ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

CHECK 4 τεχνίτες στο Instagram, που ανασταίνουν πεθαμένα αντικείμενα Facebook Twitter
Αυτό που με μάγεψε σε αυτήν την δουλειά είναι η ιστορία που κρύβεται πίσω από κάθε ποδήλατο, η ποιότητα κατασκευής, η αισθητική που έχει ο συνδυασμός του minimal με τη στιβαρότητα και τη λεπτομέρεια. Φωτ.: Mario Volante

Οι τεχνίτες του Instagram που ανασταίνουν πεθαμένα αντικείμενα

0

Πρέπει να πιάνουν τα χέρια σου σίγουρα για να φτιάξεις κάτι. Πρέπει να πιάνουν πολύ όμως για να δώσεις ζωή σε ένα αντικείμενο που έχει πεθάνει. Στη λογική της βιωσιμότητας έχουμε μπει αν όχι όλοι, οι περισσότεροι, σκεφτόμαστε «τίποτα δεν πάει χαμένο».

Ψάχνουμε τρόπους να αναστήσουμε φθαρμένα ρούχα, παιχνίδια και παπούτσια, και πάνω σε αυτή την έρευνα προέκυψαν μερικές σούπερ κουλ ανακαλύψεις στο Instagram, δηλαδή άνθρωποι που είναι στην πραγματικότητα τεχνίτες, που ξέρουν πώς να δώσουν νέα πνοή σε πράγματα που κάποιος άλλος τα θεωρεί τελειωμένη υπόθεση.

Η δική μου λίστα περιλαμβάνει τον Μάριο, έναν μηχανικό αυτοκινήτων, μηχανών και τα συναφή, την Kάσσυ, που παίρνει παλιά σακάκια εποχής ΠΑΣΟΚ και πίσω και τα κάνει ιδιαίτερα ταγέρ, τους Ω Να Shoe!, που παίρνουν παπούτσια αρχαία και τα κάνουν σαν καινούργια, και τη Μάρα, μια κοπέλα που τα χέρια της πιάνουν παλιά υφάσματα και κάνουν μικροσκοπικά Y2K τσαντάκια. Πάμε να τους γνωρίσουμε.

Στη λογική της βιωσιμότητας έχουμε μπει αν όχι όλοι, οι περισσότεροι, σκεφτόμαστε «τίποτα δεν πάει χαμένο». Ψάχνουμε τρόπους να αναστήσουμε φθαρμένα ρούχα, παιχνίδια και παπούτσια, και πάνω σε αυτή την έρευνα προέκυψαν μερικές σούπερ κουλ ανακαλύψεις στο Instagram.

Mario Volante

Τεχνίτης τροχών αυτοκίνητων/μοτοσικλετών, αναπαλαιωτής κλασικών ποδήλατων

Από το δημοτικό έφτιαχνα μόνος μου το ποδήλατο μου, στην Α’ Γυμνασίου αποφάσισα να λύσω τον bobo του αδερφού μου και να τον κάνω σαν καινούργιο, μόλις πήγα Α’ Λυκείου, τον δεύτερο μήνα, σταμάτησα και πήγα για δουλειά στο βουλκανιζατέρ του πατέρα μου. Στα 15 μου, με τα πρώτα μου χρήματα πήρα μια Kawasaki kx80. Στη συνέχεια τελείωσα μηχανικός αυτοκίνητων και δούλευα μόνο το Σάββατο και όταν ήταν κλειστό το σχολείο. Σε ηλικία 19 χρονών κράταγα το βουλκανιζατέρ γιατί ο πατέρας μου είχε ένα πρόβλημα υγείας και συνταξιοδοτήθηκε.

