Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τα Ψυχαναλυτικά Σεμινάρια διοργανώνουν την ημερίδα: "Η ερμηνεία του πίνακα Las Meninas του Diego Velazquez από τον Jacques Lacan και η δομή της θεμελιακής φαντασίωσης"

Το Σάββατο13 Ιανουαρίου 2018 10:30–14:30 στο IMPACT HUB

Τα Ψυχαναλυτικά Σεμινάρια διοργανώνουν την ημερίδα: "Η ερμηνεία του πίνακα Las Meninas του Diego Velazquez από τον Jacques Lacan και η δομή της θεμελιακής φαντασίωσης"

Τα Ψυχαναλυτικά Σεμινάρια συγκροτήθηκαν με στόχο την δημιουργία ενός χώρου συνάντησης για την μελέτη βασικών Ψυχαναλυτικών κειμένων και την επεξεργασία κλινικών ζητημάτων που προκύπτουν από την καθημερινή κλινική πράξη.


Το νέο αυτό πλαίσιο συλλογικής εργασίας έχει ως κύριες αναφορές το Φροϋδικό και Λακανικό κείμενο (corpus), ενώ ταυτόχρονα παραμένει ανοικτό και σε κάθε άλλο αυθεντικό ψυχαναλυτικό λόγο. Η λειτουργία του ασυνειδήτου σε όλες τις εκφάνσεις του παραμένει η βασική συνιστώσα κάθε θεωρητικής μελέτης και κλινικής πρακτικής.


Τα Ψυχαναλυτικά Σεμινάρια φιλοδοξούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες μιας γόνιμης συνάντησης μεταξύ ψυχαναλυτών, αλλά και ατόμων από διαφορετικούς γνωστικούς κλάδους γι' αυτό και απευθύνονται σε όλους όσους έχουν ουσιαστικό ενδιαφέρον για τα ψυχαναλυτικά πράγματα.

Το Σάββατο 13 Ιανουαρίου ο Rolf Nemitz, βασικός μελετητής του J. Lacan στον γερμανόφωνο χώρο, είναι προσκεκλημένος των Ψυχαναλυτικών Σεμιναρίων. Απευθυνόμενος σε ένα ευρύ κοινό ενδιαφερομένων για την Ψυχανάλυση θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της μελέτης του για ένα πολύ ειδικό θέμα όπως είναι η λακανική ερμηνεία του πίνακα του Velázquez και θα επιχειρήσει να τη συνδέσει με την δομή της λακανικής θεμελιακής φαντασίωσης και το αντικείμενο α (χωρίς να αγνοεί ότι οι προαναφερθέντες όροι δεν είναι σε όλους γνωστοί, ούτε μονοσήμαντα αυτονόητοι...).

Κατά τη 13η χρονιά του Σεμιναρίου του (1965-66) ο Γάλλος ψυχαναλυτής J. Lacan θέτει σε επερώτηση "Το αντικείμενο της Ψυχανάλυσης". Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρεται και στον πίνακα "Las Meninas" του Diego Velázquez. O Γάλλος στρουκτουραλιστής ψυχαναλυτής ερμηνεύει το έργο του Ισπανού ζωγράφου ορμώμενος από την ανάλυση του M. Foucault στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου του Οι λέξεις και τα πράγματα, ανάλυση την οποία ο Lacan επαινεί, αλλά και ανατρέπει.


Ο πίνακας του Velázquez χρησιμεύει στον Lacan προκειμένου να αναδείξει την θεωρία του για την θεμελιακή φαντασίωση που αρθρώνεται γύρω από τη σκοπική ορμή του Freud (Schautrieb). Η άρθρωση αυτή συνδέεται με τον διχασμό ματιού/βλέμματος, θέμα που είχε αναδείξει δύο χρόνια νωρίτερα, διαπραγματευόμενος τις "Τέσσερεις θεμελιακές έννοιες της ψυχανάλυσης". Στην παρούσα επεξεργασία θα χρησιμοποιήσει εργαλεία της προοπτικής και της προβολικής γεωμετρίας για να διευρύνει την έρευνά του ως προς τη δομή του υποκειμένου, στο πλαίσιο της ψυχαναλυτικής θεώρησης.

Σάββατο13 Ιανουαρίου 2018

10:30–14:30

IMPACT HUB, Καραισκάκη 28, Αθήνα