Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η τελετή βράβευσης των Αθηναϊκών Gay Theatre Awards

Φωτογραφίες και βίντεο

Η τελετή βράβευσης των Αθηναϊκών Gay Theatre Awards

 

Μανώλης Βαμβούνης

 

«The Show Must Go On» ήταν το σύνθημα των φετινών 2nd Annual Gay Theatre Awards που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε μια όμορφη τελετή στον πολυχώρο VAULT Theatre Plus στον Κεραμεικό.   

 

 

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για τα gay δικαιώματα, το ελληνικό θέατρο και την ελευθερία της έκφρασης, τα πρώτα ελληνικά βραβεία θεάτρου με LGBT χαρακτήρα έδωσαν και πάλι δυναμικό παρόν. Η τελετή της απονομής των βραβείων τιμήθηκε από εκπροσώπους και συντελεστές όλων των υποψήφιων παραστάσεων, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών ανθρώπων του κλασσικού και μοντέρνου ελληνικού θεάτρου, όπως ο μεγάλος Σπύρος Φωκάς, ο Βασίλης Μαυρογεωργίου, η Μαριάννα Κάλμπαρη και ο Μιχάλης Οικονόμου.  

 

Oικοδεσπότες της βραδιάς ήταν ο Μανώλης Βαμβούνης από το gkoultoura.gr και συντάκτης θεάτρου στο περιοδικό Antivirus και η Φωτεινή Κορρέ, παρουσιάστρια στην τηλεόραση του MAD.

 

Τραγούδησαν ζωντανά η Nalyssa Green, ο Πολ Ζαχαριάδης που ήταν και τo opening act από την περσινή βραβευμένη παράσταση Bent, ο Νίκος Μερτζάνος και ο επίσης βραβευμένος Σπύρος Παρασκευάκος. Τα βραβεία απένειμαν οι περσινοί νικητές (Κωνσταντίνος Παππάς, Στέφανος Κακαβούλης, Δημήτρης Καρατζιάς, Σπύρος Παρασκευάκος,  Ίλντα Γκιώνη και το all-star cast της παράστασης «Αδερφές»), το φετινό πρωταγωνιστικό δίδυμο της παράστασης «Υγρά Μάτια» και ο Μενέλας Σιαφάκας με την Ηρώ Ταγκάλου του gitv.gr.

 

Φωτεινή Κορρέ

 

Nalyssa Green και Σπύρος Παρασκευάκος

 

Στέφανος Κακαβούλης

 

«Μικρός Εγώ»

 

Τα Gay Theatre Awards ως νέος θεσμός στον θεατρικό χώρο έχουν ως σκοπό όχι να θέσουν διαχωρισμούς ανάμεσα στο «gay» από το «straight» θέατρο, αλλά να τιμήσουν τις προσπάθειες ανάδειξης LGBT χαρακτήρων και θεματολογίας, ειδικά σε μια δύσκολη χρονική περίοδο όπου αυτές γίνονται συχνά στόχος επιθέσεων μίσους ή  λογοκρισίας. Μέσα από τη διοργάνωση βρίσκουν δημοσιότητα και αναδεικνύονται πρωτότυπα ελληνικά κείμενα και μικρές παραστάσεις που αδυνατούν συχνά να βρουν προβολή. Προωθώντας την ορατότητα της LGBT θεματολογιας, τα βραβεία αποτελούν άλλη μια μορφή LGBT ακτιβισμού.

 

Μεγάλοι νικητές της βραδιάς βρέθηκαν οι παράστασεις «Μικρός Εγώ» (Καλύτερη Παράσταση, Πρωτότυπη Μουσική) και «τα Παιδιά του Πατρός» (Πρωτότυπο Θεατρικό Έργο,  Ανδρική Ερμηνεία και ειδική μνεία για την παρουσία του Σπύρου Φώκα). Η παράσταση «Μικρός Εγώ», βασισμένη στη συλλογή διηγημάτων «τα Ρέστα» του Κώστα Ταχτσή, ήταν η πρώτη επαγγελματική δουλειά των απόφοιτων της θεατρικής σχολής «Δήλος» και θα συνεχιστεί το φθινόπωρο στον θεατρικό χώρο «Βρυσάκι» στο Μοναστηρακι. Βραβεία απέσπασαν επίσης οι παραστάσεις «Χταποδάκια και Άλλα Διηγήματα», «Manhattan Medea» και «Vitrioli». Το βραβείο κοινού κέρδισε η παράσταση «οι Βράχοι» μετά από ψηφοφορία των επισκεπτών του ιστότοπου του περιοδικού Antivirus.

