Αυτός που θα κουβαλάει για πάντα ένα μαύρο Δεκαπενταύγουστο

Facebook Twitter
14

Χάνοντας τα πάντα: Μια σπαρακτική σκηνή πένθους με πρωταγωνιστή τον Ben Kingsley στην ταινία "Σπίτι απο άμμο και ομίχλη"

Χθες, για λίγα λεπτά η τηλεόραση έδειξε τον πατέρα του 19χρονου που σκοτώθηκε πηδώντας από το λεωφορείο. Ο άντρας φορούσε ένα μαύρο πουκάμισο και στεκόταν στο κατώφλι του σπιτιού του. Πίσω του μια σκάλα και μια μισάνοιχτη πόρτα από την οποία έβγαινε ορμητικά σαν κύμα το πένθος. Μπορούσες να διακρίνεις για λίγα δευτερόλεπτα το πάγωμα του χρόνου μέσα σε αυτό το σπίτι: Τα πόδια των μαυροντυμένων γυναικών που περίμεναν τον νεκρό.

Ο πατέρας διατηρούσε την αυτοκυριαρχία του μπροστά στις κάμερες λέγοντας κάτι για το ατύχημα. Αν όμως παρατηρούσες το χαμένο βλέμμα του θα έβλεπες ότι απλά προσπαθούσε από κάπου να κρατηθεί για να μην καταρρεύσει. Είναι μια στάση που συνηθίζουν να κρατούν οι άνθρωποι για λίγες ώρες μπροστά στους άλλους, όταν χάνουν έναν δικό τους. Βρίσκονται μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου, σαν να βιώνουν κάτι που δεν συμβαίνει σε αυτούς, λίγο πριν δουν τον νεκρό. Όσοι έχουν χάσει δικό τους άνθρωπο καταλαβαίνουν για τι πράγμα μιλάω.

Μέσα σε ένα καταιγισμό ασταμάτητων σχολιασμών, έντονων καυγάδων, εύκολων χαρακτηρισμών και κατάρων προς κάθε κατεύθυνση χθες στο ίντερνετ, η παγωμένη εικόνα του πατέρα έδινε την ουσία της είδησης: Ένας γονιός έχασε ξαφνικά για πάντα το παιδί του. Το πένθος θα το κουβαλάει μέσα του σε όλη του την ζωή.

Το «πώς», το «τι θα γινόταν αν», το «γιατί να συμβεί» είναι ερωτήσεις που ο ίδιος θα απευθύνει στον εαυτό του και δεν θα παίρνει απάντηση.

Από εδώ και πέρα πρέπει να μάθει να συμβιώνει με αυτό τον μαύρο Δεκαπενταύγουστο σε όλη την υπόλοιπη ζωή του. Όπως μαθαίνει να συμβιώνει ο καθένας από εμάς με την δική του μαύρη επέτειο.

