Ένας μήνας με το Google Cardboard: το Virtual Reality του «φτωχού»

Ένας μήνας με το Google Cardboard: το Virtual Reality του «φτωχού» Facebook Twitter
10
Ένας μήνας με το Google Cardboard: το Virtual Reality του «φτωχού» Facebook Twitter
Συναρμολόγησα σε μερικά λεπτά και με θρησκευτική ευλάβεια τη μάσκα, διαδικασία που είναι τυφλοσούρτης, καθώς όλα απεικονίζονται στο ανάπτυγμα του χαρτιού...

Ξεκίνησε σαν πλάκα το περασμένο καλοκαίρι από μία ομάδα Γάλλων προγραμματιστών της Google, στο συνέδριο της εταιρείας Ι/Ο, που έγινε τον Ιούνιο, μεσούσης της εξαγοράς της Oculus Rift για 2 δισ. δολάρια από το facebook, της εταιρείας που αναθέρμανε το ενδιαφέρον του κόσμου κι επανέφερε το Virtual Reality στο προσκήνιο.

«Εμείς μπορούμε με λιγότερα να κάνουμε κάτι αντίστοιχο» σκέφτηκαν οι David Coz και Damien Henry, οι οποίοι ξόδεψαν το δικό τους «20 τοις εκατό», δηλαδή τον χρόνο από τις εργάσιμες ώρες τους που επιτρέπει η Google να αφιερώνουν οι εργαζόμενοί της στα προσωπικά τους πρότζεκτ, δουλεύοντας στην ιδέα του Cardboard.

To Google Cardboard, που πλέον μπορεί να το παραγγείλει ο καθένας μας από το ψηφιακό κατάστημα της Google για ένα εικοσάρικο ή να το κατασκευάσει μόνος του με οδηγίες που υπάρχουν εδώ, είναι μία μάσκα από φθηνά υλικά και χαρτόνι που, όταν τοποθετείται μπροστά της στην ειδική θήκη, ένα κινητό οθόνης 5 ιντσών, με εγκατεστημένο το λογισμικό της Google, προβάλλει περιεχόμενο όπως βίντεο του YouTube και κάποιες demo εφαρμογές, σε πεντακάθαρο, πειστικότατο και εντυπωσιακότατο Virtual Reality!

Δοκίμασα τη δωρεάν εφαρμογή του Paul McCartney για το Cardboard και βρέθηκα στη σκηνή μαζί του, βλέποντας το πλήθος αλλά και τους μουσικούς από την οπτική του γωνία − και προσπαθούσα να πιέσω το μυαλό μου να πιστέψει ότι δεν είμαι στ' αλήθεια εκεί.

Κοντολογίς, μπορεί το demo της Google να είναι άκρως εντυπωσιακό και να δίνει μια πρώτη εντύπωση του τι εστί VR, αλλά στο εξάμηνο που πέρασε από το λανσάρισμά του, το Carboard, εκτός από μια αφοσιωμένη κοινότητα προγραμματιστών, συγκέντρωσε και το ενδιαφέρον γνωστών brands, όπως η Volvo, αλλά και καλλιτεχνών, όπως ο Paul McCartney.

Ήμουν αρκετά τυχερός ώστε να μου αποσταλεί ένα Cardboard από την Google Αγγλίας πριν από ένα μήνα για να εξερευνήσω τις δυνατότητές του, αλλά στο διάστημα αυτό υπήρξε και μια πληθώρα νέων εφαρμογών που εκμεταλλεύονται στο 100% τις δυνατότητες ενός Android κινητού, όπως το Nexus 5, για να αναδείξουν τις μαγικές ιδιότητες της νέας τεχνολογίας VR.

Αφού συναρμολόγησα σε μερικά λεπτά και με θρησκευτική ευλάβεια τη μάσκα, διαδικασία που είναι τυφλοσούρτης, καθώς όλα απεικονίζονται στο ανάπτυγμα του χαρτιού, και κατέβασα τη δωρεάν εφαρμογή Google Cardboard από το Google Play, είπα να ρίξω μια ματιά στις δυνατότητές του.

Ένας μήνας με το Google Cardboard: το Virtual Reality του «φτωχού» Facebook Twitter

Δέος. Ανοιχτό στόμα. Ναυτία.

