Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Το Middlemarch σε ένα σκίτσο

Μια εικόνα, ένα (τεράστιο) μυθιστόρημα πολλών χιλιάδων λέξεων

Το Middlemarch είναι ένα βιβλίο που πολλοί ξέρουν, αλλά πολύ λίγοι έχουν διαβάσει. Γράφτηκε το 1872 από την Mary Ann Evans ή αλλιώς Τζορτζ Έλιοτ κι έχει χαρακτηριστεί » από τον πολυβραβευμένο Τζούλιαν Μπαρνς ως «το σπουδαιότερο μυθιστόρημα της αγγλικής γλώσσας.

Αυτό που τρομάζει νομίζω τους αναγνώστες (κι εμένα επίσης, μέχρι να το διαβάσω) είναι το τρομαχτικά μεγάλο του μέγεθος, τόσο μεγάλο που για να το διαβάσεις χωρίς να κουραστούν τα χέρια πρέπει να βρεις ειδική θέση στο κρεβάτι. Η Τζορτζ Έλιοτ το έγραψε κατά τη διάρκεια πολλών ετών, αφήνοντάς το για να φροντίσει τον άρρωστο γιο του συντρόφου της, για να το ξαναπιάσει, να δημοσιευτεί σε συνέχειες μέχρι να ολοκληρωθεί και να γίνει αυτή η τεράστια, πολύπλοκη ιστορία που περιγράφει με συγκλονιστική ακρίβεια δύο χρόνια της αγγλικής ιστορίας, από το 1830 μέχρι το 1832.

Προσωπικά έκανα αρκετές απόπειρες για να το διαβάσω, ξεκινώντας το και αφήνοντάς το μετά από εκατό σελίδες, κυρίως επειδή δυσκολεύομαι με τα βιβλία με πολλούς χαρακτήρες και αν δεν κρατάω σημειώσεις με τα ονόματα, μετά από εκατό σελίδες πραγματικά δεν ξέρω ποιος είναι ποιος, εκτός από την πρωταγωνίστρια. Αν θέλετε όμως να βυθιστείτε μέχρι την κορυφή του κεφαλιού σας σε έναν κόσμο με όση και του κόσμου που ζείτε, διαβάστε το. Μετά από λίγο καιρό όταν πηγαίνει πέντε το απόγευμα θα θέλετε να πιείτε τσάι.

Ο καταπληκτικός Jason Novak έφτιαξε μια εικόνα για το Paris Review στην οποία μπορείτε να διαβάσετε όλο το Middlemarch σε μια εικόνα. Όσοι το έχετε διαβάσει θα ξετρελαθείτε. Οι υπόλοιποι, ευκαιρία να το διαβάσετε.

Eπειδή δυστυχώς δεν χωράει σ' αυτό το ποστ, μπορείτε να το δείτε εδώ.

Σας άρεσε (ή δεν σας άρεσε) κάποιο βιβλίο; Γράψτε μας λίγα λόγια γι ‘ αυτό!

Το Book Room θέλει να μάθει τι διαβάζετε, αν σας άρεσε ή όχι. Γράψτε λίγα (ή πολλά) λόγια για το βιβλίο που διαβάσατε και στείλτε τα στο lenfou@gmail.com. Οι κριτικές θα δημοσιεύονται κάθε Κυριακή στο Book Room.  Όλοι ρωτάμε τους φίλους μας τι να διαβάσουμε και τι όχι, γιατί να μην γίνει και μέσα από αυτή τη στήλη;