 

Σπύρος Φωκάς

 

Από τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς ήταν η απονομή ειδικής μνείας στον κύριο Σπύρο Φωκά για τη συμμετοχή του σε έναν τολμηρό ρόλο στην παράσταση «Τα Παιδιά του Πατρός». Στον λόγο του ο κύριος Φωκάς ευχαρίστησε τους διοργανωτές αναφέροντας χαρακτηριστικά: «εγώ δεν έχω πάρει ποτέ ούτε μνεία ούτε τίποτα στην Ελλάδα. Έξω έχω πάρει. Έφτασαν να πουν πως αυτός είναι καλός για το Hollywood, για εδώ δεν κάνει. [...] Φτάνει να σας πω πως τον Μάνο τον Κατράκη, αυτόν τον τεράστιο ηθοποιό, τον τίμησε η γαλλική ακαδημία, όχι η ελληνική ακαδημία».

 


 

Η βραδιά της απονομής,  αφιερωμένη στην παράσταση «Corpus Christi» και τη μαχητική στάση που κράτησαν οι συντελεστές της στα δυσάρεστα γεγονότα του Χυτηρίου, έκλεισε με έναν λόγο από τον σκηνοθέτη της παράστασης, Λαέρτη Βασιλείου, ο οποίος δήλωσε: «αν θέλουμε κάτι να αλλάξει πρέπει να δώσουμε το παρόν. [...] Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς που εκείνες τις μέρες του Οκτώβρη είτε με μηνύματα είτε περνόντας τους φράχτες της αστυνομίας και κάποιων πολιτών που φοράνε μαύρα και είναι ξυρισμένοι, μπόρεσαν να μπουν στο Χυτήριο και να δουν παραστάσεις οι οποίες έγιναν στις 3 το πρωί, 4 παρά τέταρτο».

 

Σχεδιασμός και Κατασκευή Βραβείων: Φανή Παλιούρα

 

Μέσα στη διάρκεια της χρονιάς η κριτική επιτροπή των βραβείων αναζητεί παραστάσεις που αναφέρονται στην διαφορετικότητα και είτε έχουν κυρίαρχη LGBT θεματολογία, είτε περιέχουν LGBT ρόλους. Οι παραστάσεις αυτές προβάλλονται μέσα από τη σελίδα των βραβείων στο facebook και στο επίσημο blog.

 

Κατα τη φετινή σεζόν (Σεπτέμβριος 2012 - Απρίλιος 2013) η επιτροπή ξεχώρισε και τίμησε μέσα από τις υποψηφιότητες της 20 παραστάσεις: Corpus Christi,I Am My Own Wife, Vitrioli, Αδερφές, ΑΡΝΥ, Βράχοι,Γκιγιόμ Γλυκειά Μου, Μικρός Εγώ, Παιδιά του Πατρός , Χταποδάκια και Άλλα Διηγήματα, Bent, Chicago, Elizadeth, I Am What I Am,  Είσαι Σκοπός και Γύρω Σου Χορεύουν Τσοπανόσκυλα, Κυρία Ιουλία, Μήδεια στο Μανχάτταν, 40 Χρόνια Πίπες, Σωτηρία Μπέλλου: Η Περιπλανώμενη Ζωή Μιας Ρεμπέτισσας, Φτωχούλα του Θεού.

 


 

Οι νικητές αναλυτικά:

 

Καλύτερη Gay Παράσταση της Χρονιάς (Βραβείο Επιτροπής)
Ο Μικρός Εγώ

Καλύτερη ανδρική ερμηνεία 
Γιάννης Τσουρουνάκης (Τα Παιδιά του Πατρός)

Ειδική Μνεία: Σπύρος Φωκάς (Τα Παιδιά του Πατρός)

 

Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία 
Μαρία Κεχαγιόγλου (Vitrioli)
Ειδική Μνεία Α’: Ντίνα Κώνστα (Σωτηρία Μπέλλου: Η Περιπλανώμενη Ζωή Μιας Ρεμπέτισσας)
Ειδική Μνεία Β’: Μαρινέλλα (Chicago)


Καλύτερη ερμηνεία σε trans ρόλο
Παντελής Δεντάκης (Manhattan Medea/ Η Μήδεια στο Μανχάτταν)

 

Καλύτερο πρωτότυπο θεατρικό κείμενο
Τα παιδιά του πατρός (Στεφανος Κακαβούλης)


Καλύτερη πρωτότυπη μουσική
Σπυρος Άγγελος Παρασκευάκος (Ο Μικρός Εγώ)

 

Καλύτερη σκηνοθεσία
Βογιατζηδάκης, Παπανδρεου, Πανάγου (Χταποδάκια και Άλλα Διηγήματα)

 

Καλύτερη παράσταση (Βραβείο Κοινού)
Οι Βράχοι

 

Ειδική μνεία για αγωνιστική στάση ενάντια στη βία και τη λογοκρισία
Λαέρτης Βασιλείου και οι συντελεστές της παράστασης
Corpus Christi

 

[Φωτογραφίες: Διονύσης Κούτσης]