Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Επιτρέπεται το σεξ τη Μεγάλη Σαρακοστή;

Ο δικηγόρος του LIFO.gr Χρήστος Γραμματίδης απαντά στις απορίες σας

 

 

 

Κύριε Γραμματίδη,

ήθελα να ρωτήσω εάν επιτρέπεται από τη νομοθεσία της εκκλησίας η σεξουαλική επαφή μεταξύ λαϊκών (δεν μιλώ για ιερείς) κατά τη διάρκεια της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.

Καλή και ευλογημένη Ανάσταση,

Ελένη

 

Αγαπητή Ελένη,

Η "νομοθεσία της εκκλησίας" στην οποία αναφέρεσαι δεν είναι νόμος του Κράτους αλλά εσωτερικοί κανόνες της Εκκλησίας. Βέβαια το Σύνταγμα αναφέρει στο άρθρο 3 ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας τηρεί απαρασάλευτα τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Συνεπώς, μπορείς να διαγνώσεις (με λίγη πίστη, λίγη προσπάθεια και με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος) μια σχετική συνταγματική υποχρέωση των ορθοδόξων πιστών. Αλλά οι πλειονοψηφία των νομικών δεν θα το δεχόταν. 

Πάντως, έψαξα και σου βρήκα ότι η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής καθιερώθηκε με τον ΞΘ’ (69ο) Αποστολικό Κανόνα που λέει τα εξής: «Εἴ τις Ἐπίσκοπος, ἤ Πρεσβύτερος, ἤ Διάκονος, ἤ Ὑποδιάκονος, ἤ Ἀναγνώστης, ἤ Ψάλτης, τήν ἁγίαν Τεσσαρακοστήν οὐ νηστεύει, ἤ Τετράδα, ἤ Παρασκευήν, καθαιρείσθω. Ἐκτός εἰμή δι’ ἀσθένειαν σωματικήν ἐμποδίζοιτο. Ἐάν δέ λαϊκός ᾖ, ἀφοριζέσθω».

Δεν βρήκα πειστική απάντηση στο ερώτημα εάν κατά τη διάρκεια της νηστείας απαγορεύεται η σεξουαλική επαφή. Σίγουρα απαγορεύεται εάν είναι επαφή εκτός ιερολογημένου γάμου, αλλά φαντάζομαι ότι είσαι ύπανδρος (αλλιώς δεν θα μιλούσαμε για σεξουαλικές επαφές). Μεταξύ συζύγων λοιπόν φαίνεται να επιτρέπεται. Εκτός ίσως από τη Μεγάλη Εβδομάδα, διότι η ΣΤ’ Οικουμενική Σύνοδος με τον ΠΘ’ (89ο) Κανόνα της κάνει ειδικό λόγο για τη Νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδος: «Τας του σωτηρίου πάθους ημέρας, εν νηστεία και προσευχή και κατανύξει επιτελούντας, χρη τους πιστούς περί μέσας της περί το μέγα Σάββατον νυκτός ώρας απονηστίζεσθαι…». Πρόκειται για αυστηρότερη εντολή. Οπότε μάλλον πρέπει εσύ και ο σύζυγος να απέχετε από το σεξ από την εσπέρα της Κυριακής των Βαΐων έως το μεσονύχτιο του Μεγάλου Σαββάτου. Μετά μπορείτε να εορτάσετε την Ανάσταση.

Καλό Πάσχα, με υγεία.