Για την ιδιαίτερη περίπτωση του ψυχεδελικού Alejandro Jodorowsky

 Για την ιδιαίτερη περίπτωση του ψυχεδελικού Alejandro Jodorowsky Facebook Twitter
3

 Για την ιδιαίτερη περίπτωση του ψυχεδελικού Alejandro Jodorowsky Facebook Twitter

 

Μία ακόμη ρετροσπεκτίβα στο πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου της Λευκωσίας ήταν αυτή στις ταινίες του αιρετικού Alejandro Jodorowsky (προφέρεται ως Γιοντορόφσκι ή και Χοδορόφσκι). Κι όταν λέμε ''αιρετικός'' δεν είναι απλή έκφραση! Οι ταινίες του Χιλιανού σημαντικού καλλιτέχνη, τουλάχιστον οι δύο πρώτες που είδαμε, βρίθουν από αναφορές στον Fellini, τον Bunuel, το Θέατρο του Παραλόγου και την pop κουλτούρα του LSD και της σεξουαλικής επανάστασης του καιρού του. Διόλου τυχαίο που η δεύτερη ταινία του, το ψυχεδελικό γουέστερν El Topo (1970) τράβηξε την προσοχή του John Lennon, ο οποίος μεσολάβησε ώστε η επόμενη ταινία του Jodorowsky, το εμβληματικό The Holy Mountain (1973), να χρηματοδοτηθεί από τον μάνατζερ των Beatles, Allen Klein, και να βρει διανομή στις Ηνωμένες Πολιτείες!

 

Τις ταινίες του Jodorowsky στο Φεστιβάλ προλόγισε ο Κύπριος σκηνοθέτης Νείλος Ιακώβου. Στη σύντομη εισήγηση του μάθαμε τα πάντα για τον Jodorowsky: πώς μαζί με τον Ισπανό θεατρικό συγγραφέα - ποιητή Fernando Arrabal και τον Γάλλο Roland Topor ίδρυσαν στο Παρίσι του 1962 την αναρχική κολεκτίβα Panic Movement ως αντίδραση στο σουρεαλιστικό κίνημα που πια είχε γίνει mainstream. Πώς, επίσης, η πρώτη ταινία του συνέπεσε με την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Μεξικό του 1968 με αποτέλεσμα οι φτωχοί Μεξικανοί να εξεγερθούν και ο Jodorowsky να φυγαδευθεί κακήν κακώς από το Φεστιβάλ του Ακαπούλκο! Πώς, τέλος, η κάθε ταινία του ήταν και μία μικρή προσωπική του περιπέτεια για όλα τα χρόνια, ακόμη και μετά από την ενίσχυση του John Lennon στην τέχνη του!

 

 Για την ιδιαίτερη περίπτωση του ψυχεδελικού Alejandro Jodorowsky Facebook Twitter
Η Diana Mariscal στο ''Fando y Lis'' (1968) του Alejandro Jodorowsky

 

Παρ' όλα αυτά, το κινηματογραφικό μεγάλου μήκους ντεμπούτο του Jodorowsky, το ''Fando y Lis'' σε σενάριο του Arrabal, παραμένει ένα χαωτικό αριστούργημα που εκτιμήθηκε δεόντως από τους θεατές του Φεστιβάλ Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου.

 

 

Πιστεύω ότι είναι άσκοπο να περιγράψει γραμμικά κανείς την τόσο ιδιαίτερη συγκεκριμένη ασπρόμαυρη ταινία. Ας προσπαθήσω να το κάνω κάπως: Στη βραχώδη έρημο του Μεξικού περιπλανιούνται ο νεαρός Fando που κουβαλάει μονίμως στην πλάτη του την παράλυτη κοπέλα του, Lis. Αναζητώντας τη μυθική πόλη Tar, όπου κάθε ευχή δύναται να πραγματοποιηθεί, οι δύο άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με jazz μουσικούς και έναν πιανίστα που παίζει πιάνο ενώ αυτό φλέγεται, με ένα σμάρι γυναικών που τους επιτίθενται με μαστίγια, με ένα γέρο ερημίτη και τη μουγκή πάνχοντρη ερωμένη του, με γριές αριστοκράτισσες που παίζουν χαρτιά εν μέσω της ερήμου και που επίσης τους επιτίθενται με κομπόστες από βερίκοκα, αλλά και με μια παρέα χαρούμενων τραβεστί που ντύνουν γυναικεία τον Fando και αντρικά τη Lis και μετά αποχωρούν προς το πουθενά. Στο τέλος, ο απηυδυσμένος Fando σκοτώνει την ανήμπορη Lis και ξημεροβραδιάζεται πάνω από τον πέτρινο τάφο της παρέα με ένα σκύλο και με ένα λουλούδι στα χέρια του.

