Απεργία την Πρωτομαγιά

Saeed Nouri: «Όταν άκουγαν στην Τήλο την ιστορία μας, κλαίγανε»

Saeed Nouri: «Όταν άκουγαν στην Τήλο την ιστορία μας, κλαίγανε» Facebook Twitter
2

Saeed Nouri: «Όταν άκουγαν στην Τήλο την ιστορία μας, κλαίγανε» Facebook Twitter
Μια selfie του Σαέντ για τη LIFO

 

[Από τον Βαγγέλη Μακρή]

 

Πριν δέκα χρόνια έχασε και τους δυο γονείς του στο Αφγανιστάν. Μαζί με τον αδερφό του πατέρα του και τα τρία αδέρφια του βρέθηκε στο Ιράν. Μένει τέσσερα χρόνια πριν αποφασίσει να πάει στη Γερμανία όπου βρίσκεται ο θείος του. Όμως μετά από περιπέτειες κατέληξε μέσω Τουρκίας στην Τήλο. Σήμερα ο 18χρονος Σαέντ Νούρι είναι μαθητής της Α Λυκείου.

 

Μιλάει στο LIFO.gr για όλα όσα πέρασε φεύγοντας από το Αφγανιστάν καθώς και για την φιλοξενία των ανθρώπων της Τήλου

 

                                                      

 

Ποια είναι η πρώτη εικόνα που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι σήμερα το Αφγανιστάν;

  

Ότι είναι μια χώρα με κακούς ανθρώπους που πάντα έχει πόλεμο. Δεν μου άρεσε ποτέ.

 

 

Πως ήταν η ζωή στο Αφγανιστάν πριν το θάνατο των γονιών σου;

 Όταν ζούσαν οι γονείς μου όλα ήταν μια χαρά. Εγώ και τα αδέρφια μου, έχω τρία αδέρφια, πηγαίναμε σχολείο. Η μητέρα μου δεν δούλευε και ο πατέρας μου είχε μαγαζί που πουλούσε αυτοκίνητα. Η μητέρα μου σκοτώθηκε όταν ήταν στο σπίτι. Ρίξανε οι Αμερικανοί βόμβα στο σπίτι. Εγώ και τα αδέρφια μου ήμασταν στο σχολείο. Όταν πήγαμε στο σπίτι μας, είδαμε ένα μεγάλο χωράφι γεμάτο από πέτρες. Στην αρχή νομίζαμε ότι πήραμε λάθος δρόμο αλλά…

 

Μια εβδομάδα μετά σκοτώσανε τον πατέρα μου κάποιοι κλέφτες που ήθελαν να κλέψουν αυτοκίνητο. Τον σκότωσαν με δυο μαχαιριές. Ο πατέρας μου βοήθησε πολλούς και όλοι αυτοί ήταν την ώρα του φόνου μπροστά και τον βλέπανε. Μόνο και μόνο για αυτό το πράγμα δεν με νοιάζει ποτέ τι γίνεται εκεί και δεν στεναχωριέμαι. Στην αρχή βέβαια ήταν λίγο δύσκολα αλλά συνέχισα με τη σκέψη ότι δεν πειράζει και ότι θα βλέπω μπροστά, θα φτάσω ψηλά because life is a bitch so learn how to fuck it. Έχω ένα μικρό αδερφό 11 χρονών που πηγαίνει σχολείο και ένα μεγάλο 23 χρονών που πουλάει αυτοκίνητα.

 

  

Για ποιο λόγο έφυγες από το Ιράν;

Από το Ιράν έφυγα επειδή έχω ένα θείο στη Γερμανία και ήθελα να σπουδάσω εκεί.

 

 

Ποιος ήταν ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετώπισες στο δρόμο πριν φτάσεις στην Τήλο;

 Από την στιγμή που προσπαθείς να φύγεις παράνομα από μια χώρα όλα μα όλα είναι επικίνδυνα. Σαν να παίζεις με την ζωή σου.

 

 

Πώς σε αντιμετώπισε ο κόσμος της Τήλου όταν έφτασες στο νησί;

Οι Τούρκοι πριν φτάσουμε στην Τήλο μας έλεγαν πολλά ψέματα για την Ελλάδα. Όταν φτάσαμε στην Τήλο αυτό που είδα δεν το είχα δει ξανά. Αρκετός κόσμος με μεγάλες καρδιές και ένας μεγάλος συνοδός που λεγόταν Τάσος Αλιφέρης. Να τρέχουν από εδώ και από εκεί για να μας βοηθήσουν. Όταν άκουγαν την ιστορία μας, πως φτάσαμε στην Τήλο, κλαίγανε. Πίσω από όλα κρυβόταν μια μεγάλη ψυχή που λεγόταν Τάσος Αλιφέρης που έκανε τα πάντα για να μην φύγουμε από την Τήλο, επειδή ήξερε τι γινόταν στην Αθήνα. Εγώ επειδή τους βοηθούσα και έτρεχα πάνω-κάτω όλη μέρα και είχα βρει φίλους Έλληνες και είχα μάθει πολλές λέξεις στα ελληνικά, μου έλεγαν όλοι και ιδιαίτερα ο Τάσος Αλιφέρης και η Μαρία Καμμά(σ.σ Η δήμαρχος της Τήλου σήμερα) να μείνω στην Τήλο.

