Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

MUSIC & RHYTHM GAMES

Κιθάρες και Νταούλια

MUSIC & RHYTHM GAMES

Η ιστορία έχει ως εξής: η κλασική ιαπωνική εταιρεία παραγωγής videogames Konami λάνσαρε το 1998 ένα ηλεκτρονικό coin-op -παιχνίδι που λειτουργεί με ρίψη νομισμάτων- ονόματι Guitar Freaks. Το παιχνίδι αποτελούνταν από μια οθόνη προσαρμοσμένη σε ένα ξύλινο πλαίσιο, όπως τα κλασικά παιχνίδια των «ουφάδικων» της δεκαετίας του '80, μόνο που αντί για τα γνωστά κουμπάκια είχε ως χειριστήρια δύο ομοιώματα κιθάρας.

Από εκεί μεταφερόμαστε στο 2005, όταν δηλαδή η εταιρεία παραγωγής videogames Harmonix κυκλοφόρησε το Guitar Hero για το Playstation 2, που συνοδευόταν από ένα  χειριστήριο στο σχήμα μιας κιθάρας Gibson (το πασίγνωστο «ταυράκι»). Εκεί ο παίκτης έπρεπε -όπως ακριβώς και στο Guitar Freaks - να πατήσει τα πλήκτρα του χειριστηρίου σε ρυθμικό συγχρονισμό με τις κυλιόμενες νότες που βλέπει στην οθόνη του πάνω σε διασκευές πασίγνωστων ροκ και ποπ τραγουδιών από τις δεκαετίες '60, '70, '80 και '90.

Η επιτυχία του παιχνιδιού ήταν τεράστια  (1 δισ. δολάρια σε εισπράξεις) και το αντίκτυπό του έφτασε να γίνεται θέμα συζήτησης και πολλές φορές διαπληκτισμού μεταξύ rock stars αλλά και ακαδημαϊκών. Το κυριότερο, όμως, ήταν ότι, εκτός από τα πολυάριθμα παιχνίδια-κλώνους, το Guitar Hero υπήρξε η αφορμή να αναθεωρηθούν και να αναθερμανθούν οι σχέσεις μεταξύ της μουσικής βιομηχανίας με αυτή του gaming.

Φυσικά, κύριο μέλημα και των δύο ήταν το κέρδος, αφού οι πωλήσεις κάθε νέου σίκουελ του Guitar Hero συμπαρέσυραν και τις πωλήσεις καλλιτεχνών και συγκροτημάτων που συμμετείχαν. Και ας μην ξεχνάμε το licensing ονομάτων κατασκευής μουσικών οργάνων, συγκροτημάτων, δικαιωμάτων χρήσης αυθεντικών τραγουδιών που μεταφράζονταν κάθε φορά σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Κι αυτό γιατί το payback είναι μεγάλο.

Κι εξηγούμεθα. Κάθε νεοεισερχόμενος στα Music & Rhythm Games παίκτης καλείται να καταβάλει ένα αρκετά μεγαλύτερο τίμημα από ενός συμβατικού τίτλου λόγω των διαφορετικών, «τσουχτερών» χειριστηρίων. Εκτός από την κιθάρα-χειριστήριο που αγοράζουμε πακέτο ή ξεχωριστά τόσο με το Guitar Hero, όσο και με άλλους τίτλους, όπως το RockBand, κυκλοφορεί επίσης χειριστήριο-ομοίωμα μπάσου, τυμπάνων και φυσικά μικροφώνων . Βέβαια, η απόλαυση αυτών των παιχνιδιών έγκειται στο ότι επιτρέπουν τη συμμετοχή πολλών παικτών ταυτόχρονα στην ίδια κονσόλα, φτιάχνοντας ουσιαστικά ένα εικονικό rock group. Το fun και οι... εισπράξεις δεν σταματούν εδώ, αφού ο παίκτης μπορεί είτε να συμμετέχει σε online προκλήσεις με παίκτες από όλο τον κόσμο, είτε να κατεβάσει περισσότερα τραγούδια, επί πληρωμή.

Ας δούμε τους δύο κορυφαίους τίτλους που κυκλοφορούν αυτή την εποχή:

Guitar Hero 5 (Activision)
PS2, PS3, XBOX 360, Wii

Ο κορυφαίος τίτλος music game, που σε κάθε έκδοσή του βάζει τον πήχη ακόμα ψηλότερα. Στο πέμπτο του σίκουελ έρχεται με επανασχεδιασμένο περιβάλλον, ακόμα πιο ακριβή χειριστήρια -μεταξύ των οποίων και ένα πλήρες σετ ντραμς-, ακόμα περισσότερες προκλήσεις και ένα soundtrack από 85 τραγούδια που εμπλουτίζεται online και καλύπτει κάθε γούστο. Διαθέτει υποδειγματικό gameplay!

Βαθμολογία: 9,3

The Beatles: RockBand (MTV Games - EA)
PS3, XBOX 360, Wii

Οι κάτοχοι των δικαιωμάτων χρήσης του ονόματος των «σκαθαριών» αποκλείεται να τοποθετούσαν σε οποιοδήποτε πολιτισμικό προϊόν το brand name «The Beatles», εάν δεν ήταν τουλάχιστον άρτιο! Gameplay, animations και μενού μεταφέρουν ρεαλιστικά την ατμόσφαιρα κάθε περιόδου του συγκροτήματος και μαγεύουν. Το μείον του: αν και το soundtrack μεγαλώνει με online αγορές νέων κομματιών, δεν παύει να αφορά ένα μόνο συγκρότημα - έτσι οι μη fans θα το βαρεθούν γρήγορα.

Βαθμολογία: 9,2