Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Παράνομος τζόγος: Μια αιώνια ιστορία

O κόσμος του διαδικτύου μετέφερε τον παράνομο τζόγο σε σκοτεινά καταστήματα «υγειονομικού ενδιαφέροντος»

Παράνομος τζόγος: Μια αιώνια ιστορία

Κάποτε η αστυνομία κυνηγούσε θαμώνες και διοργανωτές σε σκοτεινές λέσχες, που έπαιζαν χαρτιά και ζάρια. Με την ταχύτητα που αλλάζει καθημερινά ο κόσμος του διαδικτύου, ο παράνομος τζόγος έχει μεταφερθεί σε σκοτεινά καταστήματα «υγειονομικού ενδιαφέροντος».


Οι συγκεκριμένοι χώροι είναι καφενεία και internet cafe που μοιάζουν με τράπεζες. Έχουν κάμερες ασφαλείας, υπάρχει face-control και χρειάζεται ειδική κάρτα για να μπορέσεις να παίξεις. Σύμφωνα με την αστυνομία, λειτουργούν με λογισμικά τα οποία με το πάτημα ενός κουμπιού μετατρέπουν τον παράνομο τζόγο σε νόμιμο.


Στην επαρχία είναι πιο συχνό το φαινόμενο, καθώς ο κόσμος έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο και ζει σε πιο χαλαρούς ρυθμούς. Αφορά περισσότερο τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, διότι οι νεότεροι έχουν την ευχέρεια να είναι όλη μέρα στο διαδίκτυο. Ο χαοτικός κόσμος του ίντερνετ προσφέρει επίσης την ευκαιρία να παίξουν παράνομα ακόμη και ανήλικοι. Φυσικά κάτι τέτοιο όταν μιλάμε για τις Στοιχηματικές Εταιρίες που δραστηριοποιούνται Νόμιμα στην Ελλάδα, δεν ισχύει!!!

Φορολογικές απώλειες 150 εκατ. ευρώ
Από τον παράνομο τζόγο, παρόλο που έχει περιοριστεί αρκετά, υπολογίζεται ότι τα έσοδα φτάνουν ετησίως τουλάχιστον τα 500 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο στερείται σε σταθερή βάση φόρους 150 εκατ. ευρώ.


Στην επιστημονική ημερίδα για την «ποινική αντιμετώπιση των τυχερών παιγνίων», ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα. Όπως τόνισε, απαιτούνται διορθωτικές παρεμβάσεις στη νομοθεσία, με εξορθολογισμό των ποινικών κυρώσεων και ταυτόχρονη αυστηροποίηση των διοικητικών κυρώσεων. Μόνο έτσι θα είναι εφικτή η άμεση παύση λειτουργίας των παράνομων καταστημάτων τζόγου.

Παράνομοι ιστότοποι και ανεφάρμοστες κυρώσεις
Στην ίδια ημερίδα ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ (Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων) Ευάγγελος Καραγρηγορίου επεσήμανε ότι στο διάστημα 2013-16 εντοπίστηκαν 600 παράνομοι ιστότοποι. Ωστόσο, σήμερα στη «μαύρη λίστα» της ΕΕΕΠ βρίσκονται 2.700! Την ίδια ώρα οι αδειοδοτημένες εταιρίες δεν ξεπερνούν τις 24.


Σύμφωνα με τον αντεισαγγελέα Πρωτοδικών, Γεώργιο Νούλη, υπάρχουν κενά και αστοχίες στην πρακτική εφαρμογή του νόμου 4002/2011. Αυτό έχει ως συνέπεια οι ποινικές κυρώσεις να μένουν τελικά ανεφάρμοστες.

Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή
Ερώτηση για το θέμα του παράνομου τζόγου κατέθεσε στη Βουλή η Ελένη Αυλωνίτου. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να διευκρινίσει σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει για την καταπολέμησή του.

Σύμφωνα με στοιχεία από τον Τύπο, που επικαλέστηκε η κυρία Αυλωνίτου, ο παράνομος τζόγος εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα πέντε δισ. ευρώ. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «αυτό μεταφράζεται σε χαμένα έσοδα για τα δημόσια ταμεία που θα μπορούσαν να καλύψουν βασικές ανάγκες των πολιτών».


Στη διάρκεια του πρόσφατου Παγκοσμίου Κυπέλλου η ΕΕΕΠ ενέταξε 1.083 επιπλέον ιστότοπους στον κατάλογο (blacklist) των μη αδειοδοτημένων εταιρειών. Παρά τους σαρωτικούς ελέγχους, ο παράνομος τζόγος εξακολουθεί να επιβιώνει και να διατηρεί τα μαύρα έσοδά του.

Ανήλικοι και παιχνιδομηχανές
Αυστηρότατοι θα είναι οι έλεγχοι και για την ηλικία των παικτών, με προτεραιότητα της ΕΕΕΠ την προστασία των ανηλίκων. Γι' αυτό προωθείται η καθιέρωση της ατομικής κάρτας παίκτη τόσο στις επίγειες επιχειρήσεις όσο και στο διαδίκτυο.


Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μεγάλη Βρετανία η επιτροπή τυχερών παιχνιδιών δημοσίευσε έρευνα που προκαλεί σοκ. Συγκεκριμένα αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των ανηλίκων που εμπλέκονται με τον παράνομο στοιχηματισμό έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, περισσότεροι από 450.000 Βρετανοί κάτω των 18 ετών ταξινομούνται ως παίκτες στοιχηματικών εταιρειών.


Όπως αναφέρει ο Guardian, οι διαφημίσεις και οι σπόνσορες έχουν επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την άνοδο των συγκεκριμένων αριθμών.


Την ίδια ώρα στην Ελλάδα προωθείται ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός των εσωτερικών συστημάτων της ΕΕΕΠ. Στο στόχαστρο της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων βρίσκονται και οι παιχνιδομηχανές, οι οποίες πρέπει να λειτουργούν νόμιμα. Είναι δεδομένο ότι θα αυξηθεί η επιβολή κυρώσεων, με στόχο την τήρηση των κανόνων εμπορικής επικοινωνίας.