 

 

Saeed Nouri: «Όταν άκουγαν στην Τήλο την ιστορία μας, κλαίγανε» Facebook Twitter

 

 

Διάβασα ότι ο τότε δήμαρχος της Τήλου Τάσος Αλιφέρης ήθελε να σε υιοθετήσει. Είναι αλήθεια; Τι θυμάσαι από αυτόν;

Εγώ τότε για ένα χρόνο δεν ήξερα κανέναν και ντρεπόμουν τους πάντες επειδή δεν μπορούσα να βρω δουλεία. Τότε δεν πήγαινα κάθε μέρα σχολείο και μου φώναζε ο Τάσος. Όμως όταν δεν πήγαινα σχολείo έψαχνα να κάνω δουλειές. Κάθε μέρα με ρωτούσε ο Τάσος «Έφαγες;» και του έλεγα ναι. Ύστερα με ρωτούσε τι έφαγα και δεν ήξερα τι να του απαντήσω και του έλεγα διάφορα. Μια μέρα μπήκε στο σπίτι μου και είδε ότι δεν είχα τίποτα μέσα και από εκείνη την ημέρα με έπαιρνε μαζί του. Μαζί το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ, μαζί όλη μέρα κάθε μέρα. Τον αγαπούσα σαν τον πατέρα μου. Ήταν ο μόνος μα ο μόνος άνθρωπος που για τρία χρόνια δίπλα του είχα ΞΕΧΑΣΕΙ ότι ΔΕΝ ΕΧΩ ΓΟΝΕΙΣ.

 

 

Τα χρόνια που βρίσκεσαι στην Ελλάδα έχεις βιώσει ρατσισμό;

Κανένας δεν με έχει πειράξει και ούτε πρόκειται

 

 

Πώς κατάφερες να μάθεις μέσα σε λίγους μήνες Ελληνικά;

Παλιά κρατούσα ένα τετράδιο στο χέρι και έγραφα ότι λέξεις δεν ήξερα και τις έκανα μετάφραση στο ίντερνετ. Τις διάβαζα μέχρι που τις μάθαινα. Σε έξι μήνες κανένας δεν πίστευε ότι έμαθα τόσο γρήγορα ελληνικά.

  

 

Διάβασα ότι στο σχολείο στο Ιράν που φοιτούσες είχες μάθει αρκετά πράγματα για τον ελληνικό πολιτισμό. Θυμάσαι κάτι από εκείνα τα μαθήματα που να σου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση σχετικά με τον πολιτισμό της Ελλάδας;

Στο Ιράν λένε ότι η Ελλάδα έχει περίπου την ίδια ιστορία με την χώρα τους. Ακόμα και ίδια αγάλματα. Οι αμερικανοί με τις ταινίες που φτιάχνουν (τους 300) θέλουν να δείξουν τα χειρότερα για το Ιραν.

  

 

Έχεις επικοινωνία σήμερα με τα αδέρφια σου ή με άλλο συγγενή σου;

Δυο φορές την εβδομάδα μιλάω μαζί τους.

 

  

Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας μια έντονη ανάμνηση που έχεις από τον πατέρα σου και την μητέρα σου;

Δεν θυμάμαι γιατί ήμουν μικρός.

 

 

Υπάρχει κατά την γνώμη σου κάτι κοινό ανάμεσα στην Ελλάδα και το Αφγανιστάν;

Καμία σχέση. Πάλι καλά!

  

 

Αισθάνεσαι ότι η ζωή σου έχει φερθεί άδικα μετά από όλα όσα έχεις περάσει στα δεκαοχτώ σου χρόνια;

 Βέβαια και αισθάνομαι ότι η ζωή μου έχει φερθεί άδικα. Το να μεγαλώσεις χωρίς γονείς είναι το χειρότερο πράγμα που υπάρχει. Αλλά και πάλι κάτι ήξερε ο Θεός. Είναι τόσο μεγάλος. Άλλοι κοιμούνται στους δρόμους με μια κουβέρτα, χωρίς φαγητό, σπίτι και δουλειά. Δεν πρέπει να έχω παράπονα αφού υπάρχουν και χειρότερα!

 

 

Μετά από όλα αυτά που έχεις περάσει, θα έλεγες ότι πήρες κάποιο μάθημα από τη ζωή;

Εγώ δεν ξέρω γιατί αλλά κάθε μέρα η ζωή μου μαθαίνει κάτι και δεν σταματάει. Το μεγαλύτερο μάθημα είναι να μην εμπιστεύομαι κανέναν.

 

 

 

____________

Διαβάστε ακόμα: Κάποτε ο Δήμαρχος της Τήλου Τάσος Αλιφέρης, που πέθανε σήμερα, δεν θα θεωρείται πρωτοπόρος

 

 

2

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Πολύ αντικρουόμενα συναισθήματα δημιουργούν οι απαντήσεις του παιδιού. Πόσα σημάδια κουβαλάει μέσα του, τι έχουν δει τα μάτια του?Το όνομά του μεταφράζεται περίπου Ευτύχης Φωτεινός! Του το εύχομαι ολόψυχα.