CHECK 4 τεχνίτες στο Instagram, που ανασταίνουν πεθαμένα αντικείμενα Facebook Twitter
Φωτ.: Mario Volante
CHECK 4 τεχνίτες στο Instagram, που ανασταίνουν πεθαμένα αντικείμενα Facebook Twitter
Φωτ.: Mario Volante

Αυτό που κάνω θα σου το εξηγήσω με ένα παράδειγμα: μπορεί να μου φέρουν ένα ποδήλατο της δεκαετίας του ’80 και θα το φτιάξω να είναι όπως όταν βγήκε από το εργοστάσιο, με απίστευτες λεπτομέρειες· σε ένα ποδήλατο του ’40 δεν θα βάλω βίδα για σταυρωτό κατσαβίδι γιατί δεν υπήρχε τότε. Με λίγα λόγια, ταξιδεύω στο παρελθόν. Συνήθως τα ποδήλατα που μου φέρνουν πρέπει να έχεις κάνει αντιτετανικό πριν τα ακουμπήσεις. Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι τόσο σκουριασμένα που έχουν ανοίξει μεγάλες τρύπες.

Αυτό που με μάγεψε σε αυτήν την δουλειά είναι η ιστορία που κρύβεται πίσω από κάθε ποδήλατο, η ποιότητα κατασκευής, η αισθητική που έχει ο συνδυασμός του minimal με τη στιβαρότητα και τη λεπτομέρεια. Κάποιες φορές που πριν ξεκινήσω ένα project το μελετάω με τον πελάτη και βρισκόμαστε σε αδιέξοδο για το τι χρώμα ήταν ή τι ανταλλακτικό μπορεί να έχει βάλει, λέω το εξής: «Μην ανησυχείς, θα μου μιλήσει το ποδήλατο». Νιώθω ότι επικοινωνώ με τα παλιά ποδήλατα, αυτό μου δίνει ικανοποίηση.

Η δουλειά μου χωρίζεται σε μέρη: το πρώτο είναι όταν ξεκινάω το λύσιμο και αρχίζουμε να επικοινωνούμε με το ποδήλατο, μου λέει ποια ανταλλακτικά δεν είναι δικά του και ποια πρέπει να του τα βρω. Τα σημάδια και η φθορά του χρόνου μού διηγούνται ιστορίες από μια άλλη εποχή κι εγώ θέλω να κάνω τα πάντα για να του δώσω ζωή και να το δω όπως ήταν, καινούργιο. Το δεύτερο μέρος είναι η έκφραση του πελάτη όταν βλέπει το ποδήλατό του ολοκληρωμένο, αρχίζει να μου διηγείται ιστορίες από το παρελθόν και τα μάτια του αστράφτουν από νοσταλγία. Είναι δύσκολο να τα βγάλεις πέρα κάνοντας σωστές αναπαλαιώσεις γιατί απαιτεί αρκετές εργατοώρες και η κουλτούρα αυτή έχει έρθει απέξω. Ακόμα στην Ελλάδα δεν μπορούν να δεχτούν ότι μια αναπαλαίωση μπορεί να κοστίσει όσο κάνουν δυο ποδήλατα καινούργια.

CHECK 4 τεχνίτες στο Instagram, που ανασταίνουν πεθαμένα αντικείμενα Facebook Twitter
Το όνειρό μου είναι να αναπαλαιώσω μαζί με την κόρη μου δύο ποδήλατα touring από την εποχή των ’70s, να κάνουμε μια μακρινή απόσταση εκτός Αττικής και να κατασκηνώσουμε σε μια παραλία. Φωτ.: Mario Volante

Φυσικά και αποφέρει κέρδη αυτή η ασχολία, όμως στην Ελλάδα σήμερα, κάνοντας τη δουλειά αυτή νόμιμα, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πάγια που έχει ένα μαγαζί, είναι αρκετά δύσκολη. Η δυσκολία που έχω αντιμετωπίσει είναι ότι δεν υπάρχει κάποια σχολή για να το μάθεις αυτό, οπότε άρχισα να παραγγέλνω κάποια βιβλία στα αγγλικά και να διαβάζω σε forum σχετικά. Λόγω της δυσλεξίας που έχω έγινε ακόμα πιο δύσκολο, αλλά το πάθος και το όραμά μου με κρατούσαν. Δεν είχα καθόλου χρήματα, οπότε κάποια εργαλεία τα έφτιαχνα εγώ, με πατέντες. Μέχρι και ο πάγκος εργασίας όπου δούλευα ήταν ένα γραφείο που είχα βρει στα σκουπίδια.

