Απεργία την Πρωτομαγιά

Σ' αυτό το χωριό τα αγόρια έχουν σώμα κοριτσιού ως τα 12!

 Σ' αυτό το χωριό τα αγόρια έχουν σώμα κοριτσιού ως τα 12! Facebook Twitter
7

  

Η εφηβεία είναι μια περίεργη ηλικία για όλους αλλά για τα Guevedoce (που σημαίνει όρχεις στα 12) παιδιά της Δομινικανής Δημοκρατίας είναι ακόμη πιο περίεργη μιας και φαίνεται πώς αλλάζουν το φύλο τους όταν φτάσουν στην εφηβεία.

Όπως κατέγραψε το φαινόμενο ο Michael Mosley στην νέα σειρά του BBC  Countdown to Life: The Extraordinary Making of Υou, η απίστευτη υπόθεση αυτών των παιδιών είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται στο 1% των αγοριών που γεννιούνται στο  Σαλίνας, ένα απομονωμένο χωριό στην νοτιοδυτική πλευρά της Δομινικανής Δημοκρατίας.  

Οι Guevedoces που τους αποκαλούν επίσης και "machihembras" που μεταφράζεται ως "πρώτα γυναίκα μετά άντρας" – φαίνεται πως όταν γεννιούνται είναι 100% κορίτσια και έτσι τα μεγαλώνουν.

Mια ανεπάρκεια στο ένζυμο 5-α-ρεδουκτάσης είναι υπεύθυνο για την σπάνια κατάσταση των Guevedoce. Χωρίς το ένζυμο το σώμα δεν δημιουργεί την ανδρική ορμόνη διυδροτεστοστερόνη (DHT) που εμποδίζει την δημιουργία των ανδρικών γεννητικών οργάνων – μέχρι να χτυπήσει η εφηβεία τουλάχιστον όπου η αύξηση της τεστοστερόνης αποκαλύπτει κάπως καθυστερημένα ότι οι Guevedoces είναι στην πραγματικότητα αγόρια.

«Όταν γεννιούνται, μοιάζουν με κορίτσια που δεν έχουν όρχεις και με κάτι που φαίνεται ότι είναι γυναικείος κόλπος», γράφει ο Mosley. «Μόνο όταν πλησιάζουν την εφηβεία, μεγαλώνει το πέος τους και βγαίνουν οι όρχεις».

Μετά από την ανάπτυξη τους στην εφηβεία, οι Guevedoces μεγαλώνουν και ζουν σαν κανονικοί λειτουργικοί άντρες στην κοινωνία αν και υπάρχουν ορισμένα φανερά σημάδια που δείχνουν την μοναδική τους βιολογική καταγωγή.

«Πέρα του ότι είναι λίγο μικροκαμωμένοι, τα πάντα λειτουργούν και οι Guavadoces ζουν κανονικά τις ζωές τους σαν άντρες», γράφει ο Mosley «αν εξαιρέσεις τα αραιά γένια τους και μικρούς προστάτες».

Δεν αλλάζουν όλοι τα ονόματα τους όταν φτάνουν στην εφηβεία – ορισμένοι μεγάλοι σε ηλικία άντρες της περιοχής έχουν γυναικεία ονόματα σε όλη την διάρκεια της ζωής τους. Είναι ένα φαινόμενο που δεν συμβαίνει μόνο στην Δομινικανή Δημοκρατία, έχει παρατηρηθεί επίσης στην Τουρκία και στη Νέα Γουινέα.

Για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ ο Mosley συνάντησε τον Johnny ένα αγόρι Guevedoce που μεγάλωσε σαν μικρό κορίτσι με το όνομα Felicita. Όταν η Felicita έγινε 7 χρονών, η εφηβεία την άλλαξε περισσότερο από ότι συνήθως συμβαίνει στον περισσότερο χρόνο.

«Δεν ένιωθα καλά, δεν ήθελα πια να φοράω φούστες και να παίζω με κορίτσια. Το μόνο που ήθελα να κάνω είναι να παίζω με παιδικά πιστόλια και αγόρια», λέει ο Johnny. Μαζί με τις ψυχολογικές αλλαγές ήρθαν και οι βιολογικές. Ο Johnny έβγαλε όρχεις και πέος.

Παρά τα πειράγματα στο σχολείο, η μεταμόρφωση του ήταν αρκετά θετική: «Ποτέ δεν μου άρεσε να ντύνομαι σαν κορίτσι. Όταν άλλαξα, ήμουν ευτυχισμένος με την ζωή μου», λέει.

Την ανακάλυψη γιατί τα Guevedoce παιδιά περνούν μια τόσο ριζική αλλαγή την έκανε πριν από δεκαετίας μια ενδοκρινολόγος η Julianne Imperato από το πανεπιστήμιο Cornell της Αμερικής που ταξίδεψε στην Δομινικανή Δημοκρατία στα 70s.

