Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τρώγοντας τηγανητό mars στην Αγγλία

Δοκίμασα το "πιο ανθυγιεινό σνακ στον κόσμο", για να μην χρειαστεί να το κάνετε εσείς. Ή μάλλον κάντε το, γιατί όχι;

Τρώγοντας τηγανητό mars στην Αγγλία

 

 

Θυμάστε εκείνον τον τύπο από το Lonely Planet που γύριζε τον κόσμο και δοκίμαζε ό,τι πιο περίεργο και κυρίως ό,τι πιο αηδιαστικό μπορούσε να βρει σε μια χώρα;

 

Κάπως έτσι ένιωθα όταν αποφάσισα να δοκιμάσω το περιβόητο τηγανητό mars bar (ναι, την σοκολάτα) πριν μερικές μέρες στην Αγγλία.

 

Εντάξει, τι υπερβολές είναι αυτές τώρα;

Ο τύπος έτρωγε σκουλήκια και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, ενώ εδώ τρώνε το περίεργο αυτό έδεσμα κανονικά σαν επιδόρπιο, και πιο πολύ απ' όλους ξετρελαίνονται τα πιτσιρίκια.

 

Όμως και πάλι..

Μιλάμε για mars σοκολάτα βουτηγμένη σε καμένα λάδια φριτέζας. Λαδίλα και καραμέλα και σοκολάτα. Μα είναι δυνατόν να το τρώνε αυτό το πράγμα;

 

Πείτε ό,τι θέλετε, εγώ σαν αυτόν ένιωθα.

 

 

Λοιπόν, ο τόπος είναι ένα τυπικό συνοικιακό fish and chips μαγαζί, και ο χρόνος δεν έχει σημασία γιατί πεινούσα ήδη πάρα πάρα πολύ.

Το ταμπελάκι έλεγε πως το τηγανητό mars κοστίζει 80 λεπτά της λίρας, λίγο λιγότερο από ένα ευρώ δηλαδή.

 

Παρήγγειλα με αποφασιστικότητα το σνακ μου.
Λες να το τηγανίζουν στη ίδια φριτέζα που ετοιμάζουν και το ψάρι; Έλα, δεν νομίζω.

Καλού κακού, η κόκα κόλα ήταν stand by.

 

Για κάποιον λόγο πιστεύω πως η κόκα κόλα, το κουτάκι συγκεκριμένα, βοηθάει να στο να καταπιεί κανείς ακόμα και το χειρότερο πράγμα. Τώρα που το σκέφτομαι, μάλλον ισχύει και δεν είναι ιδέα μου..

Τελοσπάντων.

 

Έφτασε.

Δεν μύριζε ψάρι, προφανώς. Είπαμε...

 

 

Για την όψη δεν λέω τίποτα.

Κρίνετε μόνοι σας, και τα λόγια είναι περιττά...

 

 

 

Πρώτη μπουκιά και..

Τελικά είναι καλούτσικο!

Ναι, ναι, με σιγουριά: Είναι κάπως ωραίο.

 

Όχι τίποτα το ιδιαίτερο μεν, όχι και αηδιαστικό όπως το περίμενα δε.

Σαν, δεν ξέρω.., σαν πολύ λιπαρό αλλά και τραγανιστό κρουασάν με γέμιση σοκολάτας; Κάτι τέτοιο.

 

Σε καμία περίπτωση δεν μου φάνηκε πολύ ωραίο, και όχι δεν θα το ξαναέτρωγα.

Όπως φαντάζεστε, ήταν και πολύ μπουκοτικό.

 

 

 

Ο κύριος που τα τηγανίζει μου έδειξε πως ακριβώς γίνεται.

 

Βουτάς τη σοκολάτα σε αυτό εδώ το μείγμα από αυγά, αλεύρι, γάλα, και λιωμένο βούτυρο, και το βουτάς στη φριτέζα μέχρι να δημιουργηθεί κρούστα. Η mars πρέπει να είναι κάπως κρύα γιατί αλλιώς μπορεί να λιώσει από το καυτό λάδι και να διαλυθεί.

 

Κάνει αυτή τη δουλειά δεκαπέντε χρόνια τώρα, αλλά τα περισσότερα chippies δεν το σερβίρουν πια γιατί είναι κάπως δύσκολο και θέλει πείρα στο τηγάνισμα, ακριβώς επειδή είναι πολύ εύκολο να διαλυθεί.

 


 

Κάποτε τηγανίζανε και snickers και άλλες σοκολάτες όπως η crunch, η οποία όμως ήταν πολύ ελαφριά και αυτά τα ρυζάκια που έχει μέσα εκσφενδονίζονταν από το καυτό λάδι.

Η mars επικράτησε γιατί, πολύ απλά, αυτήν προτιμάει ο κόσμος.

