Απεργία την Πρωτομαγιά

Νιουέ. Η πρώτη (;) χώρα με ελεύθερο Wi-Fi για όλους

Νιουέ. Η πρώτη (;) χώρα με ελεύθερο Wi-Fi για όλους Facebook Twitter
3

Αναζητώντας τον όρο "Ελέυθερο Wi-Fi" ή "Free Wi-FI country" στο Google, εκτός από την αμφιλεγόμενη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, σε πολύ πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη, ήρθα αντιμέτωπος με την Νιουέ.

Η Νιουέ είναι μια μικρή νησιωτική χώρα στο Νότιο Ειρηνικό με έκταση 260 τετραγωνικά χιλιόμετρα που, αρκετά δημοσιεύματα online, την ορίζουν ώς "την πρώτη χώρα με ελεύθερο Wi-Fi για όλους τους πολίτες της". Mάλιστα, πρόκεται για κάτι που ισχύει από το 2003.

Θα ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό, το παραπάνω (η wikipedia δεν το αμφισβητεί) εάν δεν υπήρχε αυτό το άρθρο που ανατρέπει τον παραπάνω ισχυρισμό, χαρακτηρίζοντάς τον ... "παπάρα".

 

Όλα ξεκίνησαν πίσω στο 2003, όταν ο διαχειριστής της κατάληξης .nu (κάτι αντίστοιχο του .gr), που χρησιμοποιείται απο site... επίμαχου περιεχομένου, ένας επιχειρηματίας από τη Μασαχουσέτη, συγκέντρωσε τα φώτα των media δηλώνοντας ότι θα εγκαταστήσει κεραίες που θα προσφέρουν ελεύθερη ασύρματη πρόσβαση στο internet για το σύνολο των 2000 κατοίκων του νησιού και των επισκεπτών του. Τα media το "έχαψαν" σε τέτοιο βαθμό ώστε, ακόμα και σήμερα, 10 χρόνια μετά, να αποτελεί κάτι σαν meme σε ολόκληρο το internet.


Το ίδιο άρθρο, που παρατίθεται πιο πάνω, περιέχει και δήλωση του πρωθυπουργού της Niue, Toke Talagi, που έκανε το 2011 και αναφέρει μεταξύ άλλων πως "η παροχή internet είναι ασταθής, δεν φτάνει σε όλα τα χωριά του νησιού, ενώ εάν επιθυμεί να έχει κάποιος Wi-Fi σπίτι του, πρέπει να πληρώσει 2,400 δολάρια για την εγκατάσταση. (...) Δεν αντιλαμβάνομαι τον όρο "δωρεάν", όταν κάποιος πρέπει να πληρώνει για να έχει internet."

Να σημειώσουμε πώς άλλη μια χώρα που φιλοδοξεί να παράσχει "ελεύθερο ασύρματο inernet προς όλους", και μάλιστα βρίσκεται κοντά στην υλοποίηση, είναι η Ταϊλάνδη, η οποία σύμφωνα με το δημοσίευμα του Tech In Asia, σκοπεύει να εγκαταστήσει 150,000 κεραίες πρόσβασης  (access points), ξεκινώντας από τα τέλη του 2013. Οι κεραίες, που θα τοποθετηθούν πάνω σε δημόσια κτήρια και άλλα σημεία με καλή "θέα" για τη μετάδωση, θα είναι ικανές να καλύψουν με Wi-Fi το μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων και επισκεπτών, δίνοντάς τους πρόσβαση για δύο, τουλάχιστον, συνεχόμενες ώρες, με ταχύτητα 2Mbps.

 

Πρώτη χώρα σε Wi-Fi κάλυψη, παγκοσμίως, παραμένει η Εσθονία.

Τech & Science
3

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM
Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Όποιος νομίζει ο,τι ο Σαμαράς έκανε γκάφα πλανάται πλάνην....το κάνει όπως τότε με τα τζιπάκια και τα 4χ4 ....τα αφήνει τώρα δωρεάν για να βάλει τεκμήριο αργότερα.....αμ πώς!!!!
Καημένε Σαμαρά, ακόμα και στις γκάφες τριτοκοσμικού τύπου ήρθες δεεύτερος! (και μάλιστα πίσω από κάποιο ξεχασμένο νησάκι του Ειρηνικού..)Εκτός κι αν δεν ήταν καθόλου τυχαία η δήλωση (βρε λες...;;)