Το ίντερνετ με βοηθάει αρκετά στην έρευνα και στο να φέρνω ανταλλακτικά απέξω, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με βοηθάνε στην προβολή της δουλειάς μου και στο να ανταλλάζω καθημερινά απόψεις σχετικά με τα ποδήλατα με ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο. Το όνειρό μου είναι να αναπαλαιώσω μαζί με την κόρη μου δύο ποδήλατα touring από την εποχή των ’70s, να κάνουμε μια μακρινή απόσταση εκτός Αττικής και να κατασκηνώσουμε σε μια παραλία.

Instagram: @Mario__volante

Thoughts reworked

Ρούχα δουλεμένα και ζωγραφισμένα στο χέρι

Το Thoughts ξεκίνησε με κομμάτια second hand τα οποία είχα ήδη, αλλά έμεναν αφόρετα στην ντουλάπα μου και ήθελα να βρω τρόπους να τα ξαναφορέσω. Στην αρχή δοκίμασα να ζωγραφίσω κάποια ρούχα τα οποία πρώτα φόρεσα εγώ, έπειτα από καλά σχόλια που έλαβα. Σιγά-σιγά, από βίντεο έμαθα τα βασικά της ραπτικής και κάπως έτσι ασχολήθηκα και με το κομμάτι της μεταποίησης, μέχρι που άνοιξε η σελίδα στο Instagram και έγινε ένα side project. Στην ουσία, χρησιμοποιώ ρούχα, υφάσματα και αντικείμενα από δεύτερο χέρι ή τα λεγόμενα dead stock (τα όποια έχουν μείνει σε ράφια μαγαζιών πολύ καιρό και πωλούνται μαζικά) για να δημιουργήσω ένα νέο ρούχο, φορέσιμο, χωρίς να καταναλώνω σχεδόν καθόλου καινούργιους πόρους – εξαιρώ τις κλωστές.

CHECK 4 τεχνίτες στο Instagram, που ανασταίνουν πεθαμένα αντικείμενα Facebook Twitter
Η βάση του Thoughts είναι το zero waste, δηλαδή η τεχνική της αξιοποίησης των ήδη υπαρχόντων πόρων. Αυτό για μένα είναι και η μεγαλύτερη αξία του sustainability. Φωτ.: Thoughts reworked

Για παράδειγμα, τα τζιν είναι φτιαγμένα από άλλα παντελόνια, οι τσέπες τους από το ύφασμα που περισσεύει και δεν θέλουμε να πεταχτεί. Τα σετ φτιάχνονται από μεταχειρισμένα ανδρικά σακάκια που σε άλλη περίπτωση θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Δεύτερες ευκαιρίες μπορούν να έχουν όλα τα αντικείμενα, τα ρούχα, τα έπιπλα και, πλην εξαιρέσεων, οι άνθρωποι. Όλα στο σύμπαν εξελίσσονται και αλλάζουν μορφή, αυτή είναι η φιλοσοφία μου και ο λόγος που το ξεκίνησα. Τα αντικείμενα που θεωρούνται «νεκρά» είναι αυτά που χρησιμοποιώ περισσότερο, καθώς είναι αυτά που πρέπει να μεταποιηθούν και να γίνουν κάτι καινούργιο.

