Γιατί το κρασί κάνει καλό στην υγεία;

Γιατί το κρασί κάνει καλό στην υγεία; Facebook Twitter
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ-WHO) συστήνει καθημερινά 2 ποτήρια κρασί στις γυναίκες και 3 στους άντρες. Παρατηρούμε ότι η μεσογειακή διατροφή συστήνει 1 κρασάκι στις γυναίκες και 2 στους άντρες. Δίνεται, μάλιστα, έμφαση στον τρόπο κατανάλωσης και προτείνεται να απολαμβάνουμε το κρασί με παρέα και φαγητό. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
2

Το κρασί κερδίζει τις προτιμήσεις μας ολοένα και περισσότερο έναντι των «σκληρών» ποτών. Χρήσιμο είναι να μάθουμε, λοιπόν, ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες και οι θερμιδικές αξίες του, συζητώντας με τη Διατροφολόγο PhD Αναστασία Κανέλλου, καθηγήτρια Διατροφής στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων & Διατροφής στο ΤΕΙ Αθήνας.

— Πολλές είναι οι επιστημονικές μελέτες που εξαίρουν τις ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού. Ισχύει κάτι τέτοιο, και γιατί;

Πράγματι, έχουν αποδειχθεί διαφορετικές ευεργετικές επιδράσεις της ήπιας κατανάλωσης κρασιού στην υγεία μας. Παρατηρήθηκε ότι προκαλεί τη σημαντική αίσθηση ότι είμαστε υγιείς, η οποία βελτιώνει τη διάθεση και τελικά την ποιότητα της ζωής μας. Μακροπρόθεσμα, μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος (κατά 30%) και εμφάνισης καρκίνου στομάχου και πνεύμονα, ενώ μειώνει τις πιθανότητες κατάγματος της λεκάνης. Τα παραπάνω οφέλη καρπούνται όσοι πίνουν καθημερινά 1-2 ποτηράκια κρασιού, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου κρασί ή προτιμούν την μπίρα και άλλα οινοπνευματώδη ποτά. Αντίθετα, η συστηματική υπερκατανάλωση οινοπνεύματος αυξάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα και επιβαρύνει την υγεία του οργανισμού.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ λευκού και ερυθρού, όσον αφορά τα ευεργετικά συστατικά που λαμβάνουμε;

Ναι, κυρίως ως προς την αντιοξειδωτική τους δράση. Ενώ η περιεκτικότητα του οινοπνεύματος είναι ίδια στο λευκό και στο κόκκινο κρασί (~12%), συνεπώς και η ευεργετική δράση τους παρόμοια, ξεχωρίζει το κόκκινο κρασί για την περιεκτικότητά του σε πολυφενόλη, ρεσβερατόλη και μελατονίνη. Αυτές οι ουσίες αυξάνουν την αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση του κόκκινου κρασιού σε σχέση με το λευκό. Επιπλέον, συμβάλλουν στην αύξηση της καλής χοληστερίνης, καθώς και στην ευκολία προσαρμογής στους βιορυθμούς της ημέρας. Πιο συγκεκριμένα, οι θερμίδες που περιέχει ένα ποτήρι κόκκινο κρασί σε σχέση με το λευκό είναι παρόμοιες (125 kcal/121 kcal), η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ακριβώς η ίδια (3,8 γρ.), τα φυσικά σάκχαρα είναι 9 γρ. λιγότερα στο κόκκινο, ενώ 1,4 γρ. στο λευκό. Τα ωφέλιμα για τα οστά μας ασβέστιο (1% και στα δύο είδη) και φώσφορος (3,5% στο κόκκινο και στο 2,6% στο λευκό) περιέχονται σε πολύ μικρές ποσότητες και στα δύο είδη. Ελάχιστα περισσότερο μαγνήσιο έχει το κόκκινο 5%, ενώ το λευκό 4%. Διπλάσια ποσότητα σιδήρου περιέχει το κόκκινο κρασί (4%) σε σχέση με το λευκό(2%). Δεν θεωρείται όμως το κρασί σημαντική διατροφική πηγή για βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, μια και ένα ποτήρι (140 ml) προσφέρει λιγότερο από το 10% των ημερήσιων αναγκών σε αυτά, με οριακή εξαίρεση το μαγνήσιο, που φτάνει στο 11%.

