Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εκεί που ο έρωτας χτυπά ιρλανδικά

Ο Jim Sheridan επιστρέφει πάλι με ιρλανδική ιστορία.

Εκεί που ο έρωτας χτυπά ιρλανδικά

Οι Ιρλανδοί μας ήταν πάντα συμπαθείς. Είναι, από τους βόρειους Ευρωπαίους, ο λαός που κουβαλάει μια τρέλα που τους ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους, που θυμίζει κάτι από το δικό μας μεσογειακό ταπεραμέντο. Ένας τέτοιος ωραίος τύπος από αυτά τα μέρη, είναι και ο έξι φορές υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης σεναριογράφος Τζιμ Σέρινταν.

Μετά από μια πορεία με διάφορα διαμάντια στις αποσκευές του, ο ιδιαίτερος αυτός δημιουργός των My left foot, In the name of the Father, Ιn America, επιστρέφει με άλλη μία καθαρά ιρλανδική παραγωγή και θεματολογία.

Ο λόγος για την «Μυστική Γραφή», μια ταινία βασισμένη στο ομώνυμο βραβευμένο με Booker μυθιστόρημα του Sebastian Barry, The Secret Scripture (στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Καστανιώτη). Πρόκειται για την ιστορία μιας γυναίκας, που τόλμησε να ζήσει τον έρωτα και την ομορφιά της, σε μια εποχή που τόσο η Εκκλησία όσο και η πολιτική δεν το επιτρέπανε. Αυτή η συγκινητική ιστορία εξιλέωσης ενός ανθρώπου, εξελίσσεται χρονικά κατά την ίδρυση του Ιρλανδικού κράτους, στο οποίο η γυναικεία σεξουαλικότητα και ανεξαρτησία είναι ξένη γη σε μια κοινωνία ανελευθερίας και υποκρισίας.

Η γυναίκα αυτή, εν ονόματι Λαίδη Ρόουζ είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα που ζει σε ψυχιατρική κλινική για πάνω από 50 χρόνια. Εκεί, ο γιατρός Δρ. Στέφεν Γκριν, βλέπει στην περίπτωσή της, κάτι παραπάνω από την «μισότρελη» γριά -που εύκολα της κάθησαν ταμπέλα στο σβέρκο. Την βοηθά να θυμηθεί και εν τέλει να κερδίσει την ελευθερία της, μιλώντας για μια ζωή γεμάτη έρωτα και φυσικά αδικία.

Η Ρούνεϊ Μάρα στο ρόλο της νεαρής Ρόουζ, μιας νέας όμορφης γυναίκας που γίνεται το μήλο της έριδος, στην επαρχία Σλίγκο στα δυτικά της Ιρλανδίας, μεταξύ ανδρών συγκρουόμενων πολιτικών πεποιθήσεων με κερασάκι στην τούρτα την εκ θρησκείας σεξουαλική καταπίεση. Η ηθοποιός βλέπει τον χαρακτήρα της ως θύμα περισσότερο της εποχής και λιγότερο της θρησκείας, ενώ θεωρεί ότι η έντονη προσωπικότητα της Ρόουζ είναι αυτό που κερδίζει περισσότερο το ενδιαφέρον των ανδρών.

Η ηλικιωμένη Ρόουζ, βρίσκει σάρκα και οστά στο πρόσωπο της αγαπημένης μας Βανέσα Ρεντγκρέιβ. Η συνέχεια της τραγικής ιστορίας της Ρόουζ, μετά την ανακάλυψη της εγκυμοσύνης της και την επικείμενη «δολοφονία» του μωρού της, την βρίσκει φυλακισμένη για το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής της σε ένα ψυχιατρείο. Αυτό από μόνο του ήταν αρκετό για να συγκινήσει την Ρεντγκρέιβ, που καθόλη τη διάρκεια της ζωής της, έπαιρνε δημόσια θέση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τέλος, ο Έρικ Μπάνα παίζει τον Δρ. Γκριν, ένα διακεκριμένο ψυχίατρο, ο οποίος σκύβει με συμπάθεια στην περίπτωση της Ρόουζ για να ανακαλύψει μια συγκλονιστική ανθρώπινη ιστορία.

Εντυπωσιακό επίσης για κάποιους κινηματογραφόφιλους είναι πάντα να μαθαίνουν για το στήσιμο μιας ταινίας, για την παραγωγή. Σκεφτείτε ότι για τις ανάγκες τις ταινίας μετατράπηκαν ολόκληρα, εγκαταλειλημμένα ως επί το πλείστον, κτήρια σε πτέρυγες του ψυχιατρείου, ενώ έστησαν από την αρχή το χωριό Ballytivan, στην κομητεία Killkenny.

Τι χρειάστηκε να κάνουν; Έβαψαν και διακόσμησαν όλα τα σπίτια σύμφωνα με το στιλ της εποχής, αλλάξαν τους εσωτερικούς χώρους στο ξενοδοχείο Prunty και κάθε τετραγωνικό μέτρο του δρόμου καλύφθηκε με τόνους χαλίκι και άμμο.

Επιπλέον, η δημοτική αρχή έβγαλε όλους τους στύλους που εμπόδιζαν τη στάθμευση και αντικατέστησε όλους τους σηματοδότες κυκλοφορίας με φανάρια εποχής. Και αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι του έργου...

Όσο για τα κουστούμια, στο ιδιαίτερα αυτό δημιουργικό κομμάτι, ειδικά δε όταν πρόκειται για ταινίες εποχής, βρίσκουμε την πέντε φορές υποψήφια και τρεις φορές βραβευμένη με Emmy (για το The Tudors) διακεκριμένη ενδυματολόγο Τζοάν Μπέργκιν. Σκεφτείτε ότι δεν έραψε αλλά έντυσε τους πρωταγωνιστές με αυθεντικά ρούχα από τη δεκαετία του 1940!

Τέλος, για το soundtrack της ταινίας ΜΥΣΤΙΚΗ ΓΡΑΦΗ, ο Σέρινταν προσέγγισε τον υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα Μπράιαν Μπερν («Albert Nobbs»), Ιρλανδό συνθέτη με εμπειρία πάνω από 15 OST και μεγάλη διεθνή αναγνώριση τα τελευταία χρόνια.

Αλλά, ας πάρουμε μια οπτικοακουστική γεύση από το trailer:

H ταινία «Μυστική Γραφή» κυκλοφορεί στους κινηματογράφους από την Tanweer.