Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Στην πρόβα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με τον Γιάννη Κότσιρα (video)

Ένα CD για το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ.

Στην πρόβα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με τον Γιάννη Κότσιρα (video)

Φωτογραφίες: Χριστίνα Βούλγαρη


Σεπτέμβριος. Μονή Λαζαριστών. Μία συναυλία για τα 30 χρόνια ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ. Δήμητρα Γαλάνη, Δώρος Δημοσθένους, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Γιάννης Κότσιρας, Vassilikos και Severine Maquaire. Sold Out. Ο δυνατός άνεμος δεν επιτρέπει την ηχογράφηση της συναυλίας σε CD και ανανεώνει το ραντεβού για το κτίριο της Λεωφόρου Νίκης.

Το πρώτο πράγμα που σου κάνει εντύπωση στην Αίθουσα Δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης «Σόλων Μιχαηλίδης» είναι η τεράστια άρπα στο βάθος. Έπειτα το ταλέντο και η όρεξη νέων ανθρώπων να βάλουν τον «Αύγουστο» μέσα στον κόσμο των εξαρτήσεων. Έναν κόσμο που έχει μάθει να ζει στον «Χειμώνα».



«Μου έγινε το καλοκαίρι μία πρόταση για μία συναυλία και επειδή η ενορχηστρωτική δουλειά που κάνουν τα παιδιά της Κρατική Ορχήστρας είναι συγκλονιστική αποφάσισα αμέσως να συμμετέχω. Αν ακούσετε και το «Να 'φευγα» και τον «Φύλακα Άγγελο» καθώς και τα τραγούδια των υπόλοιπων καλλιτεχνών δύσκολα δε θα συγκινηθείτε. Έτσι πάρθηκε μία κοινή απόφαση να βγει κι ένας δίσκος. Η ηχογράφηση δυστυχώς στη συναυλία δεν ήταν δυνατή γιατί είχε πολύ αέρα. Έτσι θεώρησα ότι θα ήταν καλύτερο να ηχογραφήσω από κοντά. Αυτή η επαφή με τα συγκεκριμένα πρόσωπα γέννησε την ιδέα και το όμορφο αποτέλεσμα που προσπαθούμε να φτιάξουμε. Ευελπιστώ να βγει αυτό που αισθάνομαι.

Για να είμαστε ειλικρινείς, αν κάτι έχει χτυπηθεί περισσότερο τα τελευταία χρόνια αυτό είναι ο πολιτισμός και η κοινωνική πολιτική. Αυτή η δουλειά συνδυάζει και τα δύο. Μία υπέροχη Κρατική Ορχήστρα (που εγώ προσωπικά μαζί με μία άλλη της Ελλάδας, την Καμεράτα, τις οριοθετώ σε δύο από τις καλύτερες της Ευρώπης τουλάχιστον) και έναν ιερό σκοπό. Συνδυάζουμε τη συμφωνική μουσική μέσα σε νεοελληνικά τραγούδια και ταυτοχρόνως στηρίζουμε το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο για έναν καλλιτέχνη. Από τραγουδιστής γίνεται κοινωνικός λειτουργός.



Τον Σεπτέμβριο στη Μονή Λαζαριστών ο κόσμος έδωσε βροντερό παρών. Ήταν συγκλονιστικός. Είχε δύο φορές τον κόσμο από τη δική μου συναυλία. Και ήμουν τρομερά χαρούμενος για αυτό. Η αίσθησή μου είναι ότι πλέον ο κόσμος αποζητά από τη μουσική παραπάνω πράγματα από μία σωματική εκτόνωση και ζητά να παίρνει κάτι μαζί του φεύγοντας από μία συναυλία, ένα μαγαζί. Να πάρει μία καλή ενέργεια, μία μνήμη που θα του χρησιμεύσει στην επόμενη ημέρα που θα ακούσει στις ειδήσεις ότι του έβαλαν ένα 17ο χαράτσι. Χρειάζεται κάτι για να ανταπεξέλθει. Από την πολιτική δεν μπορεί να το βρει αυτό, οπότε τι του έχει μείνει; Η τέχνη!», αναφέρει ο Γιάννης Κότσιρας.


Καπνίζει και εξηγεί πόσο ενθουσιασμένος είναι από τον σκοπό του όλου εγχειρήματος κατά των εξαρτήσεων. Ποια είναι όμως η μεγαλύτερη εξάρτηση που εμφανίζει η ίδια η μουσική στις μέρες μας; «Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η μουσική στις μέρες μας είναι ότι η μετάδοσή της εξαρτάται μόνο από έναν άνθρωπο στα ραδιόφωνα. Έχουν καταργηθεί οι παραγωγοί και δεν επιλέγουν αυτόβουλα αυτά που θέλουν. Υπάρχει ένας άνθρωπος, ο οποίος μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι εκπληκτικός και να έχει καλή αισθητική, αλλά στις περισσότερες του λείπει η αισθητική και εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα. Το ναρκωτικό της μουσικής είναι η έλλειψη ελευθερίας μετάδοσης».

Βίντεο από τη συναυλία του Σεπτεμβρίου: