Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Foxconn. Εκεί που αυτοκτονούν για να κατασκευάσουν τo iphone σου

Ισχυρή έκρηξη στη μονάδα παραγωγής του iPad-2 στο μεγαλύτερο εργοστάσιο της Foxconn προκάλεσε πριν ένα χρόνο περίπου το θάνατο τριών εργαζομένων, καθώς και πολλούς τραυματισμούς. 'Οπως και στο προπέρσινο κύμα αυτοκτονιών στα εργοστάσια της εταιρείας, η Apple "ερευνά το ζήτημα". 'Αλλωστε, πρόκειται για "εργοστάσιο, οχι για κάτεργο (sweatshop)", όπως είχε ισχυριστεί ο Steve Jobs, Πρόεδρος της Apple και "αρχιερέας" της για τους απανταχού πιστούς του (μία έρευνα Βρετανών νευροεπιστημόνων έδειξε οτι ο φανατισμός για τα προιόντα της Apple έχει όλα τα χαρακτηριστικά της θρησκείας!). Συνθήκες απάνθρωπες, χειρότερες κι απ αυτές της βιομηχανικής επανάστασης του 19 αιώνα επικρατούν στα γιγάντια εργοστάσια-στρατόπεδα της Foxconn, που απασχολούν κοντά στο 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους, επί το πλείστον νέους. Η Apple το γνωρίζει πολύ καλά. Κινέζοι ερευνητές δημοσίευσαν το 2010 μία έρευνα με συντριπτικά στοιχεία για τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης (πολλοί αναγκάζονται και μένουν στους άθλιους κοιτώνες της εταιρείας) που επικρατούν σ αυτόν τον κολοσσό της κατασκεύης ηλεκτρονικών. Περιέγραψαν τα εργοστάσια σαν απέραντα στρατόπεδα εργασίας, με το 18% των εργαζομένων να δηλώνει πως έχει λιποθυμήσει εν ώρα εργασίας, και το 16% ότι έχει υποστεί ξυλοδαρμό. Ένας νέος εργαζόμενος, ο Sun Danyong, αυτοκτόνησε επειδή τον είχαν δείρει για την απώλεια ενός νέου μοντέλου iPhone. Ενας άλλος πήδηξε απο την ταράτσα μετά από μία "βάρδια" 34 ωρών στην αλυσσίδα κατασκευής των i-Phone. Γι αυτό και κρίθηκε σκόπιμο να πλαισιωθεί η στρατιωτική οργάνωση της παραγωγής από ...2000 ψυχολόγους. 'Ισως αυτό να καλύπτει ηθικά έναν οραματιστή που διατείνεται ότι θα έδινε όλη του την τεχνολογία για να συναντήσει ένα απόγευμα τον Σωκράτη.

Στη θέση της προσωπολατρείας του Μάο, η προσωπολατρεία του Terry Gou, του αφεντικού της Foxconn. Φωτ. Kin Cheung/AP.

Φωτ. Reuters.

Η έκρηξη στο κτήριο που στεγάζει τις γραμμές παραγωγής του iPad-2. Εκατοντάδες εργάτες ήταν εκείνη την ώρα στις θέσεις τους στο εργοστάσιο.

Πανικόβλητοι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν την περιοχή της έκρηξης.

Φωτ. AP.

Στην "Απαγορευμένη Πόλη" της Foxconn, η εργασία δεν νοείται χωρίς στρατιωτική πειθαρχία (Arbeit macht frei, όπως έλεγαν οι Γερμανοί).

Εξονυχιστικός έλεγχος, για το ενδεχόμενο "κοινωνικοποίησης" από κάποιον εργαζόμενο ενός αγαθού που ο ίδιος παράγει σε ελάχιστο χρόνο κατά χιλιάδες. Φωτ. Jordan Pouille.

Τα κλουβιά της Foxconn με επένδυση από συρματόπλεγμα για να μην πέφτουν απο το παράθυρο όσοι παραδίνονται εύκολα στην απελπισία.

Οι κοιτώνες με το ευχάριστο περιβάλλον τους.

"Πηγαίνεις σ αυτό το μέρος, και... εντάξει, είναι ένα εργοστάσιο, αλλά, Θεέ μου, υπάρχουν κι εστιατόρια, και κινηματογράφοι, και νοσοκομεία, και πισίνες. For a factory, it's pretty nice" (o Steve Jobs εξωραίζει τη Foxconn σε συνάντηση στελεχών του).

...pretty nice. Δίχτυα και κάγκελα παντού...για την κακιά την ώρα.

Πρωινό εγερτήριο όπως στο στρατό.

Αγαπάμε την εταιρεία.

Ακραίος καταναγκασμός πασπαλισμένος με αμερικανικές μεθόδους διαχείρησης προσωπικού. Φωτ. Kin Cheung/AP.

Ο Sun Danyong, 25 ετών, έπεσε στο κενό μην αντέχοντας τις κατηγορίες και την κακοποίηση για την απώλεια ενός πρωτότυπου μοντέλου iPhone.

Η αυτοκτονία ενός νέου 21 ετών ήταν η δέκατη στη Foxconn μέσα στους 5 πρώτους μήνες του 2010.

Συγγενείς νέου εργαζόμενου που έχασε τη  ζωή του. Φωτ. AFP.

H έγκυος σύζυγος του Yan Li ανέφερε πως βάρδιες 35 ωρών, σαν κι αυτή που κόστισε τη ζωή του νεαρού άντρα της, είναι πολυ συνηθισμένες στη Foxconn.

Διαμαρτυρία στο Hong Kong μπροστά στα γραφεία της Foxconn. Φωτ. AP.

Terry Gou, Steve Jobs...Wanted.

Φοιτητές του Hong Kong καταγγέλουν την Apple στα πλαίσια ενός δρώμενου.

Η μεγάλη Αγρύπνια των "πιστών" της Apple έξω από κατάστημα της Regent Street στο Λονδίνο για να παραλάβουν πρώτοι το νέο iPad.

βλ. και το πολύ κατατοπιστικό άρθρο της Mail on Sunday :

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1285980/emailArticle.html