Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Σε βαθιά κρίση η «Ελευθεροτυπία»!

Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Το Παρόν για την άδοξη εξέλιξη της 36χρονης εφημερίδας

“Παρόν” 07.08.2011

Το τέλος μιας εποχής -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- σηματοδότησε η συνέλευση των εργαζομένων στην Χ.Κ.Τεγόπουλος την περασμένη Τετάρτη. Με βάση όσα τους ανακοινώθηκαν από τον γενικό διευθυντή Αντώνη Πολυκανδριώτη, το μέλλον της επιχείρησης εξαρτάται απολύτως από το τραπεζικό δάνειο που αναζητά το τελευταίο διάστημα. Αν αυτό δεν εξασφαλιστεί μέχρι το τέλος Αυγούστου, τότε “η Ελευθεροτυπία>> δεν θα έχει κανένα μέλλον”, ειπώθηκε ευθέως. Αλλά ακόμη κι αν βρεθεί δάνειο, η εφημερίδα θα περάσει σε μια νέα φάση, στην οποία πολλοί από τους σημερινούς εργαζόμενους δεν θα έχουν θέση. Οι μαζικές απολύσεις ή αποχωρήσεις θεωρούνται δεδομένες.

Τα χρέη της επιχείρησης ανέρχονται σήμερα σε 50 εκατ. και αναζητείται δάνειο της τάξης των 20 εκατ., με στόχο να εξυγιανθεί μέχρι το τέλος του 2012.  Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα προς την  Alpha Bank  ήταν για τη χορήγηση δανείου ύψους 26 εκατ. ευρώ, όμως η τράπεζα φέρεται να απάντησε πως είναι διατεθειμένη να διαθέσει 19 εκατ. ευρώ, καλώντας την ιδιοκτησία της εταιρείας να βάλει τα υπόλοιπα χρήματα

Για επικείμενες περικοπές της τάξης του 50% στα έξοδα (συμπεριλαμβανομένων μισθοδοσίας και λειτουργικών εξόδων) έκανε λόγο η διευθύντρια του ημερήσιου φύλλου Κύρα Αδάμ. Επιθυμία της επιχείρησης είναι οι αποχωρήσεις να γίνουν με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, δηλαδή με εθελούσια έξοδο, δήλωσε ο Α.Πολυκανδιώτης.  Αβέβαιο και δύσκολο θα είναι, πάντως, το μέλλον και όσων δεν απολυθούν ή δεν αποχωρήσουν με τη θέλησή τους. Όπως δήλωσε ο γ.διευθυντής, η εκταμίευση του όποιου δανείου εξασφαλιστεί δεν θα διατίθεται στο εξής με προτεραιότητα την κάλυψη της μισθοδοσίας αλλά την υλοποίηση ενός αδιευκρίνιστου σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει στο μυαλό της η διοίκηση. Σημειώνεται ότι οι περίπου 870 εργαζόμενοι της επιχείρησης είναι απλήρωτοι το τελευταίο 15ήμερο, για πρώτη φορά στην 36ετή ιστορία της. Ζήτημα τέθηκε από την ίδια τη διευθύντρια της εφημερίδας για την πορεία του κυριακάτικου φύλλου, λέγοντας πως έχει χαμηλή κυκλοφορία, σε αντίθεση με το ημερήσιο που είναι δεύτερο και η απάντηση στη συνέχεια ήταν από το διευθυντή του Β. Παναγόπουλο, ο οποίος κάλεσε την ιδιοκτησία να διαθέσει χρήματα για να μπορέσουν να μπουν στον ανταγωνισμό των προσφορών και να αυξηθούν οι πωλήσεις.

Αναμένοντας την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες και φοβούμενοι τους μνημονιακούς όρους που αυτές πιθανότατα θα θέσουν, οι εργαζόμενοι ζήτησαν αναλυτικά στοιχεία για τα οικονομικά της επιχείρησης τα τελευταία χρόνια ώστε να τα ελέγξουν και να αντιπροτείνουν λύσεις. Συγκρότησαν επίσης επιτροπή αποτελούμενη από δημοσιογράφους, διοικητικούς και τεχνικούς υπαλλήλους, που θα πλαισιώσουν τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους ώστε να αναζητήσουν νομική και τεχνική υποστήριξη και να διαμορφώσουν θέσεις από την πλευρά των εργαζομένων. Ζήτησαν επίσης να αναστολή την διακοπής συνεργασίας με τέσσερις επί χρόνια συνεργαζόμενους φωτορεπόρτερ της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, που αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα και το πάγωμα οποιασδήποτε εργασιακής μεταβολής στο διάστημα που συζητείται το δάνειο.