ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Είκοσι χρόνια χωρίς τον Kurt Cobain

Είκοσι χρόνια χωρίς τον Kurt Cobain Facebook Twitter
0

Πριν είκοσι χρόνια, στις 5 Απριλίου του 1994, ο Kurt Cobain πάτησε την σκανδάλη και μαζί με τον ίδιο έσβησε μια ολόκληρη εποχή. Αν κάνεις αυτή την στιγμή μια βόλτα στο ίντερνετ τα πρώτα άρθρα αφιερωμένα στην επέτειο από τον θάνατο του έχουν ανέβει.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο διαβάσαμε την είδηση για την πώληση του σπιτιού που έζησε την παιδική του ηλικία. Οι τελευταίες φωτογραφίες του από τον Youri Lenquette, εκτίθενται στο Παρίσι αυτές τις μέρες. Την περασμένη εβδομάδα τα στοιχεία για την δολοφονία του Cobain επανεξετάστηκαν από την αστυνομία του Σιάτλ. «Μερικές φορές, άνθρωποι πιστεύουν αυτά που διαβάζουν, παραπληροφόρηση από ορισμένα βιβλία, ότι υπήρξε μία συνωμοσία. Αυτό είναι απολύτως άστοχο. Πρόκειται για αυτοκτονία. Αυτή η υπόθεση έχει κλείσει», δήλωσε ο ντετέκτιβ Μάικ Σιεζίνσκι. Κι όμως η υπόθεση Cobain θα παραμείνει ανοιχτή. Ένας ογκώδης φάκελος με το υλικό μιας σύντομης ζωής έτοιμος για κατανάλωση.

Ο Kurt Cobain και ο θάνατος του εξακολουθεί να είναι το 2014 θέμα συζήτησης. Όλα όσα τον αφορούν δεν παλιώνουν. Νέα παιδιά καταναλώνουν την μουσική και την εικόνα του. Στο δρόμο θα δεις πιτσιρίκια με το χαρακτηριστικό t-shirt των Nirvana και τα κίτρινα γράμματα. Όλα γερνάνε καθώς το «Smells Like Teen Spirit» εξακολουθεί να έχει το σφρίγος ενός εφηβικού κορμιού. Μπάντες πεθαίνουν μέσα σε ένα εξάμηνο και εκείνος στέκεται πάνω από όλα με το φωτοστέφανο του σαν να είναι ο άγιος της Ροκ. Και καθώς όλοι τώρα μιλούν για τον αγώνα που δίνουν οι αδύναμοι και οι μειονότητες, ένα παλιό βίντεο μας υπενθυμίζει ότι αυτός τα έλεγε είκοσι χρόνια πριν, όταν λίγοι μιλούσαν για αυτά.

Καθώς διανύουμε την επέτειο της 5ης Απριλίου, την ημέρα που βρέθηκε νεκρός, τα αφιερώματα θα πληθαίνουν. Θα ξαναδούμε για ακόμα μια φορά στο ίντερνετ την εικόνα αυτού του μελαγχολικού νεαρού άνδρα που αγαπούσε την μουσική. Τα βρώμικα All stars, τη μάλλινη ζακέτα, το σκισμένο τζιν, τα καρό πουκάμισα. Ακόμα και αν τον δούμε μέσα από το πρίσμα της ψηφιακής εποχής που πολλές φορές αποθεώνει την εικόνα σε υπερβολικό βαθμό, κάποιοι θα αναστενάξουμε δικαιολογημένα: «Lady Gaga δεν φτάνεις ούτε μια κλωστή από το ξηλωμένο του πουλόβερ». Αμήν.

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