Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η Χρυσή Αυγή τέσσερα χρόνια και δύο εγκλήματα μετά

Ο Παύλος ζει, ο Σαχζάτ επίσης, η δίκη της ΧΑ μπαίνει στην τελική ευθεία και η ετυμηγορία αναμένεται μέσα στο '18, αλλά το κεφάλι του «φιδιού» δεν έχει ακόμα πατηθεί αρκετά

Η Χρυσή Αυγή τέσσερα χρόνια και δύο εγκλήματα μετά

Τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τα «Τάγματα Εφόδου» της ΧΑ στο Κερατσίνι, ένα γεγονός τραγικό που σήμανε, παράλληλα, την αρχή του τέλους της ανεξέλεγκτης ως τότε δράσης των εγχώριων ναζί και δυόμιση σχεδόν χρόνια αφότου ξεκίνησε η δίκη του «φίρερ της φακής» Μιχαλολιάκου και των πρωτοπαλίκαρών του, ιδού πώς διαγράφεται η κατάσταση:


• Αργά αλλά σταθερά, τα εκλογικά ποσοστά της λούμπεν εγκληματικής οργάνωσης που παριστάνει το πολιτικό κόμμα κατρακυλούν. Πολλά κατά τόπους γραφεία κλείσανε, ολιγάνθρωπες και οι συγκεντρώσεις της. Καταφέρνει εντούτοις ακόμα να διατηρεί δημοσκοπικά ένα «συμπαγές» 5-6%, ενώ φαίνεται πως η δράση της απόκτησε «διεθνές» έρεισμα: Οι νεοναζί μακελάρηδες του Σάρλοτσβιλ διαφήμιζαν σαν πρότυπο των δράσεών τους τους τη ΧΑ.


• Μετά τις συλλήψεις της χρυσαυγίτικης ηγεσίας και τις προφυλακίσεις, η ανοικτή ναζιστική τρομοκρατία σχεδόν σταμάτησε. Τα απίστευτα, τραγικά για την Ελλάδα του 21ου αιώνα σκηνικά με τον μαυροντυμένο υπόκοσμο με τις σβάστικες και τους ρούνους να αλωνίζει σε πλατείες και δρόμους βρίζοντας, απειλώντας και προπηλακίζοντας οποιονδήποτε τους «χάλαγε» ενόσω εσύ αναρωτιόσουν πού διάλο ξεφύτρωσαν όλα αυτά τα «Ορκ», πού βρίσκουν τόσο θράσος και σε ποια ασύλληπτη χωροχρονική τρύπα έχει κατρακυλήσει η ταλαίπωρη αυτή χώρα, μοιάζανε πια οριστικά παρελθόν μαζί με τις στρατολογήσεις και τις μυστικές εκπαιδεύσεις. Οι «κουτσαβακισμοί» σε σχολεία (με αφορμή τους πρόσφυγες μαθητές), στη βουλή (όπου ακόμα περιμένουν να επέμβει η... φρουρά), σε αντιεθνικιστικές συνεντεύξεις Τύπου (ΕΠΣΕ), στο ίδιο το δικαστήριο, αλλά και οι πρόσφατες επιθέσεις κατά μεταναστών σε Νέα Ιωνία και Ασπρόπυργο προειδοποιούν, ωστόσο, ότι το κεφάλι του φιδιού χρειάζεται περαιτέρω πάτημα.

Ακόμα και αν η δικαστική απόφαση είναι η επιθυμητή, χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά για να ξεριζωθεί η καρδιά του κτήνους από την ελληνική κοινωνία.


• Δεν ξεχνιέται ούτε και πρέπει το «χάιδεμα αφτιών» που επιφύλασσε στη ΧΑ τα χρόνια της παντοδυναμίας της ένα μεγάλο κομμάτι τόσο του κατεστημένου πολιτικού συστήματος όσο και των κυρίαρχων ΜΜΕ, η προβολή της ΧΑ στα οποία όταν η οργάνωση «έλυνε κι έδενε» είναι εντελώς δυσανάλογη σε σχέση με την κάλυψη της τωρινής δίκης, παρά το μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον των κατατιθέμενων μαρτυριών. Ακόμα θυμάμαι να παρουσιάζεται το φονικό σαν συνέπεια επεισοδίων μεταξύ οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων! Ακόμα και η δολοφονία του Παύλου Φύσσα (αλλά και του Πακιστανού εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν τον ίδιο χρόνο, οι δράστες της οποίας καταδικάστηκαν ήδη σε ισόβια) δεν θορύβησε τόσο τους ιθύνοντες όσο η διαπίστωση πως το «οικόσιτο» είχε πια τόσο αγριέψει ώστε θα κατασπάραζε και τους ίδιους τους «λόρδους-προστάτες» του, όπως είχαν δείξει οι προκλητικές «παρεμβάσεις» της ΧΑ σε Βίτσι και Μελιγαλά κατά εκπροσώπων της Πολιτείας και η όλη τους αλήτικη συμπεριφορά μέχρι και στο κοινοβούλιο.