Τα χαμηλοκάβαλα skinny jeans των ’00s, τα οποία σιχαινόμαστε, γίνονται baggy cargo pants με τσέπες και denim κορσέδες. Τα πουκάμισα που μπορεί να έχουν κάποιο λεκέ ο οποίος δεν βγαίνει, εφόσον δεν υπάρχει θέμα υγιεινής, ζωγραφίζονται και, τέλος, ρούχα τα οποία είναι φθαρμένα και σκισμένα θα γίνουν ύφασμα για patchwork ή ετικέτες. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι που έχω φτιάξει και τυχαίνει μαζικής αποδοχής είναι ένα cargo τζιν. Η βάση του Thoughts είναι το zero waste, δηλαδή η τεχνική της αξιοποίησης των ήδη υπαρχόντων πόρων. Αυτό για μένα είναι και η μεγαλύτερη αξία του sustainability, η χρήση μεταχειρισμένων υφασμάτων και αντικειμένων, το ότι δεν πετιέται τίποτα.

Ακόμη και τα ρέλια αποθηκεύονται μέχρι να σκεφτώ έναν τρόπο να δημιουργήσω κάτι με αυτά ή να προστεθούν κάπου. Μάλιστα, αυτό πολλές φορές δίνει την έμπνευση για νέα projects. Αυτήν τη στιγμή το Thoughts είναι ένα side project που στόχο έχω να γίνει η κύρια πηγή εισοδήματός μου. Οι δυσκολίες αφορούν κυρίως τις ώρες που απαιτούνται για να δημιουργηθεί ένα ρούχο και την τιμή του, η οποία μπορεί πολλές φορές να φαίνεται υπερβολική στον μέσο καταναλωτή ο οποίος έχει συνηθίσει τις τιμές των fast fashion εταιρειών.

CHECK 4 τεχνίτες στο Instagram, που ανασταίνουν πεθαμένα αντικείμενα Facebook Twitter
Φωτ.: Thoughts reworked
CHECK 4 τεχνίτες στο Instagram, που ανασταίνουν πεθαμένα αντικείμενα Facebook Twitter
Φωτ.: Thoughts reworked

Τα social media είναι απαραίτητα στη δουλειά αυτή. Αν δεν υπήρχαν, δεν θα μπορούσαμε να αναδείξουμε τη δουλειά μας. Ως μικρότεροι δημιουργοί δεν έχουμε το budget ούτε τη δυνατότητα να διαφημιστούμε στα παραδοσιακά μέσα. Επίσης, ο καλύτερος τρόπος διαφήμισης στις μικρότερες ηλικίες, στις οποίες απευθύνομαι, είναι το Instagram και το TikTok. Το όνειρό μου για το μέλλον; Θα ήθελα πολύ να μεγαλώσει η ομάδα του Thoughts και να έχει μια οριζόντια και μη ιεραρχική δομή, χωρίς αφεντικά και υπαλλήλους. Ένα συνεργατικό πρότζεκτ με περισσότερα δημιουργικά άτομα με κοινή ιδεολογία και όρους πραγματικού sustainability όχι μόνο ως προς το περιβάλλον αλλά και ως προς τους ανθρώπους που συμμετέχουν.

Instagram: @Thoughtsreworked

Ω Να Shoe

Κατάστημα επιδιόρθωσης & καθαρισμού παπουτσιών 

Με λένε Πάνο και ανήκω κι εγώ στη γενιά των millennials που, μεγαλώνοντας, άκουγε το κλασικό «αφού δεν έχουν χαλάσει τα παπούτσια σου, γιατί να πάρεις άλλα;». Έτσι, δύο χρόνια πριν, μου ήρθε η ιδέα για το Ω Να Shoe, ένα brand μέσω του οποίου παρέχουμε υπηρεσίες καθαρισμού και επιδιόρθωσης παπουτσιών. Ξεκινήσαμε δειλά-δειλά, μαζί με την Τόνια, την κοπέλα μου, από το σαλόνι του σπιτιού μας, και τον τελευταίο χρόνο μετακομίσαμε στον επάνω όροφο του Flower Kickz στο κέντρο της Αθήνας, με το οποίο και συνεργαζόμαστε.

Ουσιαστικά, παρέχουμε υπηρεσίες καθαρισμού και επισκευής παπουτσιών. Εξειδικευόμαστε στα sneakers, αλλά αναλαμβάνουμε οποιοδήποτε άλλο παπούτσι, όσο βρόμικο, παλιό και φθαρμένο κι αν είναι. Εννοείται, όλα στο χέρι.