Η Imperato και οι συνάδελφοι της βρήκαν ότι μια ανεπάρκεια στο ένζυμο 5-α-ρεδουκτάσης που είναι υπεύθυνο για την σπάνια κατάσταση των Guevedoce. Χωρίς το ένζυμο το σώμα δεν δημιουργεί την ανδρική ορμόνη διυδροτεστοστερόνη (DHT) που εμποδίζει την δημιουργία των ανδρικών γεννητικών οργάνων – μέχρι να χτυπήσει η εφηβεία τουλάχιστον όπου η αύξηση της τεστοστερόνης αποκαλύπτει κάπως καθυστερημένα ότι οι Guevedoces είναι στην πραγματικότητα αγόρια. Πριν την εφηβεία «τα εξωτερικά γεννητικά όργανα μοιάζουν αμυδρά να είναι κλειτορίδα και χείλη», γράφει η Elizabeth Kelly για το ISSUES Berkeley Medical Journal.

Παραδόξως, η ανακάλυψη της Imperato ήταν η βάση για το φάρμακο Finasteride που χρησιμοποιείται από χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια άνδρες σε όλο τον κόσμο για την καταπολέμηση του προστάτη αλλά και για την φαλάκρα.

Όσο για τον Johnny, το νεαρό άνδρα που μεγάλωσε σαν κορίτσι, ελπίζει ότι θα βρει την αληθινή αγάπη μια μέρα, σύμφωνα με το Mosley. Μετά από βραχυπρόθεσμες σχέσεις με κορίτσια όταν έκανε την μετάβαση του στην αρρενωπότητα, ακόμη ψάχνει για την ιδανική γυναίκα. «Θα ήθελα να παντρευτώ, να κάνω παιδιά, με μια σύντροφο που θα μου σταθεί στα καλά και στα άσχημα».

Τech & Science
7

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM
Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Την επομενη φορα που εγκαθετοι και τρολλς προπαγανδισουν οτι η ταυτοτητα φυλλου δεν υπαρχει και αποτελει "κοινωνικη κατασκευη" για να προπαγανδισουν την unisex ατζεντα τους η την επιβολη των ομοφυλικων προτυπων τους ως "ορθων" η συχρονων η ανωτερων κτλ καλο θα ηταν να μετελησουν το εν λογω φαινομενο.... Τα αρσενικα εχουν διαφορες απο τα θυληκα απο την στιγμη της συλληψης σε χημικο επιπεδο.
Η ταυτότητα φύλου αναφέρεται στη βαθειά αίσθηση, την προσωπική εμπειρία που έχει το άτομο για το κοινωνικό φύλο στο οποίο ανήκει που μπορεί να αντιστοιχεί ή όχι με το βιολογικό φύλο.Όσο για τους Guevedoces δεν βλέπω κάτι διαφορετικό σε σχέση με την ταυτότητα φύλου. Οι γονείς, συχνά, έχουν μια ασυγκράτητη τάση σεξουαλικής τυποποίησης των παιδιών τους η οποία συνοδεύεται από διαφορετική συμπεριφορά ανάλογα με το φύλο που έχουν εκείνες/ εκείνοι διαπιστώσει. Έτσι και στο χωριό Σαλίνας τα παιδιά που γεννιούνται και οι γονείς τους τα αντιλαμβάνονται, φαντάζομαι, από τα σεξουαλικά όργανα ως θηλυκά αντιμετωπίζουν τα βρέφη ως κορίτσια. Δεν συνειδητοποιούν όμως την επίδραση αυτής της "εκπαίδευσης" παραμόνο όταν το φύλο του παιδιού αμφισβητηθεί. Όπως ακριβώς λέει και ο Johnny συνειδητοποίησε πως η το φύλο του είναι διαφορετικό από αυτό που του αποδόθηκε κατά τη γέννηση όταν ήταν 7χρόνων.ΥΓ.: Με μια λέξη θα λέγαμε πως τα παιδιά είναι intersex. (Αν κάνω λάθος, παρακαλώ διορθώστε με.)ΥΓ.2: Άλλο ο σεξουαλικός προσανατολισμός, άλλο η ταυτότητα φύλου. ΥΓ.3: Η μόνη LGBTQI+ ατζέντα που υπάρχει λέγεται Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σύνταγμα...
Όντως το Middlesex είναι εξαιρετικό μυθιστόρημα, όμως αναφέρεται στην ζωή ενός ερμαφρόδιτου, σε αντίθεση με την περίπτωση των Guevedoces, των οποίων ο ανδρισμός κάνει την εμφάνισή του στα δώδεκά τους χρόνια.
Καπως πεπαλαιωμενος ορος το "ερμαφροδιτος", μεσοφυλικος-intersex θα λεγαμε τωρα. Δεν εχει τυχει να διαβασω το βιβλιο αλλα το ατομο που πρωταγωνιστει πρεπει να εχει το ιδιο condition με αυτο που περιγραφεται στο παρον.