Αυτή τη στιγμή, λόγω παρέλευσης του προβλεπόμενου από τον νόμο δεκαοκτάμηνου, ούτε ένας υπόδικος Χρυσαυγίτης δεν σαπίζει πίσω από τα σίδερα, μήτε καν ο φονιάς του Παύλου. Φωτο: Nikos Libertas / SOOC


• Ας μην καμώνονται, οπότε, οι της τότε συγκυβέρνησης ότι εκείνοι οδήγησαν στο εδώλιο τους εγκληματίες. Ήταν μια πολιτική απόφαση στην οποία ουσιαστικά σύρθηκαν υπό το κράτος και του δικού τους, πλέον, φόβου καθώς και της γενικευμένης πια κατακραυγής που προμήνυε νέο «Δεκέμβρη του '08». Ακόμα και τότε, όμως, όπως έχει καταγγελθεί, οι αρχές ολιγώρησαν όσο... χρειαζόταν ώστε να «χαθούν» μια σειρά ενοχοποιητικά στοιχεία. Όσο για την τωρινή κυβέρνηση, θα περίμενε κανείς περισσότερη αντιφασιστική «ζέση» και λιγότερα – δηλαδή, καθόλου – Καστελλόριζα, έλα όμως που η εξουσία έχει το κακό συνήθειο να φυραίνει.

• Εννοείται ότι μετά το φονικό η ηγεσία της ΧΑ επιχείρησε με κάθε τρόπο να αποστασιοποιηθεί, να το παρουσιάσει σαν τυχαίο γεγονός, «κακιά στιγμή», να εμφανιστεί «θύμα» και «διωκόμενη», να αποκηρύξει κατηγορηματικά το ναζιστικό της προφίλ, κόντρα στα συντριπτικά στοιχεία που το αποδεικνύουν και στη δίκη, με πιο πρόσφατο το βίντεο όπου ο Μιχαλολιάκος και οι συν αυτώ αποδέχονται ευθέως όλο το εναντίον τους κατηγορητήριο! Εκεί δε που τα «χρειάστηκε» πραγματικά ήταν μετά το διπλό φονικό των Χρυσαυγιτών Καπελώνη-Φουντούληστο Ν. Ηράκλειο (Νοέμβριος '13), πράξη που, όσο καταδικαστέα κι αν είναι η αυτοδικία, της μήνυσε στη δική της γλώσσα ότι το μαχαίρι έχει δύο κόψεις.

• Το δήθεν αντισυστημικό και φιλολαϊκό προφίλ της ΧΑ αποδεικνύεται μεγάλο παραμύθι και από το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική της ομάδα έχει υπερψηφίσει σειρά αντιλαϊκών, ακόμα και μνημονιακών μέτρων, ενώ τάσσεται σταθερά υπέρ των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, ιδιαίτερα του εφοπλιστικού, δικαιώνοντας την άποψη ότι ναζισμός και φασισμός δεν είναι παρά το «μακρύ χέρι» του ίδιου συστήματος.


• Αυτή τη στιγμή, λόγω παρέλευσης του προβλεπόμενου από τον νόμο δεκαοκτάμηνου, ούτε ένας υπόδικος Χρυσαυγίτης δεν σαπίζει πίσω από τα σίδερα, μήτε καν ο φονιάς του Παύλου. Είθε η ετυμηγορία, που αναμένεται αρχές του '18, να είναι πραγματικός καταπέλτης. Το μάκρος της δίκης – που είχε αρχικά αρκετές καθυστερήσεις εξαιτίας και της πολύμηνης απεργίας των δικηγόρων - είχε επίσης συνέπεια την άμβλυνση του ενδιαφέροντος του κοινού αλλά και των ΜΜΕ: παρά τη σημασία των συνεχιζόμενων αποκαλύψεων, ψάχνεις με το κιάλι ειδήσεις της δίκης των «Αβγών» στην καθημερινή ροή της ενημέρωσης.

