Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η Ομόνοια την δεκαετία του '30

Μέσα από 5 σπάνιες φωτογραφίες

Η Ομόνοια την δεκαετία του '30

Πλατεία Ομονοίας (1930)

Καρτ ποστάλ που χρησιμοποιήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1934. Φωτο: www.delcampe.net

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του σταθμού του ηλεκτρικού κάτω από την πλατεία. Εδώ βλέπουμε την είσοδο στο κέντρο της πλατείας και στο βάθος αριστερά την οδό Αγίου Κωνσταντίνου, το ξενοδοχείο "Ελλάς" (αργότερα στο ίδιο κτίριο στεγάστηκε το ξενοδοχείο "Πάνθεον") και το θέατρο "Κοτοπούλη".

Πλατεία Ομονοίας (1934)

Φωτο: Hjalmar Larsen

Οι βραχύβιοι αεραγωγοί με τα αγάλματα των Μουσών στη βάση τους (1934-1936) έχουν μόλις τοποθετηθεί και ο φωτογράφος απαθανατίζει την πλατεία με τα νέα της στολίδια...

Πλατεία Ομονοίας (1934)

Φωτο: Hjalmar Larsen
Φωτο: http://2.bp.blogspot.com

Η λήψη από κάποιο από τα ξενοδοχεία μεταξύ Πανεπιστημίου και Σταδίου προς την Πειραιώς αριστερά και την Αγ. Κωνσταντίνου δεξιά. Σε δεύτερο πλάνο και ο ναός του Αγ. Κωνσταντίνου.

Το φαρμακείο του Μπακάκου, το πρακτορείο "Ο Φάρος", το καφέ-μπαρ "Βυζάντιον", η μεταφορική εταιρεία "Φωτιάδης - Βεϊνόγλου".

Οι κίονες-αεραγωγοί με τα αγάλματα των Μουσών στην έναρξη της σύντομης παρουσίας τους στην πλατεία.

Ομόνοια - Μέγαρο Ανδρικίδη (1938-1939)

Πρόκειται για το κτίριο στη γωνία της Αγίου Κωνσταντίνου. Η κατασκευή του δεν πρέπει να έχει ακόμα ολοκληρωθεί γιατί διακρίνεται στην πρόσοψη η πινακίδα του αρχιτέκτονα Ρέννου Κουτσούρη, στα παράθυρα των δύο κατώτερων ορόφων γραφείων έχουν τοποθετηθεί μόνο οι οδηγοί για τα ρολά και ο ημιώροφος μοιάζει να μην έχει ούτε τζάμια.

Το φαρμακείο του Μπακάκου έχει εγκατασταθεί ήδη στο ισόγειο. Βρισκόταν στη θέση αυτή από το 1919, στο ισόγειο του προγενέστερου κτιρίου, της οικίας Ανδρικίδη.

Έρευνα και κείμενα, με την συνεργασία της σελίδας του Facebook «Μεταμορφώσεις της πόλης - και όχι μόνο»