Ανατολίτικα γλυκά: Το απόλυτο κέρασμα μετά από ένα γεύμα

Τα καλύτερα ανατολίτικα γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Στην Αθήνα υπάρχουν πολλά φημισμένα γαλακτομπούρεκα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Μπορεί η φήμη της δουλειάς που κάνουν στο Maxim της Νέας Σμύρνης να διαδόθηκε σε όλη την Αθήνα χάρη στο παραδοσιακό μυρωδάτο και μαστιχωτό τσουρέκι που πλέκουν, όμως οι πιστοί του ξέρουν πως το καζάν ντίπι του είναι άπαιχτο. Ειδικά αν έχετε διανύσει απόσταση για να φτάσετε μέχρι εκεί, δεν πρέπει να φύγετε αν δεν πάρετε έστω μία μερίδα από αυτό.

Για τα εξαιρετικά σιροπιαστά τους προμηθεύονται φιστίκι από το Γκαζιαντέπ, που είναι πιο μικρό σε μέγεθος, πολύ πιο πράσινο, πιο τρυφερό και αρωματικό από το Αιγίνης. Με αυτό κάνουν και τον κουρού μπακλαβά τους, δηλαδή τον ξερό, που τρώγεται με το χέρι, χωρίς να τρέχουν τα σιρόπια, και για μένα είναι από τα πιο νόστιμα γλυκά πράγματα που μπορεί να φάει κανείς αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα, χωρίς υπερβολή. Καζάν ντιπί για το οποίο αξίζει να κάνεις τον δρόμο φτιάχνουν και στο Πελίτ της πλατείας Αμερικής – έχουν και την παραλλαγή του με το στήθος κοτόπουλο, το ταούκ γιοκσού.

Το καλύτερο γαλακτομπούρεκο που δοκίμασα τελευταία το κάνουν στο ζαχαροπλαστείο Πρώτο της Δραπετσώνας που τα γλυκά του γενικά είναι τόσο-όσο σιροπιασμένα – να πάρετε και από τα τραγανά σαραγλάκια του. Άλλα φημισμένα γαλακτομπούρεκα της Αθήνας είναι του Κοσμικόν, του Ίλιον, του Στάμου και του Γαλυφιανάκη με τις πολλές διευθύνσεις, του Μαστρονικόλα και του Μελιστάλακτου στον Πειραιά, του Δημητρίου και του Τάσου στην Γλυφάδα, του Παυλίδη στο Νέο Ψυχικό, του Βάρσου στην Κηφισιά, του Λακαφώση στη Δροσιά και της Στάνης στην Ομόνοια.

Τα καλύτερα ανατολίτικα γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Το καλύτερο γαλακτομπούρεκο που δοκίμασα τελευταία το κάνουν στο ζαχαροπλαστείο Πρώτο της Δραπετσώνας. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Στον Χατζή του Συντάγματος θα βρείτε και χανούμ μπουρέκ, το παραδοσιακό πολίτικο γαλακτομπούρεκο με την κρέμα που τυλίγεται στο φύλλο και πασπαλίζεται με φιστίκι Αιγίνης, ενώ εκεί θα σας δώσουν και κιουνεφέ κατεψυγμένο προκειμένου να το ψήσετε στο σπίτι, μια και πρόκειται για γλυκό που πρέπει να το φας επιτόπου.

Άλλο δικό μου πολύ αγαπημένο γαλακτομπούρεκο, που δεν έχει ακουστεί πολύ, είναι αυτό του Τριανταφύλλου στην πλατεία Πλαστήρα, στο Παγκράτι, δηλαδή στο «ζαχαροπλαστείο απέναντι από το Chelsea», όπως το λένε οι περαστικοί από τη γειτονιά.

Τα καλύτερα ανατολίτικα γλυκά της Αθήνας Facebook Twitter
Για μένα, το κορυφαίο κέρασμα μετά από ένα γεύμα είναι τα κιφέλ, τα «πολίτικα κρουασάν» που θα βρείτε στο Lido. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σιροπιαστές μπουκιές, μπακλαβαδάκια που όταν γεμίζουν κουτιά μοιάζουν πολύτιμα σαν κοσμήματα μπορείτε να προμηθευτείτε και από το Μητροπολιτικόν του Συντάγματος και από το Baklava που έχει κατάστημα και εκεί αλλά και στο Παλαιό Φάληρο, όπως και από το Ριβιέρα.

