Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

30 φωτογραφίες από την πρώην Αμερικάνικη Βἀση στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης

Κάποτε πολύ σωστἀ διαμαρτυρόμασταν για τις ᾽βἀσεις του θανάτου᾽- δεν φανταζόμασταν όμως πως θα εμενε πίσω αυτό το τοπίο...

30 φωτογραφίες από την πρώην Αμερικάνικη Βἀση στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης

Η πρώην αμερικανική στρατιωτική βάση στις Γούρνες επεκτείνεται σε 738.000 τ.μ. Το 1953 η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε μια συμφωνία με την Ελλάδα σχετικά με την εγκατάσταση των στρατιωτικών βάσεων σε διάφορες θέσεις-κλειδιά. Όπως ἠταν αναμενόμενο οι Αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις ήταν πολύ μισητές από το κοινό ως σύμβολα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Ο αμερικανικός στρατός αποσύρθηκε μετά από σχεδόν σαράντα χρόνια όταν η Ελλάδα απόκτησε πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η βάση στις Γούρνες χρησιμοποιήθηκε ως κέντρο τηλεπικοινωνιών και έκλεισε το 1994. Τα δικαιώματα ιδιοκτησίας πέρασαν στο ελληνικό κράτος, και κάποια κομμάτια γης δόθηκαν στους τοπικούς δήμους, δυστυχώς με περιορισμένη οικονομική βοήθεια για τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης. Στην αρχή τα πράγματα ήταν υπό έλεγχο. Φιλόδοξα σχέδια για σχολεία, πάρκα, έρευνα, αθλητισμό, πολιτιστικά και εκθεσιακά κέντρα είχαν προταθεί.

Ωστόσο, η έλλειψη οργάνωσης και η γραφειοκρατία οδήγησαν αυτές τις ιδέες στο να μην υλοποιηθούν σύμφωνα με ένα ολοκληρωμἐνο σχέδιο συνολικής αξιοποίησης του χώρου.

 

Μια πισίνα χτίστηκε αλλά μετά από τα  επίσημα εγκαίνια δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Τώρα ακόμη και οι βρύσες έχουν κλαπεί.  Λεηλασίες ακολούθησαν την καταστροφή του ηλεκτρονικού εξοπλισμού, των έπιπλα και των αντικειμένων που οι Αμερικανοί άφησαν πίσω. Αρκετοί μοντελιστές πετούν τα αεροπλανάκια τους τους πάνω από την άδεια πισίνα.

Δύο σχολεία (ένα  καλλιτεχνικό, το άλλο μουσικό) και ένα εκθεσιακό κέντρο μεταφέρθηκαν σε ορισμένα από τα παλιά κτίρια της βάσης χωρίς πολλές αλλαγές για τα αναγκαία στούντιο και τις αίθουσες συναυλιών. Το τεράστιο μέγεθος της βάσης έκανε την χρήση της δύσκολη και αποσπασματική. Εγκαταλελειμμένα κτίρια στέκονται δίπλα σε αυτά που λειτουργούν. Οικόπεδα της Βἀσης δόθηκαν σε διαφορετικούς φορείς προσθέτοντας έτσι στη γενική σύγχυση. Ένα εμπορικό κέντρο, ένα πανεπιστημιακό ενυδρείο και θαλάσσιο ερευνητικό κέντρο, μια Δημοτική Πινακοθήκη και ένα συνεδριακό κέντρο συνυπάρχουν με ερημικές εγκαταστάσεις. Οι υπόλοιποι χώροι πρασίνου χρησιμοποιούνται ως βοσκοτόπια από ντόπιους βοσκούς. Περπατώντας γύρω από τη βάση μπορεί κανείς να συναντήσει σχεδόν οτιδήποτε: από πρόβατα που βόσκουν μέχρι έναν μαθητή που μεταφέρει ένα βιολί, από έναν καλοντυμένο επιχειρηματία που συμμετάσχει σε μια συνεδρίαση σε παρέες που ψήνουν κρέατα και γλεντούν ανάμεσα στα ερείπια. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει τουριστική ανάπτυξη εκεί, η παραλία έχει αφεθεί. Λένε πως πολλοί αγωγοί υπονόμων από τα κοντινά ξενοδοχεία και τα σπίτια καταλήγουν εκεί,  υπάρχει βιολογικός καθαρισμός αλλά συχνά δεν λειτουργεί.

Συζητήσεις επί συζητήσεων για την επίλυση της κατάστασης εξακολουθούν γίνονται μεταξύ των αρμοδίων και διάφορα σχέδια συνεχίζουν να συσσωρεύονται.