CHECK 4 τεχνίτες στο Instagram, που ανασταίνουν πεθαμένα αντικείμενα Facebook Twitter
Εξειδικευόμαστε στα sneakers, αλλά αναλαμβάνουμε οποιοδήποτε άλλο παπούτσι, όσο βρόμικο, παλιό και φθαρμένο κι αν είναι. Εννοείται, όλα στο χέρι. Φωτ.: Ω Να Shoe

Πιστεύω και στις δεύτερες και στις τρίτες αλλά και στις τέταρτες ευκαιρίες, αυτό προσφέρουμε κιόλας μέσω του Ω Να Shoe, μια δεύτερη ευκαιρία στο παπούτσι που έχει χάσει τη λάμψη του και θα πήγαινε για τρίποντο… σε πράσινο (δυστυχώς) κάδο. 

Στόχος μου είναι να ξαναδίνω ζωή σε αντικείμενα που κάποιοι τα θεωρούν «πεθαμένα». Να μη χρειαστεί, δηλαδή, να πεταχτεί κάποιο παπούτσι επειδή μπορεί να είναι πολύ βρόμικο, πολύ κιτρινισμένο ή πολύ γδαρμένο. Προσπαθούμε πάντα να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας κυριολεκτικά, ώστε να επαναφέρουμε αγαπημένα ζευγάρια στη ζωή. Βασικά, προέκυψε από μια δική μου, καθημερινή ανάγκη. Δουλεύοντας στην εστίαση, η μόνη παρέα που είχα, γυρνώντας σπίτι στις 4 και στις 5 το πρωί, μέχρι να φάω και να κοιμηθώ, ήταν το ατέρμονο scroll στο YouTube.

Έτσι, ένα βράδυ, επιστρέφοντας από τη δουλειά, κομμάτια, και για μία ακόμα φορά με πενταβρόμικα παπούτσια, πέτυχα ένα βίντεο με έναν κύριο να καθαρίζει κάτι παλιά λευκά Air Force 1. Η όλη διαδικασία, πέρα από το ότι μου φάνηκε πολύ ευχάριστη και soothing, κάπως μου έκανε το κλικ. Την επόμενη μέρα είχα ήδη παραγγείλει υλικά για να καθαρίσω τα sneakers μου, and the rest is history, που λένε και στο χωριό μου. Καθάρισμα στο καθάρισμα, έχοντας ως πειραματόζωα γονείς και φίλους, μου μπήκε η ιδέα να ξεκινήσω να καθαρίζω παπούτσια λίγο πιο σοβαρά. Είπα την ιδέα μου στην Τόνια, ξετρελάθηκε και μέσα σε 5 λεπτά την είχε απογειώσει. Έμενε να βρούμε πώς θα μας λένε. Και εγένετο Ω Να Shoe, λογοπαίγνιο που θέλαμε να εκφράζει ακριβώς το πώς θα νιώσεις και τι θα αναφωνήσεις όταν παραλάβεις και δεις τα ολόφρεσκα παπούτσια σου από εμάς. 

Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να βλέπουμε την ικανοποίηση και τη χαρά στα μάτια των πελατών μας όταν αντικρίζουν τα παπούτσια τους μετά από έναν καθαρισμό. Είναι σαν να συναντάς έναν παλιό καλό σου φίλο έπειτα από πάρα πολύ καιρό. Όσο για το πιο ενδιαφέρον κομμάτι, νομίζω ότι έχει να κάνει με όλα αυτά τα διαφορετικά είδη και υλικά παπουτσιών που αποτελούν μια πρόκληση, αφού «απαιτούν» ειδική μεταχείριση. Εννοείται πως η όλη ιδέα κινείται στο πλαίσιο της βιωσιμότητας.