 

 

 

Τώρα, η μόδα είναι να τηγανίζουν, λέει, κομμάτια ψημένης πίτσας. Μη με ρωτάτε...

 

Το όλο θέμα με την τηγανητή mars άρχισε σαν ξαφνική μόδα στην Αγγλία πριν 18 χρόνια.

Ξεκίνησε από την Σκωτία, και το trend εξαπλώθηκε μαζικά όταν μια εφημερίδα έγραψε ένα άρθρο γι' αυτό.

Ψάξτο στο google, μου λέει, να δεις!

 

Έτσι κι έκανα..

 

Και τώρα, λίγη ιστορία + nutrition facts που προτιμούσα να μην γνωρίζω..

 

Λοιπόν, κάποια στιγμή το 1995 το μικρό Haven Chip Bar (τώρα Carron) στο Stonehaven της Σκωτίας, μια κωμόπολη με μόλις 10.000 κατοίκους, ξεκίνησε να τηγανίζει σοκολάτες mars σαν λιχουδιά για τα παιδάκια.

 

Για την ακρίβεια, ο αστικός θρύλος θέλει έναν πιτσιρικά γύρω στα εννιά να μπαίνει ένα πρωί στο μαγαζί ζητώντας ένα "Mars Bar Supper"(δείπνο).

Η ιδιοκτήτρια νόμιζε ότι την δούλευε, αλλά τι στην ευχή, του τηγάνισε ένα mars και το σέρβιρε με τηγανιτές πατάτες..

 

Την ίδια χρονιά μια τοπική εφημερίδα έγραψε γι' αυτό, περιλαμβάνοντας μάλιστα στο άρθρο και μια δήλωση του εκπροσώπου της Mars στη χώρα σύμφωνα με την οποία η εταιρεία δεν είχε ιδέα για το έδεσμα και ούτε είχε ποτέ ακούσει τίποτα παρόμοιο!

 

Την επόμενη μέρα, η γνωστότερη tabloid εφημερίδα της Σκωτίας, Daily Record, έγραψε ένα εκτενές άρθρο σχετικά, δημιουργώντας μία αλυσιδωτή αντίδραση και στον Βρετανικό Τύπο.

 

Σε πέντε μόλις μέρες από το πρώτο άρθρο η.. λιχουδιά εμφανίστηκε σε εκπομπή μαγειρικής του BBC.

Η είδηση έγινε viral, και τα υπόλοιπα είναι ιστορία..

 

 

 

Τα επόμενα χρόνια επικράτησε τρέλα, αν και πλέον το πράγμα έχει καταλαγιάσει αρκετά.

Σήμερα, το Carron πουλάει 100 με 150 τηγανιτά mars την εβδομάδα, το 70% των οποίων απευθύνονται σε τουρίστες.

 

 

Άπειρες φορές έχει γραφτεί ότι το τηγανιτό mars μπαίνει στην δεκάδα των πιο ανθυγιεινών σνακ του κόσμου, για προφανείς λόγους:

Έχει, λέει, 1000 μέχρι και 1200 θερμίδες(!), την ίδια στιγμή που το mars από μόνο του μετρά 250 θερμίδες περίπου.

Έχουν γίνει μάλιστα και μελέτες για το κατά πόσο ευθύνεται η συχνή κατανάλωση τηγανιτού mars για την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων ( κατά πολύ).

 

 

Όλα αυτά οδήγησαν στην επίσημη αντίδραση της εταιρείας η οποία - λίγο καθυστερημένα βέβαια, κι αφού επωφελήθηκε από την τρομερή δωρεάν διαφήμιση του προϊόντος της σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία χρόνια - φαίνεται πως δεν πολυθέλει να σχετίζεται πια με αυτό το "θανατηφόρο" για την υγεία σνακ.

 

Η ελληνικής καταγωγής δικηγόρος της Mars στην Ευρώπη, Evie Kyriakides, έστειλε πέρσι - κατ' εντολή των κεντρικών γραφείων μάρκετινγκ της Αμερικάνικης εταιρείας - ένα γράμμα στο μικρό chip Bar της Σκωτίας, απ'  όπου ξεκίνησαν όλα, σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία χαίρεται βέβαια που ο κόσμος απολαμβάνει τόσο πολύ το  προϊόν τους και μπλα μπλα μπλα, αλλά απαιτεί (sic)  να αναρτηθεί μία ταμπέλα - disclaimer στο μαγαζί στην οποία θα δηλώνεται καθαρά ότι:

 

"H Mars δεν συνδέεται επίσημα με την πώληση του συγκεκριμένου σνακ, το οποίο δεν επιδοκιμάζει ούτε και εγκρίνει."

 

Καλή όρεξη!