Φωτο: Nikos Libertas / SOOC


• Ευθύνες βέβαια χρειάζεται να αναζητηθούν και σε εκείνα τα κέντρα εξουσίας του «βαθέος κράτους» που υπέθαλψαν, προστάτεψαν κι εξέθρεψαν αυτή τη νεοελληνική ντροπή. Πρώτη στη λίστα, η ΕΛΑΣ - ήταν τέτοιες οι «σχέσεις στοργής» ώστε ο φονιάς του Παύλου είπε στους αστυνομικούς να μην τον συλλάβουν γιατί είναι «δικός τους» και όχι, δεν τρόλαρε... Μπροστά σε «αόμματους» ένστολους είχε εξάλλου διαδραματιστεί ο τσαμπουκάς που κατέληξε στον φόνο και ήταν μια γυναίκα – η μόνη αστυνομικός που επενέβη όταν δυστυχώς ήταν ήδη αργά - που διέσωσε τότε κάτι από την όποια τιμή (χωρίς... αίμα) είχε απομείνει στο σώμα.


• Ευθύνες μεγάλες διατηρούν, εννοείται, και όσοι παίξανε ή συνεχίζουν να παίζουν πολιτικά παιχνίδια μαζί της. Όπως και όσα δημόσια πρόσωπα – ο νυν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων – είτε στρουθοκαμήλιζαν προκλητικά είτε υποβάθμιζαν και σχετικοποιούσαν συνειδητά τη δράση της.

• Ικανό «πλυντήριο» αποδείχθηκε, κοντά στα άλλα, η θεωρία των ίσων αποστάσεων και των δύο «άκρων». Όμως αντιλήψεις τύπου "τρεις το λάδι, τρεις το ξίδι, έξι το λαδόξιδο" αποδεικνύονται βιτριολικές.

 
• Τιμή σε κάθε αλληλέγγυο που στάθηκε απέναντι στους λύκους και που κράτησε όλο αυτό τον καιρό τη δίκη στην επικαιρότητα, δίνοντας μαχητικό «παρών» μέσα κι έξω από τη δικαστική αίθουσα, τιμή και δόξα προπαντός στη μάνα Φύσσα που απέδειξε ότι διαθέτει μεγαλύτερη δύναμη και τσαγανό από όλα μαζί τα ψωραλέα τους «Τάγματα Εφόδου». Ντροπή και αίσχος σε όσους ψηφίζουν ακόμα ΧΑ, υποστηρίζουν ή δικαιολογούν ακόμα τέτοιες ιδέες και πρακτικές.


• «Οι φετινές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις ήταν μαζικότερες από τις περσινές. Και η μνήμη της δολοφονίας Φύσσα δυνάμωσε αντί να ξεθωριάσει. Για να νικήσουμε στον μαραθώνιο της δίκης, θα χρειαστεί αυτή η σύμπτυξη του χρόνου. Η μάχη για την καταδίκη των νεοναζί από την κρατική εξουσία είναι μια μάχη ενάντια στον νόμο της βαρύτητας. Αλλά, με τις κατάλληλες πολιτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες, η ήττα των νεοναζί μπορεί να αποτυπωθεί και σε μια δικαστική απόφαση. Μόνο αν οι πρόκες καρφωθούν σωστά. Και μόνο αν όλα τα πολλά και διαφορετικά σφυριά χτυπήσουν ταυτόχρονα και ενιαία. Πάμε τώρα για να το τελειώσουμε». Από τις τελευταίες ανακοινώσεις της πρωτοβουλίας JailGoldenDawn. Προσυπογράφω μέχρι κεραίας, με την επιπλέον επισήμανση ότι ακόμα και αν η δικαστική απόφαση είναι η επιθυμητή, χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά για να ξεριζωθεί η καρδιά του κτήνους από την ελληνική κοινωνία αλλά και την ευρωπαϊκή - τρίτο κόμμα προβλέπεται να βγει το ξενοφοβικό AFD στη Γερμανία, μόδα δυσοίωνη η ακροδεξιά στη Γριά Ήπειρο.

 

Εκεί που τα «χρειάστηκε» πραγματικά ο Μιχαλολιάκος ήταν μετά το διπλό φονικό των Χρυσαυγιτών Καπελώνη-Φουντούλη στο Ν. Ηράκλειο (Νοέμβριος '13), πράξη που, όσο καταδικαστέα κι αν είναι, της μήνυσε στη δική της γλώσσα ότι το μαχαίρι έχει δύο κόψεις. Φωτο: Aggelos Barai / SOOC

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