CHECK 4 τεχνίτες στο Instagram, που ανασταίνουν πεθαμένα αντικείμενα Facebook Twitter
Before Φωτ.: Ω Να Shoe
CHECK 4 τεχνίτες στο Instagram, που ανασταίνουν πεθαμένα αντικείμενα Facebook Twitter
After Φωτ.: Ω Να Shoe

Καθαρίζοντας τα sneakers συχνά, καταφέρνουμε να διατηρούμε την εμφάνιση και τη λειτουργικότητά τους στο μέγιστο. Έτσι, αυξάνουμε και τη διάρκεια ζωής τους, μειώνοντας την ανάγκη για νέες αγορές και παραγωγή νέων προϊόντων, τα οποία συντελούν στην αύξηση της κατανάλωσης πόρων όπως νερό, ενέργεια κ.ά. Αν μας αποφέρει κέρδη; Είμαστε μια νέα επιχείρηση με φυσικό κατάστημα, στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, στην Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θα χαρούμε πολύ όμως να μας κάνετε ξανά την ίδια ερώτηση σε έναν χρόνο από τώρα.

Νομίζω ότι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε έχει να κάνει με την κουλτούρα. Καλώς ή κακώς, καθημερινά είμαστε όλοι εκτεθειμένοι σε άπειρες πληροφορίες, έτσι έχουμε υιοθετήσει τη συνήθεια να αγοράζουμε διαρκώς νέα προϊόντα που γρήγορα φθείρονται, βγαίνουν εκτός μόδας και τα αντικαθιστούμε με νέα, μπαίνοντας ξανά σε αυτόν τον φαύλο κύκλο. Αυτό το mindset στέκεται εμπόδιο σε αυτό που προσφέρουμε εμείς, οπότε σίγουρα δεν είναι εύκολο να πείσεις κάποιον να κρατήσει αυτό που ήδη έχει και να του δώσει αξία.

Επίσης, ως μικρή επιχείρηση, μια μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να κάνουμε match τις υπηρεσίες μας με το ενδιαφερόμενο κοινό, να μας γνωρίσει δηλαδή όσο περισσότερος κόσμος γίνεται και να βρούμε το σωστό σημείο επαφής. Οπότε, είναι ωφέλιμο να μας δίνεται το βήμα μέσα από πρωτοβουλίες όπως αυτό το άρθρο, ώστε να γνωρίσουν περισσότεροι άνθρωποι τη δουλειά μας. Τα σόσιαλ παίζουν τον κυριότερο ρόλο σε ό,τι κάνουμε. Μέσα από αυτά διατηρούμε συνεχή επαφή με τους πελάτες αλλά και τους ακολούθους μας. Προβάλλουμε τις υπηρεσίες μας, τα projects μας, οτιδήποτε καινούργιο παρέχουμε, και μοιραζόμαστε tips και tricks αλλά και τον ενθουσιασμό μας γι’ αυτό που κάνουμε.

Επίσης, έχουμε άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες και εργαλεία που βοηθούν στην ανάπτυξη της επιχείρησής μας. Φυσικά, να αναφέρουμε ότι τα σόσιαλ αποτελούν και έναν από τους λόγους που αυτήν την στιγμή συνεργαζόμαστε με το Flower Kickz, ένα από τα καλύτερα resell καταστήματα της Ελλάδας. Θέλουμε να γίνουμε όσο πιο γνωστοί γίνεται εμείς και η φιλοσοφία μας, να ωθήσουμε όλο και περισσότερο κόσμο να δώσει δεύτερες ευκαιρίες στα παπούτσια του πριν τα πετάξει. Είμαστε ήδη σε διαδικασία παραγωγής και πολύ σύντομα θα λανσάρουμε τη δική μας σειρά προϊόντων, με το brand μας. Πιο μακροπρόθεσμα, ποιος ξέρει; Baby steps for the win!

