Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Είναι η Κωνσταντινούπολη το επόμενο κέντρο της διεθνούς εικαστικής σκηνής;

Σημαντικές εκδηλώσεις και εκθέσεις και αυτό το διάστημα

Είναι η Κωνσταντινούπολη το επόμενο κέντρο της διεθνούς εικαστικής σκηνής;

 

Είναι ίσως κοινό μυστικό αλλά όλο και συχνότερα ακούγονται και γράφονται διθύραμβοι για την Κωνσταντινούπολη καθώς προβλέπεται ότι εξελίσσεται  στο επόμενο διεθνές καλλιτεχνικό κέντρο της Ευρώπης. Διαθέτοντας όλα τα χαρακτηριστικά που πριν μερικές δεκαετίες ανήγαγε το Βερολίνο ως το κέντρο της ευρωπαϊκής εικαστικής σκηνής. Δηλαδή, ενδιαφέρουσες ατομικές πρωτοβουλίες  χωρίς καμία κρατική στήριξη και παρέμβαση, υπόγειο ρεύμα νέων καλλιτεχνών με πολιτικοποιημένη ματιά και παγκοσμιο προφίλ, σκεπτόμενο κοινό και φυσικά πολύ λάμψη και χρήμα.

Σήμερα ξεκινάει η διεθνής έκθεση Contemporary Istanbul με τη συμμετοχή των σημαντικότερων τουρκικών γκαλερί The Empire Projects  Galeri Nev  Rampa αλλά και πολλών διεθνών θεσμών όπως η Whitechapel Gallery του Λονδίνου. Εκατοντάδες επισκεπτών, συλλεκτών, παραγόντων της τέχνης αναμένονται και η λαμπερή πλευρά της διοργάνωσης με φόντο μία από τις ωραιότερες και πιο ιστορικές πόλεις του κόσμου επικυρώνει τη σημασία της.

Παράλληλα το Moving Museum, ένας επιτυχημένος νομαδικός θεσμός, είναι έτοιμο να παρουσιάσει την πιο θεαματική έκθεση νέων καλλιτεχνών σε διεθνές επίπεδο. Μετά το Ντουμπάι και το Λονδίνο και με επιμελητές τους Simon Sakhai και Aya Mousawi έστησαν αυτό το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ με εφαλτήριο μία εξαιρετική έπαυλη του ’40 στο Τσιχαγκίρ το Ark Kultur προσφέροντας τους τελευταίους τρεις μήνες residency σε 46 σημαντικούς καλλιτέχνες από ολόκληρο τον κόσμο. Ανάμεσα τους ονόματα όπως Peles Empire, Hannah Perry, Anne de Vries, Jon Refman και  N Dash, τους οποίους τους περιμένει ένας απέραντος εκθεσιακός χώρος 80 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

Αντιθέτως, ένα μικρό διαμερισματάκι μερικών μόλις τετραγωνικών στο Γαλατά, έχει γίνει η στέγη των πιο υποσχόμενων και πιο δραστήριων νέων Τούρκων  καλλιτεχνών. Άλλωστε είναι δημιούργημα δύο νέων ανθρώπων που έδωσαν και το όνομα τους στο εγχείρημα Oktem & Aykut Gallery.  Μία επίσης νέα γυναίκα μόλις τριάντα χρονών, η  Mihda Koray μεγαλωμένη στο Λονδίνο είναι η δημιουργός ενός εμπνευσμένου νέου περιοδικού τέχνης και μόδας, του Near East. Αν και μόλις πρόσφατα εξέδωσε το πρώτο του τεύχος είναι το έντυπο για το οποίο μιλάει όλη η καλλιτεχνική Κωνσταντινούπολη. Τρομερά ενδιαφέροντα άρθρα, εξαιρετικές εικόνες και ακόμα πιο ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις, έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Δεν έχει ράχη, είναι σαν πορτφόλιο και η ιδέα είναι ότι μπορείς να το καρφιτσώσεις στον τοίχο σου. Συγχρόνως ετοιμάζει μία σειρά βίντεο συνεντεύξεων.

Με μια νέα φουρνιά Τούρκων καλλιτεχνών που ήδη ξεχωρίζουν και προωθούνται διεθνώς όπως οι Lara Ogel, Ali Emir Tapan, Hale Tenger, Mustafa Horasan, Nilbar Gures, Hayal Pozanti, Ahmet Ogut, η παγκόσμια εικαστική σκηνή όλο και πιο συχνά στρέφει τα βλέμματά της στην Κωνσταντινούπολη.