Τις θερμίδες από 2 κρασοπότηρα μας δίνει ένα νεροπότηρο μπίρα και μόνο ένα σφηνάκι από τα βαριά ποτά. Αναλογιστείτε ότι μια βραδιά κυλάει αβίαστα με παρέα και 2 κρασάκια, ενώ αν προτιμήσουμε 2 μπίρες ή 2 σκληρά ποτά, έχουμε «φάει» αντίστοιχα 2 ή 4 μπριζόλες!

Ποια είναι η προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα για τον μέσο ενήλικα;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ-WHO) συστήνει καθημερινά 2 ποτήρια κρασί στις γυναίκες και 3 στους άντρες. Παρατηρούμε ότι η μεσογειακή διατροφή συστήνει 1 κρασάκι στις γυναίκες και 2 στους άντρες. Δίνεται, μάλιστα, έμφαση στον τρόπο κατανάλωσης και προτείνεται να απολαμβάνουμε το κρασί με παρέα και φαγητό. Καλό θα ήταν να αρκούμαστε στα 20 γρ. και να μην ξεπερνάμε τα 30 γρ. αλκοόλ/ημέρα. Κάθε ποτήρι κρασί (~140 ml) περιέχει 10 γρ. αλκοόλ. Τόσο οινόπνευμα περιέχουν 25 ml ουίσκι ή κάποιο άλλο «σκληρό ποτό» (ένα σφηνάκι) ή 250 ml μπίρας (ένα νεροπότηρο).

Και η θερμιδική τους αξία δεν μας επιβαρύνει;

Με 7 kcal/γρ. θεωρούμε τις θερμίδες του οινοπνεύματος «μπόλικες», γιατί είναι σχεδόν διπλάσιες από τις 4 kcal/γρ. που δίνουν οι υδατάνθρακες (π.χ. μακαρόνια) και οι πρωτεΐνες (π.χ. ψαχνό κρέας). Το αλκοόλ πλησιάζει δηλαδή τις 9 kcal/γρ. του λίπους. Αν είναι γλυκό το κρασί, προστίθενται και οι θερμίδες της ζάχαρης (4 kcal/γρ.), συνεπώς μπορεί να παχύνουμε αν παραπίνουμε αλκοολούχα ποτά. Με 2 ποτηράκια κρασί προσλαμβάνουμε περίπου 150 kcal, είναι δηλαδή σαν να έχουμε φάει (σε θερμίδες) μια μικρή μπριζόλα − μικρή όμως! Τις θερμίδες από 2 κρασοπότηρα μας δίνει ένα νεροπότηρο μπίρα και μόνο ένα σφηνάκι από τα βαριά ποτά. Αναλογιστείτε ότι μια βραδιά κυλάει αβίαστα με παρέα και 2 κρασάκια, ενώ αν προτιμήσουμε 2 μπίρες ή 2 σκληρά ποτά, έχουμε «φάει» αντίστοιχα 2 ή 4 μπριζόλες!

Γιατί το κρασί κάνει καλό στην υγεία; Facebook Twitter
Δυστυχώς, οι Έλληνες έχουμε απομακρυνθεί από τη μεσογειακή διατροφή, κυρίως λόγω του τρόπου ζωής μας, που δυσκολεύει την προμήθεια φρέσκων τροφίμων και παρασκευής τους στο σπίτι. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Όπως σε όλα τα προϊόντα διατροφής, έτσι και στο κρασί τις εντυπώσεις κερδίζουν τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας. Τα πιστεύεις;

Τα βιολογικά προϊόντα, εκτός από πιο φιλικά στο περιβάλλον, θεωρούνται πιο υγιεινά γιατί κατά τη διάρκεια της καλλιέργειάς τους δεν έχουν χρησιμοποιηθεί τεχνητά παρασιτοκτόνα, φυτοφάρμακα και παρόμοιες επιβαρυντικές ουσίες. Υπάρχουν 4 κατηγορίες βιολογικού κρασιού (βλ. ετικέτα), με ουσιαστική διαφορά την απαγόρευση προσθήκης σουλφιδίων, τα οποία χρησιμοποιούνται ως συντηρητικό γιατί έχουν αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση. Δηλαδή, το βιολογικό κρασί επιτρέπεται να περιέχει μόνο τα φυσικά σουλφίδια που παράγονται κατά την αλκοολική ζύμωση. Στις ουσίες αυτές μια μικρή μερίδα των καταναλωτών παρουσιάζει ένα είδος δυσανεξίας (π.χ. πονοκέφαλος ή δυσάρεστο αίσθημα αδιαθεσίας). Η αντίληψη της γεύσης είναι πάντα υποκειμενικός παράγοντας, έτσι οι απόψεις των καταναλωτών διαφέρουν μεταξύ οργανικού ή συμβατικού κρασιού.