Instagram: @wnashoe

Μάρα Χαμακιώτη

Χειροποίητα τσαντάκια από παλιά υφάσματα

Λέγομαι Μάρα και είμαι πίσω από το Small bags big butts τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ένα αυτοδημιούργητο brand με upcycled τσαντάκια, αλλιώς το χόμπι μου. Ουσιαστικά, αυτό που κάνω είναι να φτιάχνω από το μηδέν και κυρίως από ανακυκλωμένα υλικά τσαντάκια όπου χωράνε μόνο τα απαραίτητα. Είναι φτιαγμένα για ανθρώπους με περίεργο γούστο, αλλά κυρίως εστιάζω στη χρηστικότητα της τσάντας και στη βιωσιμότητά της. Η αισθητική τους είναι εμπνευσμένη από τα ’90s και τα ’00s και συνδυάζεται με μια πιο παιδική και ακατέργαστη αίσθηση.

4 τεχνίτες στο Instagram, που ανασταίνουν πεθαμένα αντικείμενα Facebook Twitter
Η αισθητική τους είναι εμπνευσμένη από τα ’90s και τα ’00s και συνδυάζεται με μια πιο παιδική και ακατέργαστη αίσθηση. Φωτ.: Small bags big butts

Στη δουλειά που κάνω με το Small bags big butts ως πρώτη ύλη χρησιμοποιώ παλιά ρούχα, υφάσματα, δερματίνες από εργοστάσια παπουτσιών, υφάσματα δηλαδή που κάποιοι θεώρησαν νεκρά ή άχρηστα. Πώς ξεκίνησα να ασχολούμαι με αυτό; Tο 2020, στην πρώτη καραντίνα, όταν μια μέρα αποφάσισα να οργανώσω την αποθήκη του πατρικού μου. Εκεί βρήκα όλα τα παιδικά μου ρούχα, που ήταν γεμάτα χρώματα και σχέδια. Όμως δεν είχα πρόσβαση σε καταστήματα υφασμάτων, λόγω της καραντίνας.

Έτσι, λοιπόν, σκέφτηκα και αποφάσισα να κάνω κομμάτια τα παιδικά ρούχα τα δικά μου και της αδελφής μου. Έπειτα άρχισα να τα μπλέκω μεταξύ τους και να τα ράβω σε διάφορους συνδυασμούς. Κάπως έτσι, λοιπόν, άρχισα να δίνω ζωή σε ένα σωρό υφάσματα που κάθονταν χρόνια σε μια αποθήκη. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι συνήθως είναι αυτό της σύνθεσης της τσάντας. Ποτέ δεν προσχεδιάζω, όλα τα κόβω και τα ράβω πάνω στο γραφείο μου, τα συνδυάζω και τα ράβω επιτόπου.

Το πιο ικανοποιητικό κομμάτι θα έλεγα πως είναι αυτό του αποτελέσματος. Όταν το αποτέλεσμα με ευχαριστεί, με γεμίζει απίστευτα και μου δίνει πάντα ώθηση να φτιάχνω κι άλλα. Είναι βασισμένο στη λογική της βιωσιμότητας και του eco fashion, καθώς όλες οι τσάντες είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου φτιαγμένες από ανακυκλωμένα υλικά, σε συνδυασμό με οικολογικές γούνες, και είναι μικρές σε μέγεθος.

4 τεχνίτες στο Instagram, που ανασταίνουν πεθαμένα αντικείμενα Facebook Twitter
Φωτ.: Small bags big butts
4 τεχνίτες στο Instagram, που ανασταίνουν πεθαμένα αντικείμενα Facebook Twitter
Φωτ.: Small bags big butts

Instagram: @small_bags_big_butts

Design
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

#BREAKBINARY: Βασιλική Ρούσσου, πόσο δύσκολο είναι να τρέχεις ένα fashion brand στην Ελλάδα;

Μόδα & Στυλ / #BREAKBINARY: Βασιλική Ρούσσου, πόσο δύσκολο είναι να τρέχεις ένα fashion brand στην Ελλάδα;

Ambassador της ελληνικής ομορφιάς, σχεδιάστρια αξεσουάρ και δημιουργός του brand Marivee, η Βασιλική μιλά στον Αλέξανδρο Διακοσάββα για τη δημιουργική πλευρά της μόδας και για τη μέθοδο του upcycling που ακολουθεί.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
OnMaterials: Tα σκουπίδια του ενός μπορούν να αποτελέσουν τέχνη για κάποιον άλλον

