Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Oscars 2019: Είκοσι μέλη της Ακαδημίας αποκαλύπτουν τι θα ψηφίσουν

Είκοσι μέλη της Ακαδημίας αποκαλύπτουν – ανωνύμως φυσικά - τις προθέσεις τους σχετικά με το τι θα ψηφίσουν για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας

Oscars 2019: Είκοσι μέλη της Ακαδημίας αποκαλύπτουν τι θα ψηφίσουν

Η ψηφοφορία για τα 91α βραβεία Όσκαρ λήγει την ερχόμενη Τρίτη όταν θα έχουν στείλει τις επιλογές τους στην Ακαδημία μέσω ενός ιδιωτικού website, οι 8.200 περίπου "insiders" της βιομηχανίας του κινηματογράφου.

Σε ένα μεγάλο βαθμό, η ψηφοφορία έχει να κάνει με προσωπικές προκαταλήψεις και μικροπρεπείς πικρίες. Έχει να κάνει επίσης με ποιος έχει τους περισσότερους κολλητούς στην «δεξαμενή των ψήφων» (64% άντρες, 84% λευκοί/ές) αλλά και με τις αλλαγές στο επιχειρηματικό μοντέλο του Χόλιγουντ και ειδικότερα με το εξής δίλημμα: Να εναγκαλιστεί το Netflix η βιομηχανία ή να το κρατήσει μακριά από την κλειστή λέσχη όσο γίνεται περισσότερο, ασχέτως της ποιότητας των ταινιών που σερβίρει;

Εν όψει της προσεχούς τελετής, οι New York Times προσκάλεσαν 20 μέλη της Ακαδημίας να αξιολογήσουν (ανωνύμως φυσικά) τις οχτώ φετινές υποψήφιες Καλύτερης Ταινίας και να προσδιορίσουν προς τα πού θα στρέψουν την ψήφο τους. Ας σημειωθεί ότι το σύστημα ψηφοφορίας της Ακαδημίας είναι αρκετά πολύπλοκο και οι υποψήφιες ταινίες ψηφίζονται με αξιολογική σειρά από το 1 ως το 8, με συνέπεια να είναι σημαντικές και οι δεύτερες και οι τρίτες επιλογές στο συνολικό άθροισμα.

Σε ένα μεγάλο βαθμό, η ψηφοφορία έχει να κάνει με προσωπικές προκαταλήψεις και μικροπρεπείς πικρίες. Έχει να κάνει επίσης με ποιος έχει τους περισσότερους κολλητούς στην «δεξαμενή των ψήφων» και ειδικότερα με το εξής δίλημμα: Να εναγκαλιστεί το Netflix η βιομηχανία ή να το κρατήσει μακριά από την κλειστή λέσχη όσο γίνεται περισσότερο

 

Black Panther

Αρκετοί από τους «εκλογείς» με τους οποίους μιλήσαμε, τοποθέτησαν την ταινία ψηλά στις προτιμήσεις τους, τονίζοντας τις ερμηνείες, την εντυπωσιακή καλλιτεχνική παραγωγή και το συνολικό «πολιτισμικό» βάρος της.

Το πρόβλημα για κάποιους είναι ότι πρόκειται για παραγωγή της Marvel, η οποία ανήκει στην Disney που έχει εκμηδενίσει εμπορικά κάθε άλλο στούντιο και σύντομα θα ολοκληρώσει και την εξαγορά της 20th Century Fox.

Όπως χαρακτηριστικά αναρωτήθηκε ένας ψηφοφόρος «Τα έχουν αγοράσει όλα και θα τους επιβραβεύσουμε κι από πάνω με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας;»

BlacKkKlansman

Όπως δήλωσε ένας από τους ερωτώμενους, η ταινία του Σπάικ Λι είναι από αυτές που αντέχουν στον χρόνο και στην ιστορία και δε θα σκεφτεί κάποιος εκ των υστέρων «πώς είναι δυνατόν να ψηφίσαμε κάτι τέτοιο;» (όπως με τον «Ερωτευμένο Σαίξπηρ» φερ' ειπείν).

Άλλοι όμως θεωρούν ότι ανήκει στην κατηγορία «εκτιμώ βαθιά την ταινία αλλά δεν νιώθω την ανάγκη να την ξαναδώ». Στα συν επίσης το ότι αν σηκώσει (για πρώτη φορά) Όσκαρ ο Σπάικ Λι, ο οποίος είναι και υποψήφιος για τη σκηνοθεσία, σίγουρα θα μας χαρίσει αξέχαστες viral στιγμές με τον λόγο του.

Bohemian Rhapsody

Όλοι σχεδόν όσους ρωτήσαμε, παραδέχτηκαν ότι παρά τις αντιρρήσεις της κριτικής, η ταινία υπήρξε σαφώς μια «ένοχη απόλαυση», δεν αποτελεί όμως ακριβώς υλικό «καλύτερης ταινίας», ενώ βεβαίως η απόφασή τους θα επηρεαστεί από τις κατηγορίες απρεπούς σεξουαλικής συμπεριφοράς που κυκλώνουν όλο και πιο πολύ τον σκηνοθέτη της, Μπράιαν Σίνγκερ.