 

 Για την ιδιαίτερη περίπτωση του ψυχεδελικού Alejandro Jodorowsky Facebook Twitter
Σκηνή από το ''Fando y Lis'' (1968) του A. Jodorowsky, όπου ο πρωταγωνιστής Fando (Sergio Kleiner) συναντά την πεθαμένη μητέρα του κι εκείνη προσπαθεί να τον ξεκάνει, μπουκώνοντας τον με φαγητό...

 

Φυσικοί φωτισμοί και φυσικά ντεκόρ, ερασιτέχνες ηθοποιοί, ασυναγώνιστο μαύρο χιούμορ, ατμόσφαιρα βουτηγμένη στις μεσκαλίνες, παρενδυσία, αναρχία και έρωτας, ολίγη από gore βία, βαμπιρισμό έως και παιδοφιλία, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του ''Fando y Lis'' που προξένησε επεισόδια, όπως είπαμε, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ακαπούλκο το 1968, γνώρισε όμως και φανατικούς υποστηρικτές σαν τον Roman Polanski και τη σύζυγο του, Sharon Tate, που είχαν παραστεί στην πρώτη προβολή και κατήγγειλαν τη λογοκρισία στον Jodorowsky.

 

 

Η άλλη ταινία του Jodorowsky που προβλήθηκε στη Λευκωσία ήταν η επόμενη του - δεύτερη κατά σειρά στη φιλμογραφία του -, το εντελώς χίπικο αλλόκοτο γουέστερν με τίτλο ''El Topo'' του 1970. Το trailer από το youtube είναι ενδεικτικό μιας ταινίας, για την οποία ο Νείλος Ιακώβου σχολίασε εύστοχα: ''Αν οι Αμερικανοί έκαναν τη φαντασία, Επιστημονική, ο Jodorowsky έμεινε πιστός στη Φαντασία, εκφράζοντας τη μέσα από τις ταινίες του''!

 

Έχοντας περάσει πια στο χρώμα, που τόσο του πήγαινε, συμφώνως και με την ψυχεδελική χρωματική έκρηξη των late 60s - early 70s, ο Jodorowsky κράτησε για τον εαυτό του τον πρωταγωνιστικό ρόλο και έδωσε στον μικρό γιο του, τον 8χρονο τότε Brontis Jodorowsky, το ρόλο του κινηματογραφικού γιου του.

 Για την ιδιαίτερη περίπτωση του ψυχεδελικού Alejandro Jodorowsky Facebook Twitter
Ο Alejandro Jodorowsky είναι ο ''El Topo'' αυτοπροσώπως (1970)

Εδώ κι αν δεν μπορεί να περιγράψει κανείς το τι γίνεται στις δύο ώρες που διαρκεί η ταινία! Πυροβολισμοί, αποδόμηση των σπαγγέτι γουέστερν της εποχής, αιμάτινα ποτάμια, καλόγεροι, νάνοι, ανατολίτικη φιλοσοφία, χριστιανισμός και παγανισμός, μεταλλαγμένα όντα, απόκοσμη ψυχεδελική μουσική (ο ίδιος ο Jodorowsky μεταξύ των συνθετών του σάουντρακ της ταινίας) και ερμηνείες φανερά επηρεασμένες από το θέατρο, που επίσης είχε δουλέψει πολύ ο σκηνοθέτης.

 

Στα σίγουρα, εάν ο John Lennon δεν μεσολαβούσε στον Allen Klein, το ''El Topo'' δεν θα παιζόταν ποτέ στις ΗΠΑ, έστω και στο πλαίσιο μεταμεσονύκτιων προβολών και, κυρίως, ο Jodorowsky δεν θα έβρισκε τα κεφάλαια για να γυρίσει την επόμενη ταινία του. Λέγεται μάλιστα πως τόσο ο Lennon, όσο και η αβάν γκαρντ Yoko Ono, είχαν δώσει ένα σημαντικό μέρος από τα ειδοσήματα τους στον Jodorowsky για να συνεχίσει το ακραίο καλλιτεχνικό του έργο. Χαρακτηριστική ήταν η κριτική του Αμερικανού ποιητή και κριτικού Peter Schjeldahl για το ''El Topo'': Ένα πολύ παράξενο αριστούργημα, τρελό και σουρεαλιστικό!

 

 Για την ιδιαίτερη περίπτωση του ψυχεδελικού Alejandro Jodorowsky Facebook Twitter
Σκηνή από το ''El Topo'' (1970) του Alejandro Jodorowsky

 

 Για την ιδιαίτερη περίπτωση του ψυχεδελικού Alejandro Jodorowsky Facebook Twitter
Ο Allen Klein με τη Yoko Ono και τον John Lennon το 1977 - τρεις άνθρωποι που υποστήριξαν πολύ τον Alejandro Jodorowsky και το έργο του!

 

* Το Φεστιβάλ Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου της Λευκωσίας τερματίζεται απόψε με την προβολή του μουσικού ντοκιμαντέρ ''The Rolling Stones: Charlie is my darling - Ireland 1965'' και των ταινιών του Alejandro Jodorowsky, ''El Topo'' (1970) και ''The Holy Mountain'' (1973).