14

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

6 σχόλια
παντα ετσι το κανουν.οι πλουσιοι και οι αστοι βαλανε τουs φτωχουs-αλλα ξεπουλημενουs συνειδησιακα-να κυνηγανε τουs φτωχουs για να ξεχναμε τα ΔΙΣ που εχουν φαει....οπωs ο <<μπατσοs>> των 600 ευρω δερνει τον φτωχο και απελπισμενο που θα μπορουσε να ειναι πατεραs του.εδω θα μπορουσε να ειναι γιοs του...για το γ@μημενο ποσοστο επι του προστιμου...ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ κ ΔΥΝΑΜΗ στην οικογενεια.εχουν δειξει μεχρι τωρα ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ που δεν εχουν δειξει ουτε στο ελαχιστο ολοι αυτοι οι πλουσιοι.καλο <<ταξιδι>> μικρε.
Οσο για τον ''καημενο'' τον ελεγκτη που καποιοι υποστηριζετε πιο πανω,τα γεγονοτα ειναι εναντιον του.Δεν εχει καμμια δικαιοδοσια να ασκησει οποιουδηποτε ειδους βια η κρατηση εναντιον ενος πολιτη.Αν αντιμετωπισει προβλημα πρεπει να καλεσει την αστυνομια και οχι να χειροδικησει ο ιδιος.Επισης εχετε σκεφτει οτι δημιουργωντας αναταραχη θετει σε κινδυνο την ασφαλεια των αλλων επιβατων;Μπορει να χτυπουσε καποιος αλλος οταν χειροδικουσαν.Μπορει να επεφταν και αλλοι οταν ανοιξε η πορτα.Αρα ακαταλληλος για το συγκεκριμενο επαγγελμα.Και αυτα σε περιπτωση που δεν ειχε συμμετοχη στην πτωση του νεαρου.Γιατι αν ειχε(οπως υποστηριζουν καποιοι μαρτυρες)πρεπει να τιμωρηθει αυστηρα
Ασχετα απο το τραγικο γεγονος,ο πατερας του παιδιου μου εκανε και εμενα εντυπωση.Παρολο που πηρε θεση(και καλα εκανε),παρολο τον πονο,παρεμεινε ακεραιος,αξιοπρεπης.Και(αυτο με συγκινησε)μιλουσε για το γιο του σε παροντα χρονο.Ειπε ''ο δικος μου ειναι σωματωδης'' και φαινοταν στα ματια του η αγαπη για το γιο του..Μαυρος δεκαπενταυγουστος
Γμσ τα!...Θα ήταν Υπέροχο να ζούσε το αγόρι.τώρα...ακόμα και να γράψω οτι φταίει (εκτός όλων των άλλων) η έλλειψη εκπαίδευσης στους τρόπους πολλών ελεγκτών(ακριβώς όπως Και πολλών αστυνομικών -βλέπε Γρηγορόπουλος)είναι μάταιο... θα το καταλάβουν μόνο όσοι έχουν ανταμώσει κάποιον τέτοιο ελεγκτήπου το λες "κοίτα, ξέχασα να το ακυρώσω γι΄αυτό κόψε μου πρόστιμο "και εκείνος σου απαντά με μαγκιά "και γιατί ξέχασες; οι άλλοι γιατί ξέχασαν;" Αν δεν είσαι 18 ή 15 ...και έχεις τα νεύρα σου σε καλή μέρα,μπορείς να του απαντήσεις "αυτό δεν θα το μάθεις...δεν σου χρειάζεται... η δουλειά σου είναι να μου κόψεις το πρόστιμο για να το πληρώσω τις επόμενες μέρες"αν όχι μπορεί να γίνει οτι ναναι ...με Χειρότερο όλων αυτό που έγινε προχτές..........................................και τα δικά μου Συλλυπητήρια στους γονείς Του.
Είναι βαρύ ένα τέτοιο πένθος, κανείς δεν το αμφισβητεί. Όμως ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι με λίγες αράδες που διάβασε στα διάφορα sites μπορεί να κρίνει με ψύχραιμη σκέψη το τραγικό συμβάν; Διότι είναι μεγάλο το ρίσκο να καταδικάσουμε τον ελεγκτή χωρίς να έχουμε επαρκή στοιχεία. Ας αφήσουμε λοιπόν τη Δικαιοσύνη να κρίνει...
@ Citiuς "Ας αφήσουμε την δικαιοσύνη να κρίνει"Σοβαρολογείς; ή Θεωρητικολογείς;Η δικαιοσύνη στον τόπο αυτό δεν μπορεί να δικάσει(οχι μόνο τον αρχηγό του υπόκοσμου Μάκαρο Ψωμιάδη)αλλά Ούτε τις Απατεώνισσες του ΙΚΑ Καλλιθέας που έφαγαν 18 εκατομμύρια ευρώ (μην πω 18 εκατομύρια εισιτήρια τρόλεϊ και πιαστώ για λαϊκιστής )και εσύ μας προτρέπεις να αφεθούμε στις "φτερούγες" της
Στοιχεία, ψύχραιμη σκέψη, αντικειμενικότητα... Τόση σαπίλα στη σκέψη, βασισμένη στο δίκαιο και τη λογική πάντα.Το παιδί αυτό σκοτώθηκε από την χωρίς καμιά δικαιολογία απαράδεκτη συμπεριφορά ενός ελεγκτή. Ό,τι και αν είχε κάνει, ό,τι και αν είχε πει, όπως και να το δεις σε τελική ανάλυση το πράγμα ο πιτσιρικάς πέθανε και σε αυτό δεν υπάρχει κανένα ναι μεν αλλά... Είναι να ντρέπεται κανείς και όχι να ηθικολογεί σαν αγάμητη θεούσα περί δικαιοσύνης. Και δεν είσαι ο μόνος Citius, είστε ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτής της κοινωνίας που έχετε χάσει το μέτρο και την ανθρωπιά σας. Μακάρι να μη ζήσετε ποτέ στο πετσί σας αυτό που περνάει η οικογένεια του σκοτωμένου, αν και σας αξίζει.
