Οι Clock Opera μιλάνε και φωτογραφίζονται στο LiFO.gr

Οι Clock Opera μιλάνε και φωτογραφίζονται στο LiFO.gr Facebook Twitter
0

Θυμάμαι να περπατάω με ένα φίλο, ήταν περίπου Μάιος του 2011. Βγαίναμε έξω για ποτό νομίζω και μου μιλούσε για μουσική. Ο Greg παίζει μουσική σε διάφορα party και αναφέρθηκε σε κάποια ρεμίξ που του αρέσανε. Την επόμενη μέρα μου έστειλε μερικά και αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή με τους Clock Opera .

Οι Clock Opera δημιουργήθηκαν το 2009 από τον Guy Connelly και η μουσική τους χαρακτηρίζεται από multi-instrumental ήχους.

Η μπάντα από το Λονδίνο που είναι καλά δικτυωμένη στην βρετανική indie μουσική σκηνή, έγινε γνωστή παίζοντας με άλλες μπάντες και κάνοντας όμορφα ρεμίξ.

Τους συναντήσαμε κατά την διάρκεια της headline περιοδείας τους στο Λονδίνο.

Έχετε έρθει ποτέ στην Ελλάδα; Ποια είναι η εικόνα σας για την χώρα;


Έχουμε πάει για διακοπές στην Κρήτη, αν αυτό μετράει.. Η αλήθεια είναι ότι όλη η ζωή μας την έχουμε ζήσει μόνο στο Λονδίνο και ακόμα δέν ξέρω αν έχουμε μάθει καλά καν την πόλη μας, οπότε μια επίσκεψη στην Ελλάδα θα είναι απλά μια επιφανειακή εμπειρία.


(Dan:) Η εικόνα μου για την χώρα είναι ένας χαμένος φίλος από το Πανεπιστήμιο. Συγκατοικούσαμε σε ένα διαμέρισμα την πρώτη χρονιά των σπουδών και παρά το γεγονός ότι είμαστε πολύ διαφορετικοί, γίναμε φίλοι. Αυτός και η παρέα του φορούσαν δερμάτινα μπουφάν, είχαν μακριά μαλλιά, έτρωγαν πολλές μπριζόλες και παίζανε πολλά παιχνίδια στον υπολογιστή. Αυτή είναι η ελληνική εμπειρία μου. Και τα αρχαία. (Μου αρέσει να χάνω το κινητό μου και δεν χρησιμοποιώ Facebook, επομένως δεν ξέρω πώς να τον βρω. Αν κάποιος ξέρει τον Φώτη Πάτρου στην Αθήνα ή το Leeds ας επικοινωνήσει)

Γίνατε γνωστοί περισσότερο μέσα από remixes σας, τα οποία δίνουν ελαφρώς διαφορετικό ήχο από ότι μουσική σας ως μπάντα. Τι προσφέρουν τα remixes σε μια μπάντα;


Τα remixes μας εκθέτουν σε ένα ευρύτερο κοινό. Οι άνθρωποι που μπορεί να μην έχουν ακούσει τη μουσική μας ανακαλύπτουν μερικές μέσα από τις διασκευές. Υπάρχει το πλεονέκτημα του να κάνεις ακόμα περισσότερη μουσική και με διαφορετικούς τρόπους. Τα αγαπημένα μου αυτά των The Drums και Phenomenal Handclap Band, αλλά το πιο δημοφιλές είναι του I Am Not A Robot.

Τι είδους μουσική ακούτε; Top 5 μπάντες;
Κατά βάση στην μπάντα ακούμε διαφορετικά είδη μουσικής. Πολύ σπάνια είναι η ίδια μουσική μεταξύ μας. Του Andy του αρέσει Here We Go Magic και Efterklang. Επίσης ακούμε πολύ Regina Spektor. Δεν θα είχαμε την αφέλεια να τους αποκαλέσουμε επιρροή, αλλά υπάρχει σίγουρα μια κοινή αγάπη για τους Radiohead. Α, και Talking Heads.

Σας έχω πετύχει  να κάνετε support στους Crystal Fighters αλλά και Metronomy. Με ποιες άλλες μπάντες θα θέλατε να πάτε σε τουρ; Υπό ποια έννοια το support σας βοηθάει ως μπάντα;

Προσωπικά θα ήθελα να παίξω με την μπάντα του Dave Matthew.
Το support βοηθά με πολλούς προφανείς τρόπους. Έτσι παίζουμε για μεγαλύτερα πλήθη και συχνά για ανθρώπους που δεν έχουν ακούσει την μουσικής μας. Είναι ένα όμορφο συναίσθημα να τους 'κερδίζεις'.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας ως μπάντα;

Δεν έχω καμία ιδέα. Υποθέτω πως να κάνουμε μουσική που αγαπάμε και να φροντίζουμε ο ένας τον άλλο. Για μένα το ταξίδι είναι ένα τεράστιο μέρος όλου αυτού. Ως Clock Opera έχουμε πάει ήδη σε όλο τον κόσμο και θέλω έτσι να συνεχίσουμε .

Χρησιμοποιείτε διάφορα αντικείμενα ως «εναλλακτικά μουσικά όργανα». Πώς εμπνέεστε και επιλέγετε αυτά τα αντικείμενα;
Οι ήχοι που βρίσκονται στην καθημερινότητα είναι συχνά πολύ ελκυστικοί. Όπως για παράδειγμα τα ηχητικά σήματα των checkout στα σούπερ μάρκετ που ακούγονται στο 'A Piece Of String' και σε ένα από τα Making Of  βίντεο μας.  Παρατηρήστε την μελωδικότητα τους!  Μερικές φορές όμως μπορεί οι ήχοι να είναι και απλά αποτυχία, just trial and error. Στη σκηνή επίσης χρησιμοποιούμε πολλά από αυτά τα αντικείμενα.

Τα βίντεο σας είναι αρκετά κινηματογραφικά και κάθε ένα αφηγείται μια ιστορία. Παίζετε ρόλο στη δημιουργική διαδικασία πίσω από αυτά; Έχω παρατηρήσει πως το επαναλαμβανόμενο θέμα είναι η ηλικία...


Τα πρώτα μας βίντεο έγιναν από τον Andy, οπότε η συμμετοχή μας ήταν απόλυτη. Έκανε το Belongings για παράδειγμα. Δεδομένου ότι ο χρόνος μας έχει περιοριστεί, έχουμε συνεργαστεί και με άλλους σκηνοθέτες - η κινηματογραφική προσέγγιση είναι κάτι που μας ενδιαφέρει. Οι ιδέες είναι των εκάστοτε σκηνοθετών αλλά πάντα είναι αυτές που επιλέγουμε απο τις προτάσεις τους. Το θέμα της ηλικίας όμως είναι μάλλον απλά μια σύμπτωση.

Έχετε να μοιραστείτε κάποιες ιστορίες από τα τουρ σας εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου;


Καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι ρωτάνε για ιστορίες από περιοδείες. Το θέμα είναι ότι οι καλές ιστορίες δεν μπορούν πραγματικά να ειπωθούν και τα υπόλοιπα που μπορούν, είναι πολύ βαρετά σε σύγκριση.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας μέρη;

 

Όσον αφορά τα μέρη, έχω αγαπήσει πολλές από τις πόλεις που έχουμε περάσει. Ξεχωρίζουμε μέχρι στιγμής το Βερολίνο, το Τόκιο, το Αμβούργο, την Κοπεγχάγη και το Ρέικιαβικ.

Q&A: Δημήτρης Χ.

Φωτογραφίες για το WHATUP της Lifo: Matthew Arthur Williams

  

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