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

The Review / «Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, κριτικός στο Αθηνόραμα, αναλύουν τη νέα ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ, που μόλις κυκλοφόρησε στις αίθουσες και τρομάζει τους Αμερικανούς θεατές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μην ανοίγεις την πόρτα

Οθόνες / «Μην ανοίγεις την πόρτα»: Το χειροποίητο αλλά καθόλου ερασιτεχνικό θρίλερ των Unboxholics

Η πρώτη τους ταινία είναι λογικό να αποτελεί τη συνισταμένη των επιρροών τους αλλά και τόσο παρήγορο να συνορεύει με ένα λιντσικό σύμπαν ψυχολογικού θρίλερ, αντί να αναπαράγει απότομες τρομάρες και δωρεάν ανατριχίλες. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Pulp Fiction / Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Ο Κόπολα πούλησε τα φημισμένα αμπέλια του και σκάρωσε ένα από τα ακριβότερα στοιχήματα στην ιστορία του σινεμά. Όμως, το Φεστιβάλ Καννών των auteurs και των κινηματογραφιστών αιχμής έχει τόση ανάγκη τους καταξιωμένους δημιουργούς μιας αλλοτινής εποχής;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Οθόνες / Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Ο διάσημος Ελληνογάλλος σκηνογράφος του Χόλιγουντ μιλά στη LiFO για την τέχνη του, για το «Independence Day», το «Dark City», το «Poor Things» και την «Barbie», και για τότε που ο Φίντσερ του ζήτησε να του σχεδιάσει έναν δονητή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Ο Jodorowsky ήταν και συνθέτης, αφού είχε γράψει μουσικές σε δύο τουλάχιστον ταινίες του, στο “El Topo” και στο “The Holy Mountain”. Το soundtrack του “El Topo” βγήκε στην Apple, την εταιρεία των Beatles, το 1970. Το είχα αγοράσει, αφού πρώτα κατάφερα να δω την ταινία, στα μέσα της δεκαετίας του ’90. To σάουντρακ έχει πολύ ενδιαφέρον όχι μόνο γι’ αυτή καθ’ αυτή τη μουσική, αλλά και για τις φοβερές «μπουνιουελικές» LP-sized φωτογραφίες, όπως και για την συνέντευξη του Jodorowsky στο gatefold. Το “El Topo” είναι ένα αγνό ψυχεδελικό φιλμ, επηρεασμένο από την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου (ο Jodorowsky την αποκαλεί κάτι σαν «ύπατο ψυχεδελικό ταξίδι»), καθώς και από την «Οδύσσεια»! Ο σκηνοθέτης υποστηρίζει πως το τέλος όλων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων –είτε πρόκειται για την πολιτική, τις τέχνες, τις επιστήμες κ.λπ.– είναι η «φώτιση», αντιμετωπίζοντας την εκστρατεία του Αλέξανδρου σαν ένα psych trip στα βάθη της ύπαρξης, και άρα στην αναζήτηση του προσωπικού φωτός. Αυτό μας θυμίζει λίγο το ευφυές ψυχεδελικό παραμύθι «Ανεξέλεγκτες Καταστάσεις» του Ken Russell, εκεί που ο ήρωας μετατρέπεται ο ίδιος σε σκέτο φως(!), καθώς έρχεται να συναντήσει την αγαπημένη του.Λίγα χρόνια νωρίτερα από το “El Topo”, το 1968, ο Jodorowsky φαίνεται πως είχε σκηνοθετήσει στο Μεξικό ένα ψυχεδελικό θεατρικό, από το οποίο προέκυψε κι ένα σάουντρακ (Alfa - Gungadin: !Un Hiperconcierto!). Η διασκευή που υπάρχει εκεί στο “Purple haze” του Jimi Hendrix έχει ένα εξώκοσμο ποπ άρωμα…https://www.youtube.com/watch?v=1AaHfvKX6Zw
Μήπως το soundtrack του ''El Topo'', ο Jodorowsky τό'χε ''μοιραστεί'' και με τον σαξοφωνίστα Martin Fierro που είχε παίξει ένα φεγγάρι με τους Sir Douglas Quintet; Κάτι τέτοιο είχα ακούσει...
Ο δίσκος περιλαμβάνει μόνο τις μουσικές του Jodorowsky. Κάπου όμως στο gatefold αναγράφεται “additional music composed by John Barham”. Προφανώς στην ταινία υπάρχουν και κάποια θέματα ή επιμέλειες του Barham, που ήταν βασικά κλασικός πιανίστας και ενορχηστρωτής. Μπορεί να είχε αναλάβει τίποτα χορωδιακά ή κάποια ορχηστρικά… Έχω χρόνια να δω την ταινία και δεν θυμάμαι…Ο Barham ήταν συνεργάτης των Beatles (“Let It Be”) και άρα της Apple, του George Harrison (για παράδειγμα παίζει αρμόνιο κι έχει κάνει ενορχηστρώσεις στο “My sweet Lord), των Quintessence κ.ά.