Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Το λεξιλόγιο των eighties (B’ Μέρος)

Με βοηθό το λεξικό «Η Ελλάδα στη Δεκαετία του ’80» ανατρέχουμε σε εκφράσεις που «φορέθηκαν» αρκετά εκείνο, τον μοναδικό καιρό. Από την Μερόπη Κοκκίνη


Νέφος. Η συνειδητοποίηση της περιβαλλοντικής ρύπανσης στην πρωτεύουσα.

Ντισκοτέκ. Αφετηρία της σύγχρονης μαζικής διασκέδασης. Εμβληματικές για την αθηναϊκή νύχτα μπορούν να θεωρηθούν η Barbarella ( στη Λεωφόρο Συγγρού), η Jacky O ( στην περιοχή του Χίλτον), η Dorian Grey ( στη λεωφόρο Βουλιαγμένης) και η Αυτοκίνηση ( που φιλοξενούνταν στον χώρο των παλιών «Δειλινών»)

Ξανθούλης Γιάννης. Η νέα εκδοτική-αναγνωστική συνθήκη του μπεστ σέλλερ.

Οικουμενική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση που σχηματίστηκε ως λύση ανάγκης στις 23 Νοεμβρίου 1989 με πρωθυπουργό τον Ξενοφώντα Ζολώτα.

Οικολογικό κίνημα. Τα πρώτα βήματα μιας εναλλακτικής πολιτικοποίησης.

Παπανδρέου Ανδρέας. Η κυρίαρχη πολιτική φυσιογνωμία της δεκαετίας του ΄80, ηγεμόνευσε πολιτικά από το 1981 έως και το 1988.

Πάρτυ στη Βουλιαγμένη. Το βράδυ της 25ης Ιουλίου του 1983 ο Λουκιανός Κηλαηδόνης διοργάνωσε μια μουσική εκδήλωση στην οποία οι καλεσμένοι καλλιτέχνες τραγούδησαν πάνω σε πλωτή σκηνή ενώ ο κόσμος που μαζεύτηκε υπολογίζεται στις 50-80 χιλιάδες.

Ροζ σκάνδαλο. Αυτό που αφορούσε την ερωτική σχέση του Ανδρέα Παπανδρέου με τη σημαντικότερα νεαρότερη αεροσυνοδό Δήμητρα Λιάνη. Η ακραία πολιτικοποίηση της ιδιωτικής σφαίρας.

Rock in Athens. Έγινε στο Παναθηναϊκό στάδιο το 1985 και εμφανίστηκαν ανάμεσα σε άλλους οι Clash, Stranglers, Cure, Nina Hagen, Depeche Mode, Talk Talk, Telephone και Culture Club.

Ρωχάμης, Βεγγέλης. Η έντονη φήμη γύρω από το όνομά του – που έγινε συνώνυμο της ανυπακοής και της ανδροπρέπειας- οφείλεται στις επαναλαμβανόμενες αποδράσεις του από τη φυλακή .

Σεισμός 1981. Από τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ προκλήθηκε πανικός αλλά και ένα γενικότερο αίτημα για αντισεισμική προστασία.

Σκυλάδικα. Η επικράτηση της «λαϊκής πίστας» και της καψούρας.

Τέταρτο, Το. Περιοδικό πολιτικής και τέχνης με εκδότη-διευθυντή τον Μάνο Χατζηδάκι.

Τρίτσης, Αντώνης. Αντικομφορμιστής και «γοητεία» στην πολιτική.

Τρύπες. Σχηματίστηκαν το 1983 στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης και αποτέλεσαν την πιο σκοτεινή και επιτυχημένη έκφραση της ελληνικής ροκ σκηνής.

Υποκλοπές. Πόλεμος πληροφοριών και φημών την εποχή της πόλωσης.

Υποκουλτούρες. Πανκς και φρικιά εκφραστές της νεανικής αμφισβήτησης.

Φιλοαραβισμός. Το μαντίλι της Οργάνωσης για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) αποτέλεσε για χρόνια απαραίτητο αξεσουάρ πολλών «συνειδητοποιημένων» επαναστατών της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Φιλιππινέζες μετανάστριες. 10.000- 15.000 μετανάστες προερχόμενοι από τις Φιλιππίνες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες,  εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα κυρίως στα μέσα του 1980 απασχολούμενες στην έμμισθη οικιακή εργασία.

Χάρρυ Κλυν. Η προσωποποίηση της σάτιρας στην δεκαετία του ’80.

Χημείο. Η κατάληψη του Χημείου το 1985 συμβολίζει την εδραίωση του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Ψάλτης Στάθης. Αυτογελοιοποίηση της εμπορικής κινηματογραφικής καταγγελίας. Η αθυροστομία του ήταν σήμα κατατεθέν της εικόνας του.

Ωδεία. Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου είχε σαν συνέπεια την ανάπτυξη του ελεύθερου χρόνου και την διάχυση της μουσικής παιδείας.

*Το λεξικό «Η Ελλάδα στη δεκαετία του 80» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πέρασμα  σε επιμέλεια Παναγή Παναγιωτόπουλου και Βασίλη Βαμβακά. Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του πρώτου.