Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Είμαστε όλοι συγγραφείς

Γιατί να φας τυρόπιτα, αν δεν σκοπεύεις να το γράψεις στο Twitter;

 

 

140 χαρακτήρες: μέσα σ’αυτό το όριο έχουμε μάθει να κλείνουμε ραντεβού, να τσακωνόμαστε, να ειρωνευόμαστε και να χωρίζουμε. Αρχικά με τον περιορισμό των κινητών, τώρα με τον περιορισμό του Twitter. Έχουμε προπονηθεί τόσο πολύ που αν σταδιακά οι περιορισμοί αυξηθούν  οι επόμενες γενιές θα γράφουν χαϊκού από το δημοτικό.

140 χαρακτήρες: είναι λίγοι, οπότε πρέπει να μπεις κατευθείαν στο θέμα, ταυτόχρονα είναι τόσο λίγοι, που μπορείς να αποφύγεις το θέμα. Οι ετοιμόλογοι μπορούν να χωρέσουν πολλά επίπεδα νοήματος που μοιάζουν σα να προέκυψαν τυχαία αλλά φυσικά έχουν προκύψει μετά από πολύ σκέψη. Οι λιγότερο ετοιμόλογοι γράφουν κάτι επίπεδο που μέσα στον περιορισμένο χώρο μοιάζει πιο σημαντικό. Το Twitter εξισώνει.

140 χαρακτήρες: γίναμε όλοι εκδότες του εαυτού μας. Παλιά γράφαμε πολυσέλιδα γράμματα στους φίλους και στους εραστές μας, προορισμένα μόνο για τα μάτια τους. Τώρα γράφουμε κοιτάζοντας στον καθρέφτη για να δούμε πώς φαινόμαστε μέσα από αυτόν τον αριθμό. Μπορεί να απευθυνόμαστε σε κάποιον, αλλά το σημαντικό είναι να αρέσει και στους υπόλοιπους. Οι πιθανότητες αυτοεπιβεβαίωσης αυξάνονται, αν παίξουμε σωστά τα χαρτιά μας.

140 χαρακτήρες: αυτός ο περιορισμός δεν υπάρχει στο Facebook. Γι’αυτό το Facebook είναι λαϊκό, και η είσοδος επιτρέπεται σε όλους. Το follow back του Twitter δείχνει μεγαλύτερη αποδοχή: η φλυαρία σου θα φανεί στο timeline του άλλου, δε μπορεί να σε αποφύγει πια. Ο διαγωνισμός εξυπνάδας είναι ασταμάτητος.

140 χαρακτήρες: με το Twitter είδαμε μέσα στο μυαλό διασημοτήτων. Η Kim Kardashian ενθουσιάζεται κάθε φορά που βγαίνει ο ήλιος, προωθώντας παράλληλα διάφορα προϊόντα. Η Lindsay Lohan επιμένει ότι έχει κόψει τα ναρκωτικά και ότι όλοι θέλουν το κακό της. Η Courtney Love καταφέρνει και μπλέκεται σε μηνύσεις λόγω επιθετικών tweets, εισάγοντας νέα ζητήματα στο δικαστήριο. Είναι τα tweets ισάξια με δημόσιες δηλώσεις; Το δικαστήριο είπε ναι.

140 χαρακτήρες: προσωπικότητες που δεν βρίσκονται στη ζωή ή που δεν θα είχαν δημόσιο Twitter βρίσκουν φωνή από ανώνυμους δότες και η ανταπόκριση του κόσμου δείχνει τη συλλογική μας αντίληψη. Τι θα έγραφε ο δικτάτορας της Βορείου Κορέας, ο Λένιν, η Βασίλισσα της Αγγλίας; Μεγάλοι ατακαδόροι του παρελθόντος θα ήταν αναμφισβήτητα πολύ καλοί παίκτες. Ο Ντίκενς, ο Όσκαρ Ουάιλντ, ο Τσόρτσιλ, ο Μαρκ Τουέιν θα είχαν αυξήσει τους οπαδούς τους κατά εκατομμύρια.

140 χαρακτήρες: off-beat προσωπικότητες έγιναν διασημότητες. Η Lena Dunham η οποία πλέον γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στη νέα πετυχημένη σειρά Girls περιγράφει το Twitter με το χαρακτηριστικό της χιούμορ: «Ο πατέρας μου λέει ότι το Twitter είναι απείρως αδιάφορο. Λέει, γιατί να θέλω να πω στον οποιονδήποτε τι έφαγα για σνακ; Είναι κάτι το προσωπικό! Κι εγώ του απαντώ, γιατί να θέλεις να φας ένα σνακ αν είναι να μην το πεις σε κανέναν; Γιατί να μπεις στον κόπο να φας;»

Υ.Γ. Δεν είμαι υπεράνω. Θα με βρείτε στο @lenfou.