Μπορείς να μου τεκμηριώσεις αυτό το "απαράδεκτη συμπεριφορά"; Ήσουν παρών που κρίνεις μ' αυτό τον χαρακτηρισμό; Σκέψου ότι κρίνεις έναν εργαζόμενο που στενάζει κι αυτός όπως όλοι μας για να βγάλει ένα μεροκάματο. Όσο για τα περί ντροπής, περισσότερο θα ντρεπόμουνα αν καταδίκαζα κάποιον χωρίς στοιχεία και εν θερμώ, χάριν του λαϊκού αισθήματος, όπως διαμορφώνεται μέσα από το ίντερνετ...
Ναι μωρέ Citius, ο ευγενής αυτός ταλαίπωρος εργαζόμενος που μόνο τη δουλίτσα του έκανε για να βγάλει το τίμιο ψωμάκι του που του το πίκρανε το παλιόπαιδο ο τζαμπατζής, δεν μας έφτανε η Τρόικα και η Μέρκελ, έχουμε και αυτούς τους ασεβέστατους νεαρούς που στο τέλος πηδάνε από τα παράθυρα για να τον μπλέξουν ελεγκτή άνθρωπο... Αλλά επειδή δεν ζούμε στον μικρόκοσμο χουντικού μελοδράματος με τον Ξανθόπουλο και όσοι ξέρουμε τι θα πει (και) ελεγκτής εισιτηρίων στην Αθήνα - έχω στήσει καβγάδες και καβγάδες με αυτούς τους κάφρους που την πέφτουν συνήθως σε ξένους ή σε όσους τους παίρνει να εκφοβίζουν - μπορούμε να καταλάβουμε εύκολα πως έφτασε ο πιτσιρικάς να σκοτωθεί. Που ακούστηκε να γίνει καβγάς και να στριμωχτεί πολίτης σε δημόσιο μέσο μεταφοράς με τέτοιο τρόπο ώστε να προσπαθήσει να ξεφύγει όσο κινούνταν το τρόλεϊ επειδή δεν είχε χτυπήσει εισιτήριο; Ακόμα και εδώ στην Αμερική όπου ζω και που η αγριότητα της πάσης φύσης εξουσίας είναι κανόνας, δεν φτάνουν ποτέ σε τέτοιο σημείο οι ελεγκτές να πιέσουν τους πολίτες λες και έχουν να κάνουν με εγκληματίες. Και να σου κάνω και μια ερώτηση: ας υποθέσουμε πως ο νεαρός αντιμετώπιζε ψυχιατρικά προβλήματα (δεν έχω διαβάσει κάτι τέτοιο, υποθετικά μιλάω) και η συμπεριφορά του ήταν τέτοια που να τον καθιστούσε επικίνδυνο για τον εαυτό του και τους άλλους, δικαιολογείται να έφτασε σε τέτοιο βαθμό η πίεση του ελεγκτή που να έφερε σε τέτοια κατάσταση τον νεκρό; Από όπου και να το πιάσεις δεν μας πείθεις με τις μυξολογίες περί μαρτύρων, δικαιοσύνης και για "έναν εργαζόμενο που στενάζει κι αυτός όπως όλοι μας για να βγάλει ένα μεροκάματο". Τέτοιο μεροκάματο να το βράσω. Όσο για τις αρλούμπες για το λαϊκό αίσθημα και για το ίντερνετ, άσε μας αγοράκι μου, ξεκόλλα λίγο και δες τι συμβαίνει τριγύρω σου και μετά έλα να μου πεις για ντροπές.
"Ας υποθέσουμε...", λες... και με υποθέσεις βγάζεις την ετυμηγορία σου και αυτό δεν θεωρείται "μυξολογία" και "αρλούμπα" (δικές σου εκφράσεις). Με αποκαλείς και "αγοράκι σου" αλλά έτσι δεν ενισχύεις την επιχειρηματολογία σου -το καταλαβαίνεις, έτσι δεν είναι;
ΚΑΙ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΗΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙ; ΕΧΕΙ ΠΟΤΕ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΔΩΣΕΙ ΔΙΚΑΙΟ ΣΤΟ ΘΥΜΑ ; ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ ΠΟΤΕ ΠΟΛΙΤΗΣ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΗ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ; ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΛΕΜΕ . ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΥΤΟΠΤΕΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΔΑΝ ΚΑΘΑΡΑ ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΟ ΕΛΕΓΧΤΗ ΝΑ ΓΡΟΝΘΟΚΟΠΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ . ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ; ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΛΕΣΕΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΝΟΜΙΜΑ ΑΦΟΥ ΚΟΠΤΕΣΑΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. .