οργανώσεις, η κατάρριψη των προκαταλήψεων και στερεοτύπων των φύλων, και η αποδόμηση του κοινωνικού φύλου και των προτύπων αρρενωπότητας και θηλυκότητας. Επιπλέον, στόχος μας είναι να εξαλειφθεί κάθε μορφή ρητορικής μίσους, ρατσιστικής και ομοφοβικής βίας.

Εξηγήστε μου το "iq" στο ακρωνύμιο του LGBT;

Το "I" αντιστοιχεί στο Intersex--> Μεσόφυλος. Όταν ένα άτομο, δηλαδή,  δεν κατατάσσει τον εαυτό του σε κανένα από τα δύο φύλα, ή όταν ένα  άτομο παρουσιάζει στοιχεία ερμαφροδιτισμού. Και το "q" αντιστοιχεί στο Queer.

Και γιατί είναι σημαντική σήμερα η ύπαρξη μιας κοινότητας όπως η Lgbtiq κοινότητα νέων Θεσσαλονίκης;

 Μέσα από τη συμμετοχή μας στην ομάδα Good As You(th) καταφέραμε να διαμορφώσουμε μια καλύτερη πραγματικότητα για εμάς, αλλά και για τους γύρω μας. Σταδιακά, βρίσκουμε τρόπους να συνεισφέρουμε μέσα στην ομάδα, να φέρουμε αλλαγές, να είμαστε πιο δυνατοί για αυτό που εκπροσωπούμε, και πιο ασφαλείς σαν κοινότητα. Είναι σημαντικό για εμάς να βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον όπου ο ένας μπορεί να αντιληφθεί τις δυσκολίες του άλλου, και να δημιουργεί μια φιλική καθημερινότητα.  Δεν έχει σημασία να είμαστε μόνο ομοφυλόφιλοι, έχει σημασία και τι ομοφυλόφιλοι επιλέγουμε να είμαστε.

Τι εννοείτε μ' αυτό;

Εννοούμε πως θέλουμε η LGBT κοινότητα να μην είναι πια φοβική, αλλά διεκδικητική και περήφανη, μόνο έτσι θα πάμε μπροστά.

Η ύπαρξη μιας τέτοιας κοινότητας είναι επίσης σημαντική και για να ακούγονται τα προβλήματα μας και οι διεκδικήσεις μας προς τα έξω.

Η LGBT κοινότητα ζει και δέχεται διακρίσεις καθημερινά. Είναι καλό για έναν ή μια νέα LGBT να γνωρίζει πως υπάρχει μία ομάδα δίπλα του/της που θα τον/την βοηθήσει, θα σταθεί στο πλευρό του/της και θα παλέψει μαζί του για να αλλάξει αυτή η κοινωνία.

Κι αυτός ίσως είναι ένας λόγος για τον οποίο οι δράσεις μας αρχίζουν πάντα από το πανεπιστήμιο. Γιατί εκεί βρίσκονται οι περισσότεροι νέοι, και μάλιστα οι φοβικοί LGBT νέοι που μπορεί να έχουν έρθει από την επαρχεία και να μη γνωρίζουν που να απευθυνθούν, ή να μην έχουν συνειδητοποιήσει ποιοι/ες είναι ακόμη.

Λέτε ότι οι δράσεις σας ξεκινούν από το Πανεπιστήμιο, και απ' ότι ξέρω συνεργάζεστε και το Α.Π.Θγια τη δημιουργία μιας δομής προστασίας των LGBTIQ φοιτητών/τριών, ενώ ταυτόχρονα επιτύχατε την αναφορά του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου στον Εσωτερικό Κανονισμό του Πανεπιστημίου.

Εξηγήστε μας!

Τον προηγούμενο χρόνο είχαμε απευθυνθεί στο Α.Π.Θ προτείνοντας τους διάφορες εκδηλώσεις, αλλαγές σε προγράμματα σπουδών κλπ προκειμένου να είναι το πανεπιστήμιο πιο δεκτικό σε lgbt άτομα. Στείλαμε mail σε αρκετές επιτροπές του πανεπιστημίου και μετά από αρκετό καιρό μας απάντησε μία εξ' αυτών ενημερώνοντάς μας ότι συντάσσεται ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας Α.Π.Θ. και προτείνοντάς μας να συμμετέχουμε στη συγγραφή.

Ήδη το μέρος του εσωτερικού κανονισμού που αναλάβαμε είναι έτοιμο και έχει σταλεί στο Α.Π.Θ., και τώρα περιμένουμε την απάντηση του Πανεπιστημίου (τον ίδιο εσωτερικό κανονισμό έχουμε στείλει και στο Πα.Μα.Κ.).