ADM The Green Issue / OnMaterials: Tα σκουπίδια του ενός μπορούν να αποτελέσουν τέχνη για κάποιον άλλον

Η Μαρία Αντέλα Κονόμι τρέχει μια πλατφόρμα που θέλει να στηρίξει την εγχώρια καλλιτεχνική παραγωγή μέσα από την επανάχρηση υλικών τα οποία οι δημιουργοί και οι χώροι τέχνης πετάνε, συμβάλλοντας έτσι σε ένα πιο βιώσιμο πολιτιστικό περιβάλλον.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγνή Πικιώνη: «Η Αθήνα έχει εξελιχθεί σ’ ένα μαζικό λούνα παρκ»

Οι Αθηναίοι / «Δυσκολεύονταν να με πλησιάσουν επειδή ήμουν η κόρη του Πικιώνη»

Η Αγνή Πικιώνη, κόρη του οραματιστή αρχιτέκτονα που είχε αφοσιωθεί στη λαϊκή αρχιτεκτονική, μιλά για τη ζωή της δίπλα σε εκείνον, που της έμαθε ότι «ένας απλός άνθρωπος μπορεί να φτιάξει κάτι σημαντικό». Αρχιτέκτονας και η ίδια, φρόντισε να διασώσει και να ταξινομήσει το έργο του. Τη θυμώνει η μεταμοντέρνα αρχιτεκτονική και πιστεύει ότι η Αθήνα έχει χάσει το στοίχημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Αθηναία αρχιτέκτων Ελίζα Μάνωλα «μεταφράζει» την αγγλική εξοχή

Design / Η Ελίζα Μάνωλα ξαναζωντανεύει παλιά εξοχικά σπίτια της βρετανικής υπαίθρου

Με σεβασμό στην ιστορική αρχιτεκτονική τους, την ιδιαιτερότητα των τεχνοτροπιών και των λεπτομερειών τους, η Αθηναία αρχιτέκτονας προτείνει τον δικό της σύγχρονο σχεδιασμό, εγκαθιστά σε αυτά τα διατηρητέα κτίρια μια αισθητική απαλλαγμένη από κλισέ.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Design / Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Το hotspot της γαλλικής αριστοκρατίας των δεκαετιών πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ζωντανεύει έναν τρόπο ζωής υψηλής τέχνης και μια καθημερινότητα γεμάτη ακραία εξωπραγματική πολυτέλεια. Τώρα είναι και πάλι ανοιχτό για το κοινό. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση

Interiors / Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση στο Παγκράτι

Ο φωτογράφος μόδας Θανάσης Κρίκης ζει σε ένα διαμέρισμα που το αισθάνεται σαν προέκταση του εαυτού του. Σε αυτό κυριαρχούν οι φωτογραφίες μόδας, τα ζωγραφικά του έργα και τα design έπιπλα, μα, πάνω απ’ όλα, η ικανότητά του να τα συνθέτει όλα αυτά και να δημιουργεί ένα καλαίσθητο σύμπαν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα dream house

Design / Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα σπίτι σαν γκαλερί γλυπτών

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται ένα αθηναϊκό σπίτι γεμάτο με έργα Ελλήνων γλυπτών, που όλα του τα πράγματα μένουν πάντα στη θέση τους, και μιλά με τον αρχιτέκτονα ιδιοκτήτη που δεν συνηθίζει να σχεδιάζει σπίτια γιατί «αισθανόταν ότι θα έπρεπε να κάνει και τον διαπραγματευτή της οικογένειας»
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Design / Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Σε μια υπερυψωμένη βιτρίνα στο Κολωνάκι συναντάμε μια σειρά από έργα τριών καλλιτεχνών οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, που απ’ έξω δεν μαρτυρά τι ακριβώς κρύβει μέσα του. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT