Ένα mural για την LGBT ισότητα στο κέντρο του Δουβλίνου

Ένα mural για την LGBT ισότητα στο κέντρο του Δουβλίνου Facebook Twitter
2

 

Ένα mural για την LGBT ισότητα στο κέντρο του Δουβλίνου Facebook Twitter

Στο κέντρο του Δουβλίνου δεσπόζει εδώ και λίγες μέρες ένα τεράστιο mural που απεικονίζει ένα αγκαλιασμένο gay ζευγάρι. Πρόκειται για ένα ένα έργο που δημιούργησαν δύο καλλιτέχνες, ο φωτογράφος Sean Jackson και ο artist Joe Caslin με αφορμή το επερχόμενο δημοψήφισμα για την επικύρωση γάμων μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών στην Ιρλανδία. Το πρότζεκτ δημιουργήθηκε μέσα σε μια νύχτα και κοσμεί τη μια πλευρά ενός τετραόροφου κτιρίου στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ιρλανδίας, σε σημείο όπου θα είναι εμφανές όταν θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα.

Στόχος αυτής της εικαστικής παρέμβασης ήταν να μιλήσει κάποιος ανοιχτά για το θέμα της ισότητας των δικαιωμάτων μεταξύ των gay και των ετεροφυλόφιλων ζευγαριών. Μέσα από τη δημοσίευση στα social media όπως το Twitter και το Instagram οι καλλιτέχνες προσπάθησαν να μεταδώσουν το μήνυμα της ισότητας και του δικαιώματος της ζωής και όπως φαίνεται από τη γρήγορη αναμετάδοση της φωτογραφίας ολοένα και περισσότεροι Ιρλανδοί τέθηκαν υπέρ αυτής της έκφρασης.

Ένα mural για την LGBT ισότητα στο κέντρο του Δουβλίνου Facebook Twitter

Ο Joe Caslin μιλώντας στο Dazed τόνισε πως «είναι δύσκολο για μας να είμαστε η πρώτη χώρα που προχωρά σε δημοψήφισμα για να επιτρέψει έναν γάμο μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου. Έχουν γίνει πολλές αλλαγές τα τελευταία 25 χρόνια στην Ιρλανδία. Ξεφύγαμε από τη θεσμική εξουσία της Καθολικής Εκκλησίας και αυτό έχει μικρότερη απήχηση».

Η Ιρλανδία ανήκει στις Καθολικές χώρες όπου η ομοφυλοφιλία παρέμεινε υπόγεια ακόμη και μέχρι το 1993. Όπως είναι φυσικό, λοιπόν, έχουν διατηρηθεί κάποιες πάγιες απόψεις στο πέρασμα του χρόνου και ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου αποτελεί ακόμη και σήμερα ρητή απαγόρευση για την πλειονότητα των Ιρλανδών. Ένα από τα μοντέλα που συμμετείχαν στη φωτογράφηση για το street art δήλωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού «Εάν θεωρείς πως ο γάμος μεταξύ των gay δεν σε αφορά, κάνεις μεγάλο λάθος».

To πρότζεκτ υπήρξε έμπνευση από τον πίνακα του Ιρλανδού ζωγράφου Frederic William Burton «Meeting on the Turret Stairs», μια ακόμη καλλιτεχνική δημιουργία που παρουσιάζει την απαγορευμένη αγάπη μεταξύ δύο νέων διαφορετικής, ωστόσο, κοινωνικής τάξης. Ο ζωγράφος επηρεάστηκε με τη σειρά του από μια δανέζικη μπαλάντα 1000 ετών που παρουσιάζει την πορεία δύο νέων που δεν μπορούν να κατευνάσουν τις επιθυμίες τους.

Ένα mural για την LGBT ισότητα στο κέντρο του Δουβλίνου Facebook Twitter

Τα μοντέλα που πόζαραν για το έργο ο Barry Jeffers και ο James McLoughlin είναι και οι δύο gay και όπως αναφέρει και ο Caslin. «Έπρεπε να συμμετάσχουν δύο άνθρωποι που να υποστηρίζουν το σενάριο της φωτογράφησης, που να βιώνουν μια διαρκή μάχη. Έγινε μια θαυμάσια δουλειά ακριβώς διότι οι νεαροί γνώριζαν τη δύναμη και την ενέργεια που έβγαινε από αυτό το πρότζεκτ και το υποστήριζαν με επιτυχία».

 

Ένα mural για την LGBT ισότητα στο κέντρο του Δουβλίνου Facebook Twitter
Η αυθεντική φωτογραφία από τους Sean Jackson/Joe Caslin

Αξίζει να αναφερθεί πως το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στο Δουβλίνο στις 22 Μαϊου και θα παρουσιάσει την παρακάτω τροπολογία στον ισχύοντα νόμο: «Ο γάμος θα πρέπει να κατοχυρώνεται από το νόμο ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που αγαπιούνται ανεξαρτήτως του φύλου». Εάν η τροπολογία γίνει δεκτή αυτό θα επιτρέψει στα gay ζευγάρια να απολαμβάνουν τα ίδια πολιτικά δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα. Ο Caslin έχει χρησιμοποιήσει ξανά στο παρελθόν το street art προκειμένου να υποστηρίξει μειονότητες. Το 2012, συγκεκριμένα, ζωγάφισε μια τοιχογραφία που άγγιζε τα 40 μέτρα και απεικόνιζε μια νεαρή πόρνη σε τοίχο στο Εδιμβούργο με την ελπίδα να «δώσει και σε αυτούς τους ανθρώπους φωνή και ισχυρή παρουσία μέσα στην πόλη».

Ένα mural για την LGBT ισότητα στο κέντρο του Δουβλίνου Facebook Twitter
Design
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγνή Πικιώνη: «Η Αθήνα έχει εξελιχθεί σ’ ένα μαζικό λούνα παρκ»

Οι Αθηναίοι / «Δυσκολεύονταν να με πλησιάσουν επειδή ήμουν η κόρη του Πικιώνη»

Η Αγνή Πικιώνη, κόρη του οραματιστή αρχιτέκτονα που είχε αφοσιωθεί στη λαϊκή αρχιτεκτονική, μιλά για τη ζωή της δίπλα σε εκείνον, που της έμαθε ότι «ένας απλός άνθρωπος μπορεί να φτιάξει κάτι σημαντικό». Αρχιτέκτονας και η ίδια, φρόντισε να διασώσει και να ταξινομήσει το έργο του. Τη θυμώνει η μεταμοντέρνα αρχιτεκτονική και πιστεύει ότι η Αθήνα έχει χάσει το στοίχημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Αθηναία αρχιτέκτων Ελίζα Μάνωλα «μεταφράζει» την αγγλική εξοχή

Design / Η Ελίζα Μάνωλα ξαναζωντανεύει παλιά εξοχικά σπίτια της βρετανικής υπαίθρου

Με σεβασμό στην ιστορική αρχιτεκτονική τους, την ιδιαιτερότητα των τεχνοτροπιών και των λεπτομερειών τους, η Αθηναία αρχιτέκτονας προτείνει τον δικό της σύγχρονο σχεδιασμό, εγκαθιστά σε αυτά τα διατηρητέα κτίρια μια αισθητική απαλλαγμένη από κλισέ.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Design / Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Το hotspot της γαλλικής αριστοκρατίας των δεκαετιών πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ζωντανεύει έναν τρόπο ζωής υψηλής τέχνης και μια καθημερινότητα γεμάτη ακραία εξωπραγματική πολυτέλεια. Τώρα είναι και πάλι ανοιχτό για το κοινό. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση

Interiors / Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση στο Παγκράτι

Ο φωτογράφος μόδας Θανάσης Κρίκης ζει σε ένα διαμέρισμα που το αισθάνεται σαν προέκταση του εαυτού του. Σε αυτό κυριαρχούν οι φωτογραφίες μόδας, τα ζωγραφικά του έργα και τα design έπιπλα, μα, πάνω απ’ όλα, η ικανότητά του να τα συνθέτει όλα αυτά και να δημιουργεί ένα καλαίσθητο σύμπαν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα dream house

Design / Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα σπίτι σαν γκαλερί γλυπτών

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται ένα αθηναϊκό σπίτι γεμάτο με έργα Ελλήνων γλυπτών, που όλα του τα πράγματα μένουν πάντα στη θέση τους, και μιλά με τον αρχιτέκτονα ιδιοκτήτη που δεν συνηθίζει να σχεδιάζει σπίτια γιατί «αισθανόταν ότι θα έπρεπε να κάνει και τον διαπραγματευτή της οικογένειας»
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Design / Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Σε μια υπερυψωμένη βιτρίνα στο Κολωνάκι συναντάμε μια σειρά από έργα τριών καλλιτεχνών οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, που απ’ έξω δεν μαρτυρά τι ακριβώς κρύβει μέσα του. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ

σχόλια

2 σχόλια
Μέχρι το 1993 η ομοφυλοφιλία παράνομη. Εδω και χρόνια έχουν σύμφωνο συμβίωσης. Σε λιγο και πλήρη ισότητα γάμου. Εδώ αποποινικοποιήθηκε το 1952. Από τότε ελάχιστα βήματα. Τι φταίει; Η πρώτη φορά αριστερά είναι αριστερά; Για όλους τους πολίτες;
Δημοκρατία εννοούμε άμεση δημοκρατία+κράτος δικαίου. Στην περίπτωση αυτή είναι εντελώς άκυρο ένα τέτοιο ζήτημα να παραπέμπεται σε δημοψήφισμα γιατί ανήκει στην κατηγόρια "κράτος δικαίου" που σημαίνει εξασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων ξεχωριστά για κάθε άτομο! Εν ολίγοις ζητάνε από την πλειοψηφία (straight) να αποφασίσει για ένα θέμα μιας μειονότητας (τους γκει). Σκεφτείτε παρόμοιο δημοψήφισμα στην Ελλάδα με το 90% plus του πληθυσμού να είναι Ελληνικής καταγωγής να αποφασίσει για τα δικαιώματα των αλλοδαπών κατοίκων.. :/