Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αυτός που σε πρόδωσε

 

 

Αυτός που σε πρόδωσε, Ελευθεροτυπία 1989

 Μικροπρέπειες που παρεισέφρησαν και κάνανε μπουρδέλο μια καθαρή καρδιά...

ΜΗΠΩΣ ΕΓΩ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕ; Εικονογράφηση: Yann Le Bec

 

Εμφάνιση:

Φλεγομένης βάτου. Παλιά τον απεικόνιζαν με αγριεμένο μάτι, μαύρη χλαμύδα, γένια και very introspective. Κρεμασμένο. Τώρα, η εικόνα του ανανεώθηκε. Φοράει από υψηλή ραπτική μέχρι second hand, μοιάζει από βουλευτής μέχρι χαμένο κορμί.

 

Τι προδίδει:

Τα πάντα. Το δάσκαλό του, τον εραστή του, τους φίλους του, το λόχο του, τον αδελφό του, τους Λακεδαιμόνιους, το πανκ, την πατρίδα.

 

Τι υπερπροδίδει:

Τον εαυτό του.

 

Χειρονομίες ντροπής:

Στα μυστικά δείπνα σκύβει τα μάτια. Στα φιλιά είναι ψυχρός. Όταν πρέπει να ανταπαντήσει κάτι τρυφερό, το λέει στα αγγλικά. Αυτοκτονεί (αργά ή μια κι έξω — το ίδιο κάνει).

 

Γιατί προδίδει:

Κυρίως για το χρήμα, συν όλες τις κυρίες των «τιμών»: τη δόξα, την κραιπάλη, το ευ ζην― ένα κατοστάρικο που θα του δώσουν παραπάνω. Προδίδει επί­σης, κινημένος από μια επισφαλή libido, πεπλανημένος από μια καινούρια αγάπη ή ηττημένος από την πλήξη μιας παρατεταμένης συντροφιάς.

 

Βασικό χαρακτηριστικό του:

Η έλλειψη πίστης που αρύεται από έναν άπελπι ναρκισσισιμό. Η αγάπη του, η φιλία του, η αφοσίωσή του — έχουν τη ρίζα μονοκοτυλήδονου. Ο πρώτος άνεμος τα ξεριζώνει. Περιπλανάται έτσι από αγκαλιά σε αγκα­λιά, από λόμπι σε λόμπι, μονίμως ξένος ανάμεσα σε ξένους, μονίμως καχύποπτος ανάμεσα σε καχύποπτους — ακόμα και όσοι δέχονται τις εκδουλεύσεις του, ξέρουν ότι σύντομα θα τους πουλήσει κι αυτούς για 30 αργύρια.

 

Πώς τιμωρείται:

Είναι ίσως ο πιο μόνος άνθρωπος του κό­σμου. Πάντα κάτι θα τού φταίει... ζει με μια τρύπα στη θέση των σπλάγχνων.

 

Κι όμως, η προδοσία είναι κάτι τόσο συνηθισμένο:

Το ξέρω. Προδότες μπαινοβγαίνουν σπίτι μας, μας στέλνουνε φιλιά, τρώνε το φαΐ μας, τρώνε τα χείλη μας. Κι εμείς προδίδουμε τα πιο ακριβά μας πρόσωπα — επειδή σκανδαλιζόμαστε όταν είμαστε καλοί για μεγάλο διάστημα, επειδή ενέχει ένα είδος υπαρξιακής χαιρεκακίας η προδοσία, σαν τον αυτοτραυματισμό, τη βουλιμία, ή όταν τρως τα νύχια σου στην όπερα.

 

Γίνε πιο σαφής:

Δεν γίνεται. Ένα μπορώ να πω: Ο προδότης είναι απίστευτος μαλάκας! Χάνει τα πάντα για ένα τίποτα. Και είναι τρα­γικός, γιατί νομίζει το αντίθετο.

 

Προδοτικό ζώδιο:

Ο Υδροχόος. Λένε ότι ξεχνάει εύκολα.

 

Εσύ τι ζώδιο είσαι;

Υδροχόος — μάλλον ελλατωματικός. Γιατί διαρκώς θυμάμαι.

 

Τι;

Χιλιάδες λόγια που ήταν λόγια. Μικροπρέπειες που παρεισέφρησαν και κάνανε μπουρδέλο μια καθαρή καρδιά. Το πόσο αθόρυβα σταλάζει ο φθόνος ανάμεσα στους φίλους που ο ένας πετυχαίνει περισσότερο απ΄τον άλλον. Το πόσο λίγοι είμαστε στου γλυτωμού το χάζι.

 

Πές μου ποιοί σε έχουν προδώσει πιο πολύ:

Θα πώ τα αρχικά τους ανακατωμένα: Ν. Τ. Δ. Α. Λ. Μ. Τ  Γ. Κ. Π. Ο. Μ. Χ. Π. Σ. Ζ.  Β. Ξ. Τ. Σ. Λ. Δ. Τ. 

 

Πολύ πράμμα αδερφέ!

Συνηθίζει κανείς...

 

Ελευθεροτυπία, 1989, Στήλη «Επιλογές»