Τι σχέση έχει με τη μεσογειακή διατροφή η Ελλάδα του 2015;

Δυστυχώς, οι Έλληνες έχουμε απομακρυνθεί από τη μεσογειακή διατροφή, κυρίως λόγω του τρόπου ζωής μας, που δυσκολεύει την προμήθεια φρέσκων τροφίμων και παρασκευής τους στο σπίτι. Την ανάγκη αυτή του καταναλωτή για υγιεινή διατροφή θα μπορούσαν να καλύψουν τα εστιατόρια, τα μαγειρεία ακόμα και τα ταχυφαγεία/delivery, προσαρμόζοντας την κουζίνα τους στους κανόνες της μεσογειακής δίαιτας, παρασκευάζοντας συνταγές με όσπρια και λαχανικά σε μορφή λαδερών, σαλάτες, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, ψάρι/θαλασσινά... και ένα ποτηράκι κρασί.

Και για το τέλος, το «θεμελιώδες» ερώτημα: ενώ η γαλλική κουζίνα έχει λιπαρά, οι Γάλλοι είναι καλλίγραμμοι. DNA, διατροφή, μύθος, τι ισχύει τελικά;

Το γαλλικό παράδοξο συζητιέται χρόνια. Φαίνεται ότι οι συνήθειές τους ως προς το κρασί είναι εντός των συστάσεων (2 κρασοπότηρα/ημέρα), συνεπώς απολαμβάνουν τα οφέλη του. Επίσης, καταναλώνουν συστηματικά μεν, αλλά σε μικρές ποσότητες τα λιπαρά από γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. κρέμα γάλακτος, τυρί), τα οποία γνωρίζουμε πλέον ότι δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Τέλος, παρατηρείται ότι καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες σε φρούτα και λαχανικά, τα οποία έχουν προστατευτικές ιδιότητες. Στον παραπάνω διατροφικό συνδυασμό φαίνεται να οφείλονται τα μειωμένα καρδιαγγειακά επεισόδια και η γενικά καλή υγεία των Γάλλων. Aς μην ξεχνάμε πως θεωρήθηκε θαύμα στον γάμο της Κανά το ότι το νερό μετατράπηκε σε κρασί!

Γεύση
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο Δημήτρης Δημητριάδης γράφει ένα νέο κεφάλαιο στο Φίτα του Νέου Κόσμου

Γεύση / Στο Φίτα του Νέου Κόσμου θα τρώμε πια περισσότερο φαγητό που βγαίνει από κατσαρόλα

Το εστιατόριο που ταυτίστηκε με την προσιτή ψαροφαγία και έγινε γρήγορα κλασικό μόλις ανανεώθηκε, χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα του. Με τον Δημήτρη Δημητριάδη, έναν ακόμα μεγάλο μάγειρα στην κουζίνα, γράφεται ένα νέο κεφάλαιο, χωρίς να μας λείψουν η ταραμοσαλάτα, το σπαγγέτι αυγοτάραχο και το περιπόθητο εκλέρ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

2 σχόλια
Σε όλα, μα ΟΛΑ: Παν μέτρον άριστον. Και φυσικά αυτό περιλαμβάνει και αλκοόλη, λίπος, θερμίδες.Η αλήθεια είναι βέβαια, ότι κάποιες φορές, στις ανάλογες περιστάσεις μπορεί να το παρακάνουμε λίγο (ειδικά εμείς οι Έλληνες). Αλλά όπως πολύ σωστά αναφέρει και ο φίλος πιο πάνω, τα ψυχικά οφέλη είναι πολλές φορές πολλαπλάσια από την φθορά της υπερβολής...Μπάϊ δε γουέη (χωρίς να είμαι ειδικός), θα ήθελα να δω πως είναι δυνατόν "μια μικρή μπριζόλα" να έχει μόνο 150 θερμίδες...