Έχοντας βιώσει οι ίδιοι ομοφοβικές-τρανσφοβικές συμπεριφορές στον χώρο τους πανεπιστημίου, είτε από άλλους φοιτητές, είτε κι από τους ίδιους τους διδάσκοντες, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει κάτι που θα μπορεί να μας προστατεύει από ενδεχόμενες επιθετικές συμπεριφορές ή αυθαιρεσίες καθηγητών. Μέχρι τώρα οι καθηγητές που απευθυνθήκαμε ήταν αρκετά θετικοί στην προσπάθεια αυτή.

 

Επιπλέον, αξίζει να πούμε ότι κάθε Κυριακή στις 19:00 πραγματοποιούμε συνελεύσεις στον σύλλογο φοιτητών Νομικής του Α.Π.Θ. Όποιος ενδιαφέρεται, λοιπόν, να μας γνωρίσει και να συμμετάσχει στις δράσεις μας είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτος.

Ας μιλήσουμε για το "Not Another Straight Fest". Τι ακριβώς είναι, και ποιοι οι στόχοι του;

Είναι ένα φεστιβάλ για τις διάφορες σεξουαλικότητες, την ποικιλία στην έκφραση φύλου και την διαχείριση του σώματος. Μία σειρά εκδηλώσεων που εναντιώνονται στην ομοφοβία, την τρανσφοβία, καταδικάζουν τον σεξισμό, και στοχοποιούν την πατριαρχία και τον τρόπο με τον οποίο αυτή επεμβαίνει στην διαμόρφωση των ταυτοτήτων μας και την διαχείριση των ελευθεριών μας. Οι εκδηλώσεις μας ήταν ανοιχτές για όλους, σε διάφορα "ζωντανά" σημεία της πόλης, και προσφέρονταν για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

Είναι πρώτη φορά που διοργανώνουμε κάτι το οποίο κρατάει τόσες μέρες και περιλαμβάνει τόσα πολλά πράγματα όπως εκθέσεις φωτογραφίας και κόμιξ, συζητήσεις, προβολές, κ.α.

Στόχος του φεστιβάλ ήταν, ανάμεσα σε άλλα, να γίνουν γνωστά τα θέματα της κοινότητας μας προς τον έξω κόσμο. Η εξωστρέφεια της κοινότητας ήταν και είναι ένας από τους βασικότερους μας στόχους.

Το Φεστιβάλ θα συνεχιστεί και τις επόμενες χρονιές, σαν θεσμός;

Στόχος μας είναι να συνεχιστεί και του χρόνου, ναι.  Βέβαια αυτό θα εξαρτηθεί και από τη δυναμική της ομάδας και την όρεξη. Λόγω του γεγονότος ότι η ομάδα απαρτίζεται κυρίως από φοιτητές, όπως είναι φυσικό η δυναμική της αλλάζει χρόνο με το χρόνο. Θέλουμε να δούμε τα λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια του φετινού φεστιβάλ, κι αν είναι εφικτό του χρόνου να το εξελίξουμε και να προσφέρουμε περισσότερα και καλύτερα πράγματα στο κοινό της Θεσσαλονίκης.

Πόσο ομοφοβική και σεξιστική πόλη πιστεύετε ότι είναι η Θεσσαλονίκη;

Στη Θεσσαλονίκη έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια αρκετά βήματα εξωστρέφειας της lgbt κοινότητας, με τη δημιουργίας πολλών lgbt και queer ομάδων. Μην ξεχνάμε και το pride, που διοργανώνεται τα τελευταία δύο χρόνια με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Δυστυχώς όμως η κοινωνία της πόλης, αν και έχει κάνει κάποια βήματα σε σχέση με την ανεκτικότητα των lgbt ατόμων, παραμένει κατά μεγάλο ποσοστό ομοφοβική και τρανσφοβική. Το βλέπουμε σε κάθε προσπάθεια εξωστρέφειας που κάνουμε σαν ομάδα. Χαρακτηριστικά να σας αναφέρουμε ότι όσες φορές προσπαθήσαμε να κάνουμε πάρτι οικονομικής ενίσχυσης της ομάδας σε χώρους του πανεπιστημίου υπήρχαν ομοφοβικές συμπεριφορές, οι οποίες άρχιζαν από εξυβρίσεις και έφταναν μέχρι και στο ξύλο.

Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα κρούσματα σεξισμού και ομοφοβίας στην πόλη;

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η Θεσσαλονίκη έχει κάνει κάποια βήματα αποδοχής των lgbt ατόμων, αλλά έχει ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να είναι μία πραγματικά ανεκτική κοινωνία στη διαφορετικότητα. Η Θεσσαλονίκη ίσως να μην είναι τόσο συντηρητική σαν πόλη, αλλά οι άνθρωποι της κουβαλάνε μεγάλες δόσεις πουριτανισμού, προκαταλήψεων και στερεοτύπων. Τώρα όσον αφορά το που εντοπίζουμε τα περισσότερα κρούσματα σεξισμού και ομοφοβίας, η απάντηση είναι δύσκολη.

Δυστυχώς κρούσματα υπάρχουν σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, ακόμα και στα ίδια τα lgbt άτομα(μία ματιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα σας πείσει), ακόμα και σε χώρους που θεωρητικά αντιμάχονται αυτές τις συμπεριφορές. Οπότε απλά θα σας πούμε ότι σεξισμός και ομοφοβία υπάρχουν παντού.

Επίσης στη Θεσσαλονίκη, όπως θα γνωρίζετε, ο ίδιος ο εκπρόσωπος της εκκλησίας, ο Άνθιμος, κηρύττει το μίσος, τη μισαλλοδοξία και τον φανατισμό προς κάθε τι διαφορετικό, και όπως είναι λογικό συμπαρασύρει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της πόλης προς αυτή την κατεύθυνση.

Πώς μπορούμε να πορευτούμε, ο καθένας μας προσωπικά, ώστε να κάνουμε την διαφορά ενάντια στην ομοφοβία στην καθημερινότητα μας;

Καταρχάς το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να μην αναπαράγουμε τέτοιες συμπεριφορές. Να μην στοχοποιούμε άτομα με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου τους. Μπορούμε επίσης να κατακρίνουμε τέτοιες συμπεριφορές που συχνά συναντάμε μέσα στην παρέα ή την οικογένειά μας, προσπαθώντας πάντα να εξηγήσουμε πόσο λάθος είναι οι διακρίσεις. Και τέλος, μπορούμε να συμμετέχουμε ενεργά σε κάποια ομάδα/συλλογικότητα/οργανισμό που ασχολείται με θέματα φύλου και σεξουαλικότητας.

Υπάρχει περίπτωση να είμαι ομοφοβικός/ομοφοβική και να μην το ..καταλαβαίνω;

Δύσκολη ερώτηση αυτή. Σίγουρα υπάρχουν άτομα τα οποία θεωρούν τους εαυτούς τους ανεκτικούς στη διαφορετικότητα, αλλά στην πραγματικότητα αναπαράγουν ομοφοβικές ή τρανσφοβικές συμπεριφορές. Είναι τα άτομα εκείνα που λένε ότι δεν τους πειράζουν οι γκέι αρκεί να μην "προκαλούν" δημοσίως, εκείνοι οι οποίοι λένε ότι δεν έχουν πρόβλημα με τα γκέι άτομα αλλά τους πειράζουν οι ''κραγμένες'' στο pride, εκείνοι οι οποίοι βλέπουν τους/τις τρανς σαν κάτι αφύσικο.

Μπορείτε να μας περιγράψετε τι είδαμε μέχρι τώρα στο "Not another Straight Fest", και τι άλλο θα δούμε σήμερα;

Μέχρι τώρα στο Φεστιβάλ ασχοληθήκαμε με τις εξής θεματικές:

Mainstream Pornο- Αναπαραγωγή και προώθηση σεξουαλικών ρόλων και συμπεριφορών,  

Εμπορευματοποίηση σώματος - Οι αναπαραστάσεις του Αντρικού και γυναικείου σώματος στα ΜΜΕ και τη διαφήμιση,

Pop Culture - Πρότυπα και στερεότυπα για το φύλο και τη σεξουαλικότητα

Η ομοφοβία και η τρανσφοβία στο αντιφασιστικό/αντιρατσιστικό κίνημα.

Μία ολόκληρη μέρα αφιερώθηκε στο θέμα των τρανς* ατόμων (ποικιλομορφία στην ταυτότητα και την έκφραση φύλου),

ενώ απόψε, Πέμπτη 15/05 στις 19:30 στο Θέατρο Αλέξανδρος, το φεστιβάλ θα κλείσει με την θεατρική παράσταση ''Grotesque'', την οποία την έγραψαν, σκηνοθέτησαν, και πρωταγωνιστούν μέλη της ομάδας.

Αργότερα το βράδυ θα ακολουθήσει αργότερα το πάρτι λήξης του φεστιβάλ, στον χώρο του  Αστεροσκοπείου του ΑΠΘ.

*Θα σας δούμε εκεί!