Βάζοντας στα μάτια τη μάσκα, αφού πρώτα προσάρτησα το Nexus 5 στην ειδική σχισμή, με έπιασε δέος. Το interface αποτελείται από πέντε διαφορετικές οθόνες. Επέλεξα μία στην τύχη κινώντας προς τα κάτω έναν μεταλλικό δακτύλιο που βρίσκεται στα αριστερά της μάσκας και λειτουργεί σαν κλικ ποντικιού. Βρέθηκα κυριολεκτικά μέσα σε ένα διαδραστικό animation που εξελίσσεται ανάλογα με τις κινήσεις του κεφαλιού, οι οποίες εντοπίζονται από το γυροσκόπιο του κινητού, για να εξοικειωθεί ο χρήστης με το interface. Επόμενη επιλογή ήταν ένα πανοραμικό βίντεο τραβηγμένο από ελικόπτερο, όπου βρέθηκα να πετάω πάνω από τα νησιά Galapagos. Σε όποια κατεύθυνση κοιτούσα η κάμερα ακολουθούσε το οπτικό μου πεδίο, σαν να ήμουν εκεί. Σε λίγα δευτερόλεπτα, το μυαλό μου προσπαθούσε να προσαρμοστεί σε αυτό το hacking που υφίστατο από το Virtual Reality. Παρενέργεια; Ένα αίσθημα ελαφράς ναυτίας.

Οι υπόλοιπες εφαρμογές του demo είναι ένα άκρως εντυπωσιακό, τρισδιάστατο viewer για τα βίντεο του YouTube, στο οποίο με φωνητικές εντολές επιλέγεις το περιεχόμενο, ένα interactive παιχνίδι, ένας τουριστικός οδηγός που σε βάζει κυριολεκτικά μέσα σε ένα μουσείο και μια τριπαριστή VR εκδοχή του Google Maps, που με μετέφερε, σαν να ήμουν η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, κυριολεκτικά μέσα στους χάρτες της Google.

Οι εφαρμογές για το Cardboard συνεχίζουν να έρχονται με καταιγιστικούς ρυθμούς από προγραμματιστές και developers από όλο τον κόσμο, είτε σε μορφή Chrome Experiments, είτε ως αυτόνομες εφαρμογές, στο Google Play. Όσο οι developers μαθαίνουν καλύτερα το μέσο, τόσο πιο εντυπωσιακές είναι. Δοκίμασα τη δωρεάν εφαρμογή του Paul McCartney για το Cardboard και βρέθηκα στη σκηνή μαζί του, βλέποντας το πλήθος αλλά και τους μουσικούς από την οπτική του γωνία − και προσπαθούσα να πιέσω το μυαλό μου να πιστέψει ότι δεν είμαι στ' αλήθεια εκεί. Και μιλάμε μόνο για την αρχή μιας ξαναζεσταμένης μεν, αλλά νέας τεχνολογίας που φαίνεται ότι θ' ακούμε γι' αυτήν ολοένα και περισσότερο τα ερχόμενα χρόνια. Μια τεχνολογία που ο Zuckerberg, ο ιδρυτής του facebook, αποκάλεσε διάδοχο των tablets και των smartphones, τη νέα υπολογιστική πλατφόρμα του αύριο.

Τech & Science
10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM
Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Απολύτως καμία σχέση όμως. Αν το είχες χρησιμοποιήσει (ένα εξιοπρεπές τουλάχιστον VR headset) ή το είχες ψάξει, θα καταλάβαινες ότι το VR είναι αν όχι το μέλλον,ένα τεράστιο κομμάτι της τεχνολογίας του μέλλοντος. Το συγκεκριμένο Project της Google εδώ είναι απλά κάτι που το παίρνεις στην πλάκα (αν και είναι πολύ καλό,ειδικά για την τιμή του) και σου δείχνει τις δυνατότητες του VR. Όταν αναφέρεται ο κόσμος σε VR όμως δεν μιλάει για αυτό,αλλά για κανονικά headset που προσφέρουν απίστευτες αναλύσεις αρκετά πάνω από 1080p, τεράστιο οπτικό πεδίο,πολύ υψηλά FPS κτλ...Φαντάζομαι απλά πέταξες στο χαβαλέ ένα σχόλιο γνωρίζοντας λίγα έως καθόλου...Ειδικά κιόλας αν δεν ξέρεις γιατί μιλάω για αναλύσεις,οπτικά πεδία,fps (αν ξέρεις τι είναι fps) κτλ θα έχεις χαθεί...Να στο θέσω με λίγα λόγια,όταν τα πολύ καλά VR Headset βγουν σε προσιτές τιμές και οι υπολογιστές/κινητά/κονσόλες θα μπορούν να τα υποστηρίξουν σε μεγάλο βαθμό,ο κόσμος δεν θα ξεκολλάει.
Ένα χαρτονένιο casing είναι στην ουσία, με δύο φακούς. Την δουλειά την κάνει η οθόνη του κινητού. Έχει πλάκα στο στα faq του site του, που λέει "αν επιλέξεις να το φτιάξεις με κουτί πίτσας, τουλάχιστον παράγγειλέ την XL". :-)Πολύ πειστική εφαρμογή του VR, πάντως. Αξίζει.