Όλοι πάντως μίλησαν με θαυμασμό για την ερμηνεία του Ράμι Μάλεκ ως Φρέντι Μέρκιουρι, δηλώνοντας ότι έχει την ψήφο τους για το Όσκαρ πρώτου ανδρικού ρόλου.

The Favourite

«Μου άρεσε το Favourite αλλά φοβάμαι ότι θα πάει χαμένη η ψήφος»

Κατά κανόνα, οι ψηφοφόροι θέλουν να είναι με τους νικητές. Και αυτή η σκοτεινή κομεντί με φόντο την αυλή της Βασίλισσας Άννας, παρότι έχει κερδίσει τον γενικό θαυμασμό για τη σκηνοθεσία, τις ερμηνείες, το σενάριο και τα κουστούμια, έχει αποδειχτεί ελαφρώς 'loser' στις απονομές καλύτερης ταινίας στις διάφορες προ- οσκαρικές τελετές.

Όπως μας δήλωσε κάποιος: «Μου άρεσε πολύ αυτή η τολμηρή ταινιούλα [nasty little movie] αλλά φοβάμαι ότι θα πάει χαμένη η ψήφος μου».

Άλλοι πάλι μοιάζουν να μην είναι βέβαιοι αν η ταινία στέλνει ένα θετικό μήνυμα για τις γυναίκες ή τελικά αναπαράγει το στερεότυπο του «μοχθηρού θηλυκού» που ραδιουργεί, χειραγωγεί και προδίδει.

Green Book

Κανείς απ΄ όσους ερωτήθηκαν δεν πιστεύει ότι είναι τέλεια αυτή η κομεντί με φόντο την περίοδο του φυλετικού διαχωρισμού. Φαίνεται όμως να αρέσει πολύ ειδικά στους μεγαλύτερους.

Όπως παραδέχτηκε μάλιστα κάποιος από τους ψηφοφόρους που μιλήσαμε, θα την ψηφίσει μόνο και μόνο από αντίδραση, λέγοντας ότι έχει βαρεθεί να του υποδεικνύουν ποιες ταινίες πρέπει να του αρέσουν και ποιες όχι.

Roma

Περισσότερο από τις υπόλοιπες υποψήφιες, το "Roma" φαίνεται να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας κρίσης συνειδήσεως.

Την ψηφίζουμε επειδή πιστεύουμε ότι είναι η καλύτερη ή αναιρούμε την στήριξή μας επειδή θεωρούμε ότι το Netflix αποτελεί σοβαρότατη απειλή για την εμπειρία της κινηματογραφικής αίθουσας;
Υπάρχουν πολλοί και στα δύο στρατόπεδα. Κάποιοι από την «αντι – Netflix» συνομοταξία μας είπαν ότι δεν θα την ψηφίσουν ως καλύτερη ταινία αλλά θα ψηφίσουν τον Κουαρόν ως καλύτερο σκηνοθέτη για να καταλαγιάσουν έτσι τις ενοχές τους.

Πέρα όμως από το ζήτημα του Netflix, ένα βασικό μειονέκτημα για πολλούς ψηφοφόρους είναι οι εξαντλητικά αργοί ρυθμοί της ταινίας. Όπως μας είπε ένας από αυτούς, «είναι σίγουρα σημαντική ταινία, αλλά συγχρόνως μάλλον βαρετή».

A Star Is Born

Είναι μακρύς και ολισθηρός ο δρόμος προς τα Όσκαρ και η ταινία του Μπράντλεϊ Κούπερ – που πριν μερικούς μήνες μόλις φάνταζε ακλόνητο φαβορί – μοιάζει να χωλαίνει στη διαδρομή.

Κάποιοι μας είπαν ότι έχασαν τον ενθουσιασμό τους όταν η ταινία κέρδισε μόνο το βραβείο καλύτερου τραγουδιού στις Χρυσές Σφαίρες ενώ άλλοι δήλωσαν εκνευρισμένοι από τις ομιλίες της Lady Gaga στις διάφορες τελετές απονομής που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Vice

Μόνο ένας μας είπε ότι προτίθεται να ψηφίσει την ταινία και η αιτιολόγησή της προτίμησής του δεν ήταν και η πιο ενθουσιώδης ακριβώς: «Οι παραγωγοί είναι φίλοι μου και αισθάνομαι υποχρέωση...»

Ένας άλλος ψηφοφόρος μας υπενθύμισε την καμπάνια #OscarsSoWhite που υπήρξε πολύ έντονη κατά τις απονομές του 2015 και του 2016: «Έχουμε έναν οργανισμό – την Ακαδημία – γεμάτο μεσήλικες και πάνω λευκούς άντρες. Έτσι και επιβραβεύσουμε μια ταινία με πρωταγωνιστή έναν λευκό ηλικιωμένο άντρα, που είναι μάλιστα ο Ντικ Τσένεϊ, θα μας λιντσάρουν σίγουρα!»

Με στοιχεία από τους New York Times