Για μένα, το κορυφαίο κέρασμα μετά από ένα γεύμα είναι τα κιφέλ, τα «πολίτικα κρουασάν», όπως τα λένε πολλοί, αλλά τα φτιάχνουν λίγοι, που η ζύμη τους είναι κάτι ανάμεσα σε μαλακό κουλούρι και τσουρέκι και γεμίζονται με σοκολάτα και καρύδι – θα τα βρείτε στο Lido του Παγκρατίου.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μυρωδάτο τσουρέκι, βασιλόπιτα όλο τον χρόνο και πολίτικες γεύσεις στο Πελίτ

Γεύση / Μυρωδάτο τσουρέκι, βασιλόπιτα όλο τον χρόνο και πολίτικες γεύσεις στο Πελίτ

Το μικρό ζαχαροπλαστείο στην οδό Σπάρτης, κάτω από την πλατεία Αμερικής, επιμένει να φτιάχνει αυθεντικά πολίτικα γλυκά, τσουρέκια και γιαγλί simit που θα βρεις μόνο στα στενά της Πόλης.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
SELEKOS

Γεύση / Τα à la minute γλυκά της Αθήνας

Δεν μπορούμε να έχουμε παράπονο, τρώμε πια φανταστικά γλυκά σε αυτή την πόλη. Μάλιστα, κάποια ετοιμάζονται τη στιγμή που τα παραγγέλνουμε, σερβίρονται σε πιάτο ή τρώγονται με το χέρι, συναρμολογούνται επί τόπου, μπροστά στα μάτια μας, μας αφήνουν την αίσθηση ότι φτιάχτηκαν μόνο για εμάς, μέχρι και μενού γευσιγνωσίας υπάρχει επικεντρωμένο σε αυτά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Μοsel: Γιατί βγαίνουν εκεί τα καλύτερα Riesling στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET «ταξιδεύει» τον Παναγιώτη Ορφανίδη σε μια από τις πιο αγαπημένες της οινοπαραγωγικές περιοχές, μοιράζεται ιστορίες από το τελευταίο της ταξίδι εκεί και εξηγεί με απλά λόγια τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Με το λούπινο από τις μοβ ισλανδικές πεδιάδες μέχρι τα χωράφια της Μεσσηνίας

Nothing Days / Το λούπινο που άλλαξε το τοπίο της Ισλανδίας και σχεδόν εξαφανίστηκε από τα χωράφια της Μεσσηνίας

Το όσπριο που οι Νοτιοαμερικανοί κάνουν vegan σεβίτσε και έθρεψε γενιές Ελλήνων έχει βγει πια από τη διατροφή μας. Οι πεδιάδες της Ισλανδίας γίνονται ένα απέραντο μοβ από αυτό, είναι η μόνη χώρα που το έχει σε αφθονία και δεν το τρώει.
M. HULOT
Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Γεύση / Η αναβίωση της Παλιάς Αγοράς της Ερμούπολης

Ο εξωτερικός χώρος του Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης μετατράπηκε σε ένα «σκηνικό θεάτρου», όπου οι σημερινοί επαγγελματίες της αγοράς και της γαστρονομίας αναπαρήγαγαν την αγορά των προγόνων τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ
Τα παραδοσιακά παριανά γλυκά του Πάσχα

Γεύση / Τα πασχαλινά και τυρένια γλυκά της Πάρου

Τρεις Παριανές μπήκαν στην κουζίνα και μας ετοίμασαν παραδοσιακά γλυκά με μυζήθρα που κρατούν ακόμα τα σκήπτρα στα τραπέζια του νησιού, μας έδωσαν τις συνταγές για τα ραφιόλια, τα μελιτίνια και μια γλυκιά